A talajtulajdonságok szerepe és jelentõsége a szõlótermesztés során, különös tekintettel az alanyok megválasztására

Agro Napló
A szõlõ telepítése igen költséges és jelentõs beruházást igényel. Éppen ezért különösen nagy figyelmet kell arra fordítani, hogy telepítés során az optimális vagy ahhoz közelálló ökológiai feltételeket biztosítsuk
Ezen belül egyik meghatározó tényező a TALAJTULAJDONSÁGOK, a talajadottságok alakulása.



Az alapvetően fontos talajtani paramétereket a MÉM-NAK munkatársai / jelenleg NTSZ / az



„ALKALMASSÁGI SZAKVÉLEMÉNY „-ben foglalták össze, amely egyrészt megadja a szőlőtelepítést kizáró talaj-paramétereket, továbbá az ökológiai optimum értékeket.



A TALAJ TULAJDONSÁGOK szerepéről az AGRO-NAPLÓ 2003 /1. számában vázlatosan már beszámoltunk. A jobb áttekinthetőség érdekében ezeket az adatokat a következő táblázatban mutatjuk be:



A szőlőtelepítést kizáró talajtani határértékek

(Szabó P. 1980)
Termőréteg vastagsága100 cm alatt
Talajvíz mélysége150 cm felett
Leiszapolható frakciók mennyisége8% alatt, 80% felett
pH/vízben5,5 pH alatt,. 8,8 pH felett
Vízben oldott összes sótartalom 0,15% felett
Szódalúgosság0,06% felett
Szénsavas mésztartalom30% felett
Immunitás75% homoktartalom alatt




A telepítést engedélyező, illetve kizáró paraméterek között meghatározó szerepe van a talajkémhatásának, mészállapotának.



A fenti adatok közül a következőkben a talaj kémhatásának és mészállapotának alakulásával, továbbá a talaj „immunitásának” néhány szempontjával fogunk foglalkozni, tekintettel arra, hogy ezek a tényezők az ültetvény-telepítés sikerét meghatározzák.



Napjainkban „immúnis" homoktalajon gyökeres európai vesszővel vagy gyökeres oltvánnyal, kötött talajon pedig gyökeres oltvánnyal lehet legsikeresebben ültetvényt létesíteni.



Mindkét esetben a talajtulajdonságok részletes elemzése szükséges.



A TALAJ KÉMHATÁSA ÉS A SZÉNSAVAS MÉSZTARTALOM ALAKULÁSA



Hazánkban a talaj kémhatása és a szénsavas mésztartalom eloszlása a feltalajban kedvező. Ültetvények, így szőlőtelepítések során meghatározó, hogy a minimálisnak ítélt termőrétegen / 100 cm / belül a talaj kémhatása és mészállapota hogyan alakul.



Mindez alapvetően a geológiai és a talajképződési folyamatokkal függ össze, ami Hazánkban igen eltérő. Éppen ezért célszerû a mélyebb / 100 - 150 cm / talajréteg kémhatását és mészállapotát is megismerni. Különös tekintettel arra, hogy a karbonátos alapkőzettel rendelkező tájegységekben, nem csupán a talaj kémhatása, hanem a szénsavas mésztartalom is számottevő eltérést mutat.



Kedvezőnek ítélhető meg ha a talaj szénsavas mésztartalma 0 -12 % a termőrétegen belül.



A 19 század közepe, azaz a filoxéravész óta alkalmazzák a különböző alanyfajtákat a szőlőtermesztésben. Egy adott termőhelyre csak úgy lehet megválasztani az optimálisnak ítélt alanyfajtát, ha az alanyok tulajdonságaival, ehhez kapcsolódó termesztési értékeivel már a szőlő telepítése, sőt az oltás elvégzése előtt tisztában vagyunk.



Az alanyfajták termesztési értékét meghatározó tulajdonság többek között a MÉSZTÛRŐKÉPESSÉG. Az alanyok mésztûrő-képessége igen változatos



A talajok mésztartalmának ismerete az amerikai alanyok alkalmazása, azaz a filoxéra vész óta különösen fontos.



A talaj szénsavas mésztartalma / összes mésztartalom / fontos tájékoztató adat. Az országban számottevő a karbonátos, sőt a magas mésztartalmú talajok elterjedése. Mindez a geológiai viszonyokhoz kapcsolódik.



Így jellemző, a Duna-Tisza karbonátos HOMOK-, amely több borvidéket is felölel -, továbbá nagy felületet foglal el a magas mésztartalmú LÖSZ - Tokaji Nagy-hegy, az Etyeki-Budai borvidék, a Villány-Siklósi borvidék, a Dél-Balatoni borvidék, bár ezek minősége jelentősen eltérő - ugyancsak nagy felületet foglal el a MÉSZKŐ és a DOLOMIT, többek között a Mecsekaljai, a Balaton-felvidéki, a Balatonfüredi-Csopaki borvidék területén.



