A nyerstej azonnali (spot) piaci ára Olaszországban március eleje óta 41 százalékkal 39,5 eurócent/kg-a nőtt. Hollandiában tavaly év végéhez képest már megduplázta az árát a 4,4 százalék zsírtartalmú nyerstej, most a 38 eurócentet közelíti egy kilogrammja.
Az alapanyagérték tükrözi a nyerstej összetevőinek árát. Az alábbi ábra jól érzékelteti, hogy a szokásos ciklikus árhullámzáson belül a tejzsír felértékelődése hajtja fel az alapanyag árát. A kempteni árutőzsde vaj- és soványtejpor-jegyzései alapján a zsírérték 27 százalékkal nőtt, míg a fehérjeérték 28 százalékkal csökkent májusban az egy évvel ezelőttihez viszonyítva. A trendről egy bő hónappal ezelőtt itt írt az agrárszektor.hu. A rendelkezésre álló tejmennyiségből a legnagyobb gyártók egyre inkább vajat készítenek, az igények növekedésével mégsem képesek tartani a tempót, ami magasan tartja az árakat.
Az Európai Bizottság adatai szerint Kína vaj- és vajolajimportja 30 százalékkal, a sovány tejporé 11 százalékkal, a teljes tejporé 10 százalékkal nőtt, míg a sajté 5 százalékkal csökkent 2018 első négyhónapjában az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az ázsiai ország vajéhsége azonban csak közvetett módon gyakorolt hatást az európai árakra, beszerzéseit elsősorban Új-Zélandról intézte. Az EU harmadik országokba irányuló vaj- és sajtkivitele ugyanis nem változott az előző évhez képest. Viszont az, hogy a világpiacon megcsappant az elérhető vaj, hatással volt az itteni árakra is.