Az elmúlt években mind a globális, mind a magyarországi borfogyasztás csökkenő tendenciát mutatott. Magyarországon a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) 2023-as piackutatása alapján az elmúlt hat évben egymillióval csökkent a borfogyasztók száma. Ezen időszak alatt a vörösbor fogyasztása 7%-kal mérséklődött, míg a rozé boroké 5%-kal emelkedett.
Úgy érezzük, hogy gödörben, mederben van a hazai borágazat, mert egy kicsit visszaesett a borok iránti kereslet. Én a személyes tapasztalatom alapján azt tudom mondani, hogy a saját pincészetünknél azért ez nem annyira drámai, tehát mi a tavalyi évben, ha kicsit is, de itt fejlődtünk, de tendenciának azt látjuk, hogy sajnos kisebb az igény
- fogalmazott Günzer Tamás, a Günzer Tamás Pincészet ügyvezetője az Agrárszektornak. Hozzátette, hogy a fehérborok esetében viszont másabb a helyzet. Villányból is jelentős mennyiségben értékesítenek fehérborokat, pedig a borvidék elsősorban nem erről híres. A siklósi területeinken egyre több fehér szőlőt termesztenek, és ennek a piaca is szépen növekszik.
A rozé esetében az látható, hogy elérte a csúcsot, és most inkább enyhe visszaesés figyelhető meg. Korábban mindig nagy volt rá a kereslet, sosem volt belőle elég, de most úgy tűnik, hogy ez a trend megtorpant, sőt, enyhén csökken. A vörösborok esetében viszont egyértelmű a lejtmenet
- mondta el az Agrárszektornak az ügyvezető. Ennek egyik oka, hogy az egy főre jutó borfogyasztás jelentősen visszaesett, különösen a fiatalok körében. Őket nehéz meggyőzni, és különösen a vörösborokat nem részesítik előnyben – inkább röviditalokat, rumokat, gin-tonikokat fogyasztanak.
A Statista adatai alapján a magyar borfogyasztás jelentős változásokon ment keresztül 2010 és 2022 között. A fogyasztás 2011-ben érte el a csúcsot, 259,1 millió literrel, majd 2014-ben visszaesett 214,9 millió literre. A 2016-os évben újabb növekedés következett, 263,8 millió literrel, de ezt követően folyamatos csökkenés figyelhető meg. 2020-ban és 2021-ben a borfogyasztás drámaian visszaesett (170,5 millió liter), ami a pandémiás időszak hatásának is betudható, és bár 2022-ben enyhe növekedés történt (174,8 millió liter), a korábbi szinteket nem sikerült elérni.
Úgy gondolom, hogy nincs elég rangja, és nem sikk ma bort fogyasztani, pedig éppen ennek kellene megváltoznia. Egy szépen behűtött, elegánsan felszolgált bor élmény kellene, hogy legyen, mégsem kapja meg ezt a figyelmet. Ezért fontos, hogy ezen dolgozzunk, és szerencsére sokan, köztük borászok és a borakadémia is, próbálják a fiatalokat közelebb hozni a borkultúrához. Én magam is többször tartottam előadásokat egyetemeken, ahol próbáltam felkelteni az érdeklődést a borfogyasztás iránt. Tehát azon vagyunk, hogy a fiatalokat meggyőzzük.
Az időjárás sem kedvez
A 2024-es év rendkívüli hősége és aszálya komoly kihívások elé állította a magyar mezőgazdaságot, közte a szőlészetet is. Az Agrárminisztérium adatai szerint a tavalyi évben, szeptember elejéig 390 ezer hektárnyi mezőgazdasági területen jelentettek aszálykárt. A klímaváltozás hatásai miatt a gazdálkodóknak alkalmazkodniuk kell az egyre gyakoribb száraz és forró időjárási körülményekhez.
Óriási probléma volt a tavalyi évben ez az nagy meleg
- fogalmazott a szakember, rámutatva, hogy míg a korai fajták, például az illatos szőlők jól viselték a hőhullámokat, addig a késői érésű fajták esetében komoly gondok adódtak.
A forró nyár, meg a forró ősz miatt összesültek a szemek. Nagyon kevés volt a lé, és nagyon koncentrálódott a cukor
- magyarázta. Ennek következtében rendkívül magas alkoholtartalmú borok születtek, sok esetben elérve a 18%-ot is, ami már túlzottan „tüzes” ízvilágot eredményezett. A helyzet kezelésére többféle megoldás is szóba jöhet, beleértve a bortörvény módosítását, amely más országokban már bevett gyakorlat.
