A járvány korai napjaiban sokan a háztartási fertőtlenítést tartották elsődleges prioritásnak, és ez magában foglalta az összes megvásárolt termék, köztük a gyümölcsök, zöldségek megmosását is. Ez persze nem csak a járvány idején volt fontos, hiszen minden megvásárolt terményt érdemes megmosni, fogyasztás vagy felhasználás előtt. Még a legtisztább élelmiszerboltok sem mossák meg helyetted a termékeket, bár előfordulhat, hogy valamilyen módszerrel kezelik őket, hogy élénknek és frissnek nézzenek ki. Éppen ezért, vegyük kezünkbe a dolgokat és mossuk meg a terményeket mielőtt fogyasztásra kerülnének - írja a HelloVidék. A szakemberek szerint már egy egyszerű hideg vízben való áztatás, mosás is sokat segíthet. A szőlőben pókok, az almában és a káposztában kukacok, a spárgában, az uborkában és még a burgonyában is képesek bogarak megbújni, így mindenképpen le kell öblíteni őket, hogy az apró csúszó-mászó rovarokat eltávolítsuk.
Egy jó mosás nem csak a rovarok eltávolítására alkalmas!
Előfordulhat tehát, hogy egy-két muslica vagy más rovar, bogár felbukkan a csomagolt zöldségekben, gyümölcsökben. De mi van akkor, ha tökéletes, szép állapotú terményt látunk a polcokon? Ilyenkor sokkal szívesebben pakoljuk meg a kosarainkat, ám érdemes ilyenkor is résen lenni! Peszticideket gyakran használják betakarítás előtt és után, és ezek a rovarirtó szerek rátapadhatnak a terményre. Ezeket legtöbb esetben úgy vehetjük észre, hogy viaszos bevonatot képeznek a gyümölcsökön, zöldségeken.
A szakemberek azt állítják, hogy bizonyos növényvédőszer-maradványok fogyasztásra alkalmasak, de a növényvédőszer-szintet a terméken minden esetben a hideg vízben történő mosás után értékelik. Tehát, ha minimalizálni szeretnénk ezt a mennyiséget, érdemes többször is átmosni egy-egy terméket.
Julie Albrecht, Nebraska Egyetem professzora és élelmiszer-szakértője azt tanácsolja, hogy hideg vizet használjunk a termékek mosásához, mivel a forró víz elkezdheti főzni bizonyos termékeket, és elősegítheti a baktériumok könnyebb bejutását a terménybe. A puha gyümölcsöket és zöldségeket le kell öblíteni, míg a vastagabb és keményebb héjú termékeket le lehet dörzsölni. És még azokat a terményeket is meg kell mosni, melyeknek a héját nem fogyasztjuk, hiszen a külső baktériumok bejuthatnak a termény belsejébe, miközben hámozzuk.
Hány kéz érintette meg a terméket?
A legtöbb terméket bizony jó pár kéz megérinti, míg a gazdaságból eljut a boltokig. Attól függően, hogy mekkora távolságot tesz meg, nagyon sok kéz alatt megy át a termény, és még az élelmiszerboltok vásárlóiról nem is beszéltünk. A kezünk mindig piszkos - igen, még a tiéd is -, hiszen számos dolgot megfogunk, míg eljutunk a boltba, hogy bevásároljunk. Ezért érdemes kezet mosnod, mielőtt elkezdenéd átmosni a megvásárolt gyümölcsöket, zöldségeket.
Ami az "előmosott" termékek mosását illeti, érdemes figyelembe venni, hogy hány kezet érintettek meg, és a baktériumokat, amelyeknek ideje volt elszaporodni rajtuk, miközben a csomagológyárból eljutott az asztalunkig. Éppen ezért a már előre megmosott és csomagolt termékeket is ajánlott egyszer átöblíteni.
Nagyon sokat tehetünk, hogy elkerüljük a betegségeket
Ahogy arról írtunk korábban ahogy az összes nyílvános hely, úgy az élelmiszerboltok is tele vannak baktériumokkal. Az emberek gyakran piszkos kézzel érintik meg a termékeket, és visszateszik őket a polcokra, kosarakba. Ezáltal megfertőzhetik az élelmiszereket baktériumokkal és vírusokkal - persze nem ez az egyetlen lehetséges módja, hogy rárakódjanak ezek a nemkívánatos dolgok.
