Tiltakoznak a V4-ek: elfogadhatatlan az új KAP-jelentés

Tiltakoznak a V4-ek: elfogadhatatlan az új KAP-jelentés

agrarszektor.hu
A V4 agrárkamarák felszólítják az Európai Gazdálkodók és Európai Termelőszövetkezetek (Copa-Cogeca) vezetőségét, hogy vonják vissza a Közös Agrárpolitika stratégiai párbeszédéről szóló jelentés támogatását. A munkaanyag ellentétes az uniós termelők és fogyasztók érdekeivel - írta közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

"Az Európai Bizottság égisze alatt indult „ágazati stratégiai párbeszéd”, illetve az arról szóló jelentés tartalma elfogadhatatlan. Ahelyett, hogy a kihívásokkal teli környezetben jobban támogatnák az európai termelőket, újabb gazdaellenes intézkedéseket vezetnének be"

- olvasható NAK közleményében.

Mint írták, a Bizottság, illetve a Copa-Cogeca ebbe a párbeszédbe a közép-európai gazdákat képviselő érdekvédelmi szervezeteket, agrárkamarákat nem vonta be érdemben. A párbeszédről készült, nemrég publikált hivatalos összefoglaló dokumentum számtalan, az uniós gazdákat és fogyasztókat még jobban hátrányba hozó intézkedési javaslatot tartalmaz. Így például a területalapú helyett jövedelemalapú támogatási rendszert vezetnének be, amivel egyes elképzelések szerint Ukrajna esetleges uniós csatlakozását készíthetik elő. Emellett a dokumentumban szerepel a hús, illetve állati eredetű termékek fogyasztásának adókkal való csökkentése, az állattartás visszaszorítása. Az agrárium gyakorlatilag évek óta mostohagyermeke az uniós agrárpolitikának, amit alapvetően nem az agrár területen tevékenykedők, hanem agráriumellenesek, illetve külső érdekek képviselői alakítanak - jelezték a V4-es országok agrárkamarái.

A V4 országok agrárkamaráinak vezetői határozottan tiltakoznak az ilyen - a Bizottságra már korábban is jellemző - lopakodó jogalkotás ellen, és követelik, hogy a térség gazdálkodóit képviselő szervezetek is érdemben részt vehessenek a stratégiai egyeztetésekben. A V4 agrárkamarák napokban Budapesten tartott ülésén a cseh, a magyar, a lengyel és a szlovák agrárkamara vezetői határozottan egyetértettek: elfogadhatatlan a Bizottság által a párbeszédről közzétett gazdaellenes jelentés

- olvasható a közleményben

A V4-ek felszólítják a Copa-Cogecát, hogy nyilvánosan vonja vissza a jelentés támogatását, továbbá kiállnak amellett, hogy a Bizottság az agrárium stratégiai jelentőségének megfelelő forrásokat biztosítsa a termelők számára. Mindemellett elengedhetetlen, hogy a harmadik országokból származó áruk előállítására is az EU-s termelőkre vonatkozó előírások vonatkozzanak. Az uniós gazdák tevékenységét a klímaváltozás és számos más kihívás mellett az alaptalanul szigorodó uniós előírások is nehezítik. Fenntartható termelésüket mind szabályozásilag, mind anyagilag sokkal markánsabban kell segítenie Brüsszelnek a jövőben, a Copa-Cogecának pedig minden uniós termelő érdekeire figyelemmel kell lennie.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. szeptember 11. 13:01
Hello vidék  |  2024. szeptember 11. 11:25