Milliárdos beruházás Kaposváron: tovább fejlesztették a magyar cukorgyárat

Milliárdos beruházás Kaposváron: tovább fejlesztették a magyar cukorgyárat

MTI
Megkezdődött az idei cukorrépa-feldolgozási kampány a Magyar Cukor Zrt. kaposvári gyárában - közölte a társaság az MTI-vel. A közlemény szerint a kaposvári cukorgyár ellátásához 2024-ban több mint 15 ezer hektáron művelnek cukorrépát, közel 20 százalékkal nagyobb területen, mint az elmúlt évben.

A tenyészidőszak első felében - egészen júniusig - a cukorrépa termesztése szempontjából kedvezően alakultak az időjárási viszonyok, azonban az ezt követően jelentkező tartós hőhullámok a többi tavaszi vetésű kultúrához hasonlóan a cukorrépa állományokat is próbára tették. Az augusztusi hozambecslés hektáronként 57,2 tonna termést vetített előre - közölték. A betakarítás várhatóan szeptember 15-én kezdődik, hossza előreláthatóan 120-125 nap lesz. A tervek szerint a betakarított cukorrépa 45%-a vasúton, 55%-a közúton érkezik a kaposvári gyárba, ahol a 230 állandó és 50-55 ideiglenes dolgozó három műszakos munkarendben kezdi meg a feldolgozást.

A cég tájékoztatása szerint tavaly és az idén - felerészben a Vidékfejlesztési Program támogatásával - 4,8 milliárd forintos fejlesztést hajtott végre, amelynek eredményeként a kaposvári gyárban új létisztítási rendszer készült, korszerűsítették a bepárló állomást, valamint a csomagolóüzemet is. A közlemény szerint a Magyar Cukor Zrt. többségi tulajdonosa az osztrák Agrana csoport, Közép-Kelet Európa vezető cukorgyártója, Ausztria legnagyobb bioetanol előállítója, illetve Európa legjelentősebb gyümölcslé koncentrátum gyártója.

Az Agrana világszerte 25 országban 55 termelőüzemben 9047 főt foglalkoztat évi 3,8 milliárd euró árbevétel mellett. Magyarországon a kaposvári cukorgyár mellett az Agrana a Szabadegyházi Hungrana Kft. tulajdonosa 50%-ban - ismertették. A Magyar Cukor Zrt. (teljes neve Magyar Cukorgyártó és Forgalmazó Zrt.) a nyilvános cégadatok szerint a 2024. február 29-én zárult üzleti évében 38,8 milliárd forintos nettó árbevétel - ebből 4,6 milliárd export - mellett 1,66 milliárd forintos adózott eredményt ért el, míg a megelőző üzleti évben 33,9 milliárd forint - ebből 4,4 milliárd export - árbevétele és 2,1 milliárd forint nyeresége volt.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?