Szereted a magyar görögdinnyét? Akkor ennek a hírnek örülni fogsz

Szereted a magyar görögdinnyét? Akkor ennek a hírnek örülni fogsz

agrarszektor.hu
Dübörög a dinnyeszezon, a zöldségeseknél már megtalálhatóak a hazai csemegék is. Érdemes ezek között keresgélni, hazánk több részén ugyanis tökéletes adottságokkal bíró termőterületek vannak, ahol generációk óta zajlik a görögdinnye termesztése. De miért is ajánlott a szezonban minél több dinnyét fogyasztani? Erre válaszolt Lacházi Pál, a Syngenta dinnyeszakértője.

Kicsik és nagyok egyaránt odavannak ezért az édes, lédús, zamatos, frissítő finomságért, amely nemcsak finom, hanem egészséges is. A rendkívül sokoldalú görögdinnye nemcsak nagy mennyiségű vizet, hanem más, az emberi szervezet számára értékes vitamint és ásványi anyagokat is tartalmaz - derült ki a KRQ és a Syngenta közleményéből.

Telis-tele értékes összetevőkkel

A görögdinnye több mint 90%-ban vízből áll, így a Magyarországon is nagyon kedvelt nyári gyümölcs nagyszerű megoldást jelent arra, hogy az ember hidratált maradjon a nyári melegben. Sőt, akár az edzések utáni folyadékpótlásra is kitűnően alkalmas. Rendszeres fogyasztása tisztítja az ereket, segít az emésztésben és a szervezetben felhalmozott salakanyagok eltávolításában. A dinnye az izzadással elvesztett folyadék mellett az ásványi anyagokat is segít pótolni, ami a hőségben különösen fontos - mutatott rá Lacházi Pál.

Kevés kalória, sok vitamin

A görögdinnyében számos ásványi anyag és vitamin található: ilyen például a kálium, a kalcium, a magnézium, valamint az A-, B- és C-vitaminok. A gyümölcs kalóriatartalma rendkívül alacsony: 100 gramm görögdinnye mindössze 30 kalóriát tartalmaz.

Likopin az egészségért

A szakértő beszélt arról is, hogy a dinnye színét adó likopin nevű karotinoid erős antioxidáns, melynek fogyasztása szintén előnyös, mivel segítséget jelenthet különféle daganatos megbetegedések, illetve a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. A dinnye magját sem kell feltétlenül kipiszkálni, a dinnyemag B-vitaminban gazdag, vasat, kalciumot, cinket tartalmaz.

Minél pirosabb és édesebb a dinnye húsa, annál táplálóbb

Érdemes a fényes, ép, sötétzöld héjszínű, sötétsárga aljú dinnyék közül választani. Felvágás és fogyasztás előtt alaposan meg kell mosni, így a külső felületén esetlegesen megtapadó baktériumokat el lehet távolítani. A görögdinnyét legtöbben felszeletelve, behűtve fogyasztják. A gyümölcs remek alapanyag nyári italokhoz, de levesként, gyümölcsléként, vagy salátában fogyasztva is nagyon finom, és a sonkákhoz is remekül illik. A magszegény dinnyék gyümölcshúsa sokkal keményebb, kevésbé törik össze, jobban kibírja az elfogyasztásáig - tette hozzá Lacházi Pál, a Syngenta dinnyeszakértője.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?