Aggasztó, ami a Földdel történik: óriási káosz felé sodródik az emberiség

Aggasztó, ami a Földdel történik: óriási káosz felé sodródik az emberiség

MTI
A klímaválságról beszélt és a károsanyag-kibocsátás csökkentését, valamint a zöld fejlődés támogatását sürgette António Guterres ENSZ-főtitkár csütörtökön a jakartai Kelet-ázsiai csúcstalálkozón elmondott beszédében. A főtitkár a valaha mért legmelegebb három hónapos - június, július és augusztus - időszakot "a felforrás nyarának" nevezte, amely megmutatta, hogy nagyobb erőfeszítésekre és összefogásra van szükség az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.

Még elkerülhetjük a klímakáosz legszörnyűbb részét, de fogytán az időnk

- jelentette ki Guterres az ASEAN 10 tagországa ( Fülöp-szigetek, Indonézia,Malajzia, Szingapúr, Thaiföld, Brunei, Vietnam, Laosz, Mianmar és Kambodzsa) valamint Dél-Korea, az Egyesült Államok, Japán, Kína, Oroszország, India, Ausztrália és Új-Zéland vezető tisztviselőinek részvételével tartott jakartai csúcstalálkozón. A főtitkár 2022-ben javaslatot tett az úgynevezett éghajlati szolidaritási paktum létrehozására, amelyben a nagy károsanyag-kibocsátó országok nagyobb erőfeszítéseket tesznek a kibocsátás csökkentésére, a gazdagabb országok pedig pénzügyi és technikai forrásokat mozgósítanak a feltörekvő gazdaságok támogatására.

Guterres idén gyorsított ütemtervet is előterjesztett a szövetségnek, amely felszólítja a fejlett országokat, hogy legkorábban 2040-re, a feltörekvő gazdaságok pedig 2050-re érjék el a a klímasemlegességet jelentő nettó nulla szén-dioxid-kibocsátást. Guterres továbbá dicsérte Indonéziát és Vietnamot, amelyek úttörő szerepet játszanak az igazságos energiaátalakítási partnerségek (JETP) kialakításában, hogy segítsék őket a megújuló energiára való átállásban.

A JETP keretében az Egyesült Államok és partnerei 20 milliárd dollárral segítik Indonéziát, a világ legnagyobb szénexportőrét az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésében. A megállapodás értelmében Indonézia kötelezettséget vállal arra, hogy a nettó nulla kibocsátásra vonatkozó célját a tervezettnél tíz évvel korábban, már 2050-re teljesíti. Indonézia energiaszükségletének 65 százalékát szénből fedezi. Az ázsiai ország az üvegházhatású gázok globális kibocsátásának két százalékáért felelős, amivel a világ nyolcadik legszennyezőbb országa.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!