A The Daily Meal cikke szerint több módon is betegek lehetünk a boltban vásárolt termékek elfogyasztása után, mindez azért, mert nem vagyunk figyelmesek és óvatosak. Hogyan kerüljük el a kellemetlen tüneteket, megbetegedéseket?
1. Nem mosod meg a termékeket fogyasztás előtt
Sok kéz, konténer és egyéb tárgy érintkezik az élelmiszerbolt termékeivel, mielőtt azok a polcokra kerülnének. És még azután is, hogy a boltban van, és a kosárban végzi, a baktériumoknak való kitettség lehetősége továbbra is fennáll. A Reuse This Bag által végzett mintavétel kimutatta, hogy az élelmiszerbolti termékek egészen sok baktériumot tartalmaznak. Ezeknek a baktériumoknak a lenyelése ételmérgezés vagy más betegség kockázatát jelenti. Az egyik legjobb taktika az ételmérgezés elkerülésére, hogy mindig mossuk meg a terméket, mielőtt elfogyasztanánk őket.
2. Rosszul mosod meg a termékeket
A zöldségek, gyümölcsök megfelelő mosási eljárása elengedhetetlen ahhoz, hogy az öblítési folyamat a lehető leghatékonyabb legyen. A szakemberek szerint mindenek előtt a saját kezünket kell megmosni. Eztuán óvatosan öblítsd le a termékeket meleg víz alatt (szappan használata nélkül), és töröld le a szennyeződéseket. Tiszta zöldségkefét használj olyan szilárd termékekhez, amelyek nem sérülnek meg. Ezután töröld szárazra a termékeket tiszta ruhával vagy papírtörlővel. Ez a végső szárítási folyamat segíthet eltávolítani a maradék baktériumokat is.
3. Mosás nélkül szeleteled fel a zöldséget, gyümölcsöt
Vannak olyan termékek, mint például az avokádó és a sárgadinnye, amelyeknek nem fogyasztjuk el a héját. Lehet, hogy nem gondolnád, hogy ezeket a gyümölcsöket és zöldségeket le kell öblíteni, mielőtt felvágjuk őket, de meg kell tennünk. Kutatók szerint az avokádóhéjaknál előfordult már, hogy szennyezett volt liszteriával, éppen ezért azt javasolják, hogy öblítsük le a terméket a hámozás előtt, hogy a szennyeződés és a baktériumok ne kerüljenek át a késről a gyümölcs vagy zöldség húsára.
4. Csak egy vágódeszkát használsz
Az egyik leggyakoribb főzési hiba, ha csak egy vágódeszkát használunk a húshoz és a zöldségekhez. A nyers húsból származó keresztszennyeződés valós kockázatot jelent, még a saját konyhánkban is. A nyers húsból származó baktériumok beakadhatnak a vágódeszka barázdáiba – így még ha szappannal és vízzel meg is mossuk, miután húst vágtunk rajta, a vágódeszkán akkor is megtapadhatnak ezek a baktériumok, mi pedig megbetegedhetünk. Éppen ezért, a legjobb megoldás főzés közben, ha teljesen külön deszkát használunk a zöldségekhez és húsokhoz is.
5. Koszos volt a hűtő/polc, ahol a zöldésget, gyümölcsöt tárolták
Egyes élelmiszerboltok bizonyos árucikkeket hűtőbe helyeznek. Bár valószínű, hogy a termék tiszta volt, amikor lerakták, a többi vásárló gondatlansága szennyeződéseket juttathat a hűtőbe, és ennek eredményeként a mi termékünkre is. Gondoljunk csak bele, ahogy a kirakott kosarakban is megfogdossák az emberek a termékeket, ugyan így nézegetik a hűtőkben tárolt epret, áfogynát, málnát is. Éppen ezért ezeket a terményeket is meg kell mosni alaposan fogyasztás előtt.
6. Nem mindig jó a túlérett termés elfogyasztása
Sokszor ráfanyalodunk egy túlérett banánra, vagy levágjuk a megnyomódott, bebarnult részét a baracknak, csak, hogy ne dobjuk ki a megvásárolt gyümölcsöt. Viszont néha a túlérett termékek elfogyasztása nem okoz mást, mint emésztési zavarokat. Máskor azonban, ha elfogyasztunk velük penészgombát vagy baktériumfilmet, ételmérgezést is okozhatnak. Ne hagyjuk éppen ezért, hogy a gyümölcsök és zöldségek túl sokáig álljanak a hűtőszekrényben!