Súlyos hangyainvázió indult Európában: hozzánk is bármikor elérhet

Súlyos hangyainvázió indult Európában: hozzánk is bármikor elérhet

agrarszektor.hu
Újabb invazív rovar fenyegeti Európát, ezúttal egy, a Földközi-tenger térségéből érkező hangyafaj képében. A szakértők egyelőre tehetetlenül állnak a jelenség előtt, a betolakodók ellen szokásos módszerek nem hatásosak.

Egyre súlyosabb problémát jelent a európai országokban a Tapinoma magnum hangyafaj terjedése. Ez az alig 3 milliméteres hangyafaj azelőtt csak a Földközi-tenger térségében volt elterjedt, azonban az utóbbi években északabbra is megjelent: Franciaország, Németország és Svájc lakói már egyaránt küzdenek a falakon, járdákon és elektromos kábeleken is áthatoló hangyák inváziójával - írta meg az Infostart. A betolakodók több millió egyedet számláló kolóniái kiirtására egyelőre még nincs hatékony módszer.

A hangyafaj a franciáknál súlyos károkat okoz a mezőgazdaságban, illetve az épületekben olyannyira, hogy egyes lakóknak el is kellett hagyniuk az otthonaikat. A németországi Kehl városában pedig már áramkimaradást és internetellátási zavarokat is okoztak, mert átrágják magukat az elektromos kábeleken is. A hangyák ellen alkalmazott hagyományos módszerek, eddig nem bizonyultak hatékonynak. A hangyafaj egyik különleges tulajdonsága, hogy több királynő képes egyesíteni kisebb kolóniákat, így szuperkolóniák keletkeznek, többmilliós egyedszámmal. Az entomológusok véleménye szerint a globális felmelegedés segítheti elő a faj terjeszkedését.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?