Kormányszóvivő: kezdődik az árvízkárok helyreállítása

Kormányszóvivő: kezdődik az árvízkárok helyreállítása

MTI
A magyarok mindent meg tudnak oldani, Magyarország az élen fog járni az árvíz utáni károk mielőbbi helyreállításában - mondta a kormányszóvivő a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. Vitályos Eszter az árvízi védekezést értékelve hangsúlyozta, az érintett önkormányzatok minden segítséget megkaptak, amire szükségük volt, a települések és az önkéntesek időben elkezdték a munkát, és az állami felkészülés is gyorsan történt.

Még mindig nagyon sok olyan terület van, ahova beszorult a víz - mondta, példaként említve, hogy csütörtökön a választókörzetéhez tartozó Budakalász azon részein járt, ahol bár szivattyúznak, az emberek csak kenuval, gumicsizmában tudják megközelíteni a házaikat. A kormányszóvivő arra kérdésre, jut-e Magyarországnak pénz a kárelhárításhoz az Európai Unió költségvetéséből, azt válaszolta, meglátják, mi lesz.

EZ IS ÉRDEKELHET

Kevesebb helyen kellett zsákolni

Vitályos Eszter kiemelte, a magyarországi árvízvédelmi beruházások bizonyítottak: az elmúlt 10-13 évben kifejezetten árvízvédelemre fordított 150 milliárd forintból épített mobilgátak, védelmi rendszerek nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a mostani árvíznél már ne kelljen annyit "homokzsákolni".

Vitályos Eszter a középtávon szükséges árvízvédelmi intézkedésekről, fejlesztésekről szóló, vízügyi szakemberek javaslatai alapján készülő akciótervre vonatkozó kérdésre azt mondta, felülvizsgálat alatt van a Kvassay Jenő-terv, az hamarosan a kormány elé kerül, akkor tudnak többet mondani róla.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. szeptember 29. 07:27