Idegen állatfajok jelentek meg a hazai vizekben: ebből még nagy baj lehet

Idegen állatfajok jelentek meg a hazai vizekben: ebből még nagy baj lehet

agrarszektor.hu
Az elmúlt évtizedekben számos inváziós faj jelent meg és kezdett el terjedni Magyarország vizeiben. Közülük is kiemelten nagy kockázatot jelent az amurgéb (Perccottus glenii) és a márványrák (Procambarus virginalis) a nagyméretű gerinctelenekre, valamint a hal- és kétéltűközösségekre.

Amurgébet és márványrákot is találtak a Magyar Haltani Társaság szakemberei a Rákos-patak vízrendszerében. Mint ismeretes, a Rákos-patak Pest vármegye egyik leginkább szabályozott vízfolyása. Számos településen halad át, és emellett több tórendszert alakítottak ki a fő és mellékágain - olvasható a Magyar Haltani Társaság oldalán. Gödöllő és Isaszeg között a Rákos-patak völgyében található a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ (NBGK) vagyonkezelésében lévő tórendszer, ahol a bérlő horgászegyesületek tevékenysége mellett az NBGK több őshonos halfaj génmegőrzését is végzi, illetve a jövőben védett halfajok megőrzését is tervezi. Ezért is jelent nagy kockázatot bármilyen inváziós faj megjelenése a Rákos-patak felső vízrendszerében.

Az intézmény munkatársai 2022. augusztus 12-én a törpeharcsavarsák ellenőrzése során egy felnőtt hím amurgébet azonosítottak a Kis-Rákos-patak torkolata feletti tóban. Ezt követően a 2023. november 2-án végzett lehalászás alkalmával egy felnőtt márványrákot találtak a fogásban. A két inváziós faj észlelése jelentős kockázatot jelent, mivel számos lápi halfaj megőrzése szempontjából a központ vízterülete és a Szada határában található tórendszer is kiemelt jelentőséggel bír. A Magyar Haltani Társaság úgy látja, hogy az eredmények alapján sajnos folyamatosan számolni kell az amurgéb és a márványrák megjelenésével azokban a vízrendszerekben, melyeket urbanizációs hatások érnek.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. augusztus 16. 16:32