Ehhez még kert sem kell: így termeszthetsz fokhagymát otthon

Ehhez még kert sem kell: így termeszthetsz fokhagymát otthon

agrarszektor.hu
A fokhagyma a magyar konyha elengedhetetlen alapanyaga, az elmúlt években viszont a hazai terméssel igencsak akadtak gondok.  Évek óta folyamatosan csökken a fokhagyma termőterülete Magyarországon. Ezt jól mutatja az is, hogy míg 2022-ben körülbelül 780 hektáron termesztették a zöldséget, addig tavaly már csak 672 hektáron zajlott termelés. Rengeteg az import EU-szerte, köztük hazánkban is, így érdemes lehet saját magunknak megtermeszteni a kedvelt zöldséget. Mutatjuk, hogyan tegyük.

Az EU a harmadik országokat tekintve nettó exportőr fokhagymából: az export 76,1 ezer tonna, az import 50,1 ezer tonna volt 2021-ben. Korábban az Agrárszektor is megírta, hogy a hazai termelés nem fedezi teljes egészében az itthoni fogyasztást, a személyenkénti fokhagymafogyasztás 1-2 kilogrammra tehető évente. 2021-ben például mintegy 2269 tonna fokhagymát importálunk, a külkereskedelmi adatok szerint Spanyol-, és Olaszországból, illetve Hollandiából érkezik hozzánk a legtöbb fokhagyma, továbbá kerül be román, osztrák, francia és török származású is. Éppen ezért érdemes lehet saját magunknak megtermelni a fokhagymát, pláne, hogy nem is igényel különösebb szakértelmet. Ha az alábbiakra odafigyelünk, akkor nyert ügyünk lesz.

EZ IS ÉRDEKELHET

Kert vagy bent?

Először is, döntsük el, hogy kint, a kertünkben, vagy bent, az otthonunkban szeretnénk termeszteni. Kertben tavasszal és ősszel lehet ültetni, de ha bent szeretnénk, akkor ezt tulajdonképpen bármikor megtehetjük. Fontos, hogy a fokhagymát elő kell csíráztatni: állítsuk vízbe őket, várjuk, míg begyökeresednek, és a szárak is növekedésnek indulnak. Körülbelül egy hét után el is lehet ültetni. Ha bent termesztjük, akkor mindenképpen nagy cserepet válasszunk, legalább 20-25 centi mély legyen, és legyenek vízelvezető nyílások az alján. Töltsd fel virágfölddel a cserepet, majd szedd gerezdekre a kigyökeresedett fokhagymákat. Egy-egy gerezdet 5-7 centi mélyen dugjunk a talajba, ha pedig több fokhagymát szeretnénk tenni egy cserépbe, akkor figyelnünk az egymástól való távolságra.

Fokhagyma műanyag palackban

A fokhagymát akár egy műanyag palackban is termeszthetünk - írja a balconygardenweb. A lényeg a fokhagymák előcsíráztatása. Állítsuk vízbe őket, majd várjunk, míg kellőképpen begyökeresednek, és a szárak is növekedésnek indulnak. Tehetjük őket egy palack levágott aljába is, de, ha helyet akarunk spórolni, vágjunk három akkora lyukat a palack oldalán, hogy beleférjenek a fokhagymák. Ezután fektessük el a palackot, töltsük fel vízzel, és ebben csíráztassuk ki a hagymafejeket. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Emellett akár nagyobb, vastagabb műanyag kannákat is használhatunk: az elv ugyanaz, fektessük le a kannát, vágjunk bele néhány lyukat, és a fent említett módon mehet is a csíráztatás, amit aztán könnyedén el/átültethetünk. Ha a kertünkben termesztenénk, akkor néhány dologra oda kell figyelnünk: a legjobban laza, jó vízelvezetésű, termékeny talajban fejlődik, illetve sok napfényre is szüksége van. Ha biztosra akarunk menni, egy kis komposztot is adhatunk hozzá, meg fogja hálálni. Ha pedig balkonládában neveljük őket, fontos, hogy jó vízáteresztő képességű földet válasszunk és legyen a ládán túlfolyó, mivel a pangó vízben a gerezdjeink elrohadhatnak.

Használhatunk termesztőzsákot is

Ha nincs elég helyünk vagy kertünk, akkor egy speciális zsákban is nevelhetjük a fokhagymáinkat. Nincs is más dolgunk, minthogy feltöltjük jó minőségű földdel, beletesszük a fokhagymát és rendszeresen öntözzünk. Arra ügyeljünk, hogy ne locsoljuk túl, hiszen könnyen rohadásnak indulhatnak a gerezdek.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?