A Nemzeti Mezőgazdasági Támogatási Központ főigazgató-helyettese, Marcin Wroński a helyi sajtónak azt mondta:
Tekintettel a jelenlegi piaci feltételekre, beleértve a folyamatosan erős exportkeresletet, a magas belső fogyasztást – részben az ukrán állampolgároknak köszönhetően – és a baromfi versenyképességét a sertéshússal szemben, 2023-ban a baromfitermelés növekedése feltételezhető. Továbbra is Lengyelország marad a legnagyobb baromfitermelő az Európai Unióban. Ugyanakkor bizonyos kockázatok az év folyamán is fennmaradnak, beleértve a viszonylag magas termelési költségeket és az esetleges madárinfluenza-járványokat az őszi és téli hónapokban
– írja a poultryworld.net.
Árcsökkenés a lengyel kiskereskedelemben
Az elmúlt néhány hónapot a kiskereskedelmi brojlerhús árak folyamatos csökkenése jellemezte, amely 5,89 PLN/kg-ról (1,35 USD) kilogrammonként 5,32 PLN-re (1,22 USD) esett vissza, ami csaknem 10 százalékos visszaesést jelent. Ehhez a tendenciához több tényező is hozzájárult, köztük a növekvő hazai termelés és a csökkenő költségnyomás. Ráadásul a vásárlók részben sertésről baromfira váltanak.
Az elmúlt hónapokban tapasztalt csökkenő ártrend mérsékelt jellegét a baromfihús iránti állandóan magas kereslet biztosította, annak ellenére, hogy az árak versenyképesek más állati fehérjeforrásokkal szemben – jegyezte meg Marcin Wroński.