2024. április 27. szombat Zita
Áder: homokozóvá tesszük a termőtalajt

Áder: homokozóvá tesszük a termőtalajt

agrarszektor.hu
A fenntartható mezőgazdaság és az élelmiszer-biztonság a jövő egyik legfontosabb kérdése – mondta el az Inforádió Aréna című műsorában Áder János, Magyarország korábbi köztársasági elnöke, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány alapítója és kuratóriumi elnöke. Kitért arra is: a legfontosabb tennivaló ezen a téren a talajgazdálkodás megváltoztatása lenne.

Ennek következtében a megtermelt élelmiszer mennyisége és nem utolsó sorban a minősége is romlik. A következő kérdés, hogy az az élelmiszer, ami az asztalunkra kerül, megfelelő minőségű-e, kellően ellenőrizték-e – mondta el Áder János a műsorban.

A jelenlegi gyakorlat tönkreteszi a talajt

Az egykori köztársasági elnök hozzátette: talajtípusoktól függően kell megtalálni majd a jó megoldást, mert a hagyományos szántástechnológiával 20-25 centi mélységben megbolygatjuk a talajt, de a mélységben egy kemény réteg, úgynevezett eketalp képződik.

Azt csináljuk most ‒ és erről kiderült, hogy ez nem jó, tehát ezen majd változtatni kell, részben a gazdák szemléletét, részben a technológiát kell majd változtatni –, hogy a fölső 20-25 centiméteres rétegét a talajnak lényegében homokozóvá tesszük, porosítjuk.

Az elnök hozzátette: három rossz következménye van. Egy: a szemcsés szerkezetét a talaj ezzel a művelési móddal elveszíti. Ennek két rossz következménye van, az oxigénmegtartó és a vízmegtartó képessége romlik. Ha pedig alatta még van egy kemény terület, az úgynevezett eketalp, akkor a lehulló csapadék nem tud olyan mélyre szivárogni, azt a 20-25 centit nagyon gyorsan átáztatja, de nem tud mélyebbre menni, elfolyik vagy elpárolog. Ennek az a következménye, hogy amikor utána jön a nagy csapadék után egy szárazabb időszak, akkor a növény nem tudja már a megfelelő vizet felvenni, mert a talaj mélyebb rétegében nincs elegendő mennyiségű víz – tette hozzá.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!