Egy dologgal lehet ezt egy kicsit kompenzálni, egy kevés vizet kell hozzátenni a szőlőhöz
- mutatott rá Günzer Tamás. Ez nem azonos a mennyiség növelésére alkalmazott vízhozzáadással, hanem kizárólag az alkoholszint mérséklésére szolgálna. A megelőzés egyik kulcsa lehet a szüreti időpont gondos megválasztása, ám ez nem minden esetben egyszerű, hiszen az érettségi szintek – a cukortartalom mellett a tannin, a sav és az extrakt – is kulcsszerepet játszanak. Esetenként például ha a tannin éppen megfelelő mértékű, a cukorszint már lehet túl magas. A szakemberek abban bíznak, hogy az extrém forró évjáratok nem válnak rendszeressé, bár a klímaváltozás hatásai kiszámíthatatlanok.
Ha valaki nem tudta időben leszedni, vagy várt még egy hetet, hát olyan "csodák történtek", hogy szinte eltűnt a lé a fürtről
- osztotta meg tapasztalatait. A túlzott meleg miatt az érési időszakok egyre inkább összecsúsznak, így a késői érésű szőlők is szinte egyszerre érnek a középérésű fajtákkal. Ez hatalmas logisztikai kihívást jelent a nagyobb birtokok számára, ahol a szüret és feldolgozás összehangolása nem egyszerű feladat.
Munkaerő
A hazai agráriumban és kertészeti ágazatban egyre nagyobb kihívást jelent a munkaerőhiány, mivel egyre kevesebben vállalnak szezonális fizikai munkát. A fiatalabb generációk kevésbé vonzódnak az ilyen jellegű foglalkoztatáshoz, és sokan inkább külföldön keresnek lehetőségeket. Emellett a gépesítés előretörése sem tudja teljesen pótolni azokat a kézi munkákat, amelyek nélkülözhetetlenek például a gyümölcs- és szőlőtermesztésben. Ugyanakkor vannak olyan régiók, ahol még mindig akad elérhető munkaerő, különösen a szüret idején, amikor sokan keresnek szezonális munkát.
A borvidékünkön a szőlőművelés adja a legtöbb munkalehetőséget, és szerencsére a szüret idején sokan keresnek munkát, ami azt mutatja, hogy van elegendő munkaerő, főleg, amikor a szüret elhúzódik egészen októberig.
- ismertette Günzer Tamás és hozzátette, hogy tavasszal is nagy az érdeklődés, sokan keresik a lehetőséget, hogy szőlőmetszést vagy egyéb munkát vállalhassanak. Egyes vállalkozók még buszokkal is szervezik a munkaerő szállítását a környező falvakból, hogy minél többen dolgozhassanak. Bár egyre több kombájnos szüret van, így kevesebb a kézi munka, még mindig sokan szeretnének részt venni ebben, hiszen jó bevételi forrásnak számít.
Magyar borok külföldön
A magyar borászat fontos szereplője a nemzetközi piacnak, de az exportálás számos kihívást rejt magában, és sok termelő számára a belföldi piac kiszámíthatóbb megoldás.
Magánvéleményem szerint jobban szeretjük, hogyha a borok belföldön fogynak el, mert a belföldi piac állandó
- fogalmazott egy borász, rámutatva arra, hogy az export gyakran bizonytalan, és a nemzetközi partnerek kiszámíthatatlanok. Bár több magyar borászat is rendelkezik exportkapcsolatokkal, ezek nem mindig stabilak, és előfordul, hogy egy-egy piac évekre eltűnik. A villányi borvidék például méretéből adódóan nem tud óriási mennyiségekkel megjelenni a világpiacon, így inkább a prémium borok értékesítésére koncentrálnak, amely szintén lassú és óvatos folyamat.
Ágazati támogatások
A szőlészeti és borászati ágazat számára Magyarországon többféle támogatási lehetőség áll rendelkezésre, illetve várható a közeljövőben. A 2024/2025-ös borpiaci évre vonatkozóan elérhető a szőlőültetvények szerkezetátalakításához és átállításához igényelhető támogatás. Emellett a borászati termékek promóciójára is biztosítanak forrásokat: 2025. február 15. és 28. között, valamint minden évben május 1. és június 30. között lehet benyújtani a támogatási kérelmeket, 20 000 és 400 000 eurónak megfelelő forintösszeg között. E program keretében 2027-ig összesen 6 millió euró áll rendelkezésre. A szőlőtermelők számára kiemelkedő lehetőség az Agrár-környezetgazdálkodási támogatási programban (AKG) való részvétel, amelynek új, 2025 és 2029 közötti ötéves ciklusára 2024. november 25. és december 23. között lehetett benyújtani a támogatási kérelmeket. Továbbá a Közös Agrárpolitika stratégiai terv keretében támogatják a szőlőültetvények megújítását, a borászati üzemek korszerűsítését, a borászati melléktermékek lepárlását, valamint a zöldszüretet is.
A borászati beruházásokat támogató felhívások lehetővé teszik szőlészeti gépek és technológiai berendezések beszerzését, elősegítve ezzel az ágazat modernizációját és versenyképességének növelését.
Óvatosan tudunk beruházni, mert a hitelek még mindig nagyon drágák, és önereje is van a pályázatoknak, de az tény, hogy most újranyíltak a pályázati lehetőségek
- vélekedett Günzer Tamás.