2024. május 4. szombat Mónika, Flórián

Webkamerán is ellenőrizheti, jól bánnak-e a malacaival

Agro Napló
Egy tavaly ősszel indult program részeként ma már akár a nappali kényelméből is felnevelhető – virtuálisan – egy kismalac. A 2017 augusztusában alakult Szatmár Farm Szociális, Mezőgazdasági és Értékesítő Szövetkezet a magyar vidék hagyományos állattartásának népszerűsítését tűzte ki célul – számolt be a kezdeményezésről a Magyar Idők szombaton.

A cégénydányádi farmon a szövetkezet sertésbértartást vállal, a programhoz csatlakozók pedig tetszőleges számú malacot vásárolhatnak és hizlaltathatnak fix költségért. A Legyen malacod! program honlapja szerint a malacokat 45 ezer forintért lehet megvásárolni, a hizlalási költség pedig havi bontásban szintén ekkora összeget tesz ki.

A szövetkezet vállalja az állatok ellátását, felnevelését, a malac fejlődését webkamerán keresztül bárki online követheti, és többek között meghatározhatja azt is, hogy mikor engedjék ki az állatot.

Szabó Zsolt, az egyik ötletgazda a Sirha Budapest nemzetközi élelmiszeripari kiállításon elmondta: a megbízható, jó minőségű magyar sertéshúsra egyre nagyobb igény mutatkozik a hazai piacon. A fogyasztók biztosak akarnak lenni abban, hogyan tartották az állatot és miként kezelték a húst a feldolgozók.

A szövetkezet a hizlalást vállalja, a disznóvágás a tulajdonosokra hárul. A helyiek azonban ebben is segítenek, a környékbeli vendégházakban fel lehet dolgozni az állatokat, a szakembereket pedig a szövetkezet biztosítja. Ezzel a falu turizmusát is erősítik, további fejlődési lehetőséget adva a térségnek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Jobb évre számítanak Mohácson

Jobb évre számítanak Mohácson

A tervezett szűk 50 milliárd forintos árbevételi tervet nem sikerült teljesíteni tavaly, az eredmény is negatív lett – mondta a Világgazdaságnak Pókos...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!