Százéves a cézársaláta – egy véletlennek köszönhetjük

Százéves a cézársaláta – egy véletlennek köszönhetjük

MTI
A mára világszerte ismertté vált cézársaláta receptje megalkotásának századik évfordulóját ünneplik vasárnap a mexikói Tijuanában, ahonnan az étel gasztronómiai világhódító útjára indult.

A saláta feltalálójának Cesare Cardini olasz származású szakácsot és étteremtulajdonost tartják. 1924. július 4-én Tijuanában amerikaiakat szolgált ki, akik az amerikai függetlenség napját italozással akarták megünnepelni a hazájukban érvényben lévő alkoholtilalom idején.

Az eredeti salátát a vendég asztalánál állítja össze a szakács. Ma, száz évvel később, a tijuanai Caesar's Restaurant étteremben ugyanígy, a vendégek előtt egy hatalmas fatálban készítik a salátát, amely a klasszikus recept alapján római salátából, paprikából, parmezánból, főtt tojásból, valamint egy mustárból, olivaolajból és citromból készült öntetből áll.

Időközben a recept - bár alapjában változatlan maradt - további adalékokkal, így például szardellával bővült - mondta Claudio Poblete mexikói szakács, aki a századik évforduló apropójából egy könyvet is megjelentetett. Poblete szerint a saláta azért egyetemesen népszerű, mert olyan hozzávalókból áll, amelyek "alapvetőek az emberi táplálkozás szempontjából".

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?