Magyarországon 2019 első felében 2 százalékkal kevesebb baromft vágtak (107,1 millió darabot), mint az előző évben. A rendelkezésre álló adatok alapján a vágott baromfi mennyisége - kis kilengésekkel - növekvő trendet mutat Magyarországon.

A termelés megugrása az egyes fajok esetén eltérően alakult az elmúlt csaknem 10 évben, ami jól jelzi, hogy mely területeken bizonyultunk versenyképesnek és melyeken nő a lemaradásunk a franciákhoz vagy a lengyelekhez mérten. A kacsaelőállításban a francia befektetők megjelenése a Tranzit-csoportban további fejlődést vetít előre.

A levágott baromfi túlnyomó része (78 százaléka) idén is a csirke volt, amiből 83,3 milliót vágtak, 1 százalékkal kevesebbet, mint 2018 első felében. A libavágás 17 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának alacsony értékét, pulykából viszont 1,6 százalékkal kevesebbet adtak le, mint a bázisidőszakban.
Vágott súlyban és egy évre vetítve (2018.) így fest a baromfifajok megoszlása hazánkban. A kacsa térnyerése 2013 óta nő a pulykával szemben, és a trend erősödése várható.

Az európai országok között (Törökország nélkül) a 488,5 millió darabot meghaladó csirkevágásával az Egyesült Királyság állt az első helyen 2019. január-májusi időszakban, ezt követte szorosan Lengyelország, majd Franciaország. Magyarország a darabszámot tekintve a tizedik helyen áll a csirkevágás terén.