A felsoroltak csupán példaként szerepelnek, annak érzékelésére, hogy hazánkban a geológiai viszonyok igen változatosak, és ez az egyes borvidék területi elterjedésében, az alkalmazásra kerülő szaporítóanyag minőségében is megjelenik. Ezen kívül egyes térségben a geológiai viszonyok igen változatos területi és térszíni eltérést mutatnak - pl. Mecsekalja, Mátraaljai Borvidék - ami szükségessé teszi a részletes talaj felvételezést, talajvizsgálatot, ami elvileg 5 hektáronkénti talaj felvételezést jelent. Amennyiben azonban a geológiai-, a talaj- és a lejtőviszonyok indokolják, úgy a mintavételt, annak értékelését nagyobb sûrûséggel kell elvégezni.



A talaj kémhatásán és mésztartalmán belül igen lényeges az „aktív" mésztartalom mennyisége. Az „aktív" mésztartalom az u.n. „finom frakcióhoz", a 0,02 mm-nél kisebb mechanikai elemekhez kötött mész mennyiségét jelenti, ami tápanyag- és vízgazdálkodás szempontjából, továbbá az alanyok mésztûrő képessége szempontjából meghatározó.



Éppen ezért igen lényeges, hogy az összes kalcium-tartalom milyen hányada az u.n. „aktív" mésztartalom. Ezzel kapcsolatos adatokat GALET / in KOZMA, 1967 / nyomán közöljük:



A talaj összes és aktív mésztartalma
Talajképző

kőzet
Összes mésztartalom

%
Aktív mésztartalom

%
Dolomit97,64,0
Oolitos mészkő95,015,0
Júra mészkő97,617,5
Mészkő96,018,0
Kréta97,053,0
Lösz25,048,0
Márga40-6040-50
Meszes agyag10-2020-30




Az adatokból kitûnik, hogy az összes mésztartalom nem ad elegendő információt a telepítések és az alany megválasztására. Hiszen a talajképző kőzetek esetében is jelentős az aktív mésztartalomban való eltérés.



Hazai körülmények között különösen fontos, hogy a laza talajképző kőzeteken belül a márga és a lösz aktív mésztartalma számottevő, ami a különböző alanyfajták mésztûrő-képessége szempontjából fontos tényező.



Borvidékeinken a legelterjedtebb alanyfajták a következők:



Berlandieri x Riparia 5 K 5BB



Berlandieri x Riparia T 5 C



A fentieken kívül Magyarországon néhány ismertebb alanyfajta „magyar mészfok”-ban kifejezett tûrőképessége a következő:
Alanyfajták



Magyar

mészfok
Francia aktív

mészfok
Riparia portalis10 - 156 mészérzékeny
Riparia x Rupestris 3309 C20 - 2511
Berlandieri x Riparia

T.K. 5BB
45 - 5020
Chasselas x B 41 B.M.55 - 6040
Berlandieri x Riparia T 8 B35 - 40 
Berlandieri x Riparia K 125

AA
  kisebb a mésztûrő

képesség
Berlandieri x Riparia SO425 - 3530 mésztûrő

képessége jó
Fercal  nagy a mésztûrő

képesség
Rupestris du Lot25 - 3014
Ismeretes a Franciaországban kidolgozott módszer is, amely nemcsak a karbonátokhoz, hanem más anionokhoz kötött kalcium mennyiségét is kimutatja.



A témához kapcsolódó részletes információt BÉNYEI et. al. /1999/ munkájában lehet megtalálni.



A talaj aktív mésztartalmának megnövekedése számos szempontból jelent problémát. Ezek közül elsőként kell megemlíteni az alanyok MÉSZTÛRŐKÉPESSÉGÉT. Nem elhanyagolható szempont a talajok víz és tápanyag gazdálkodása.



Nagyobb szénsavas mésztartalom esetében a talajok felvehető vízmennyisége csökken. Különösen fontos a tápelemek felvehetőségét befolyásoló tényező. Így nagyobb kalciumtartalom esetében a kálium felvehetősége gátolt, és ez a szőlőültetvények esetében különösen meghatározó. Ugyancsak befolyásolja a finom eloszlású kalcium a vas felvételét, ami számos élettani funkciót gátol.



E néhány példa csak azt bizonyítja, hogy az optimálistól eltérő kalciumtartalom számos élettani funkciót befolyásol, amit egyes alanyfajták viszonylag jól tolerálnak, más esetben ez élettani károsodáshoz vezet.



A HOMOKTALAJOKRA történő telepítés során a már korábban felsorolt talajtulajdonságokon kívül fontos adatot szolgáltat a talajok IMMUNITÁS vizsgálata. BABARCZY, aki ezt a kérdést részletesen elemezte a témát a következőképpen foglalta össze



Az immunitás függ a talaj FIZIKAI talajféleségétől, a homoktartalom mennyiségétől, de azon belül a homok származási helyétől, geológiai eredetétől. Döntő szempont a talajok kvarctartalma, amely legalább 80-85 % legyen. Befolyásolja továbbá a talaj mész- és szervesanyag tartalma, mert a két talajkémiai tulajdonság hozzájárul a talaj részecskék aggregálódásához, az elemi részecskék összetapadásához, szerkezet kialakulásához.



A fentiek hatására növekszik a talaj víztartó képessége, és ezzel együtt csökken az immunitás.



Mindebből következik BABARCZY megállapítása, amely szerint abszolút immunis homok nincs. Tehát az európai vesszővel történő telepítés potenciálisan filoxéra veszélyt jelent, amennyiben a talaj-tulajdonságok kedvezőtlenebbek, úgy az a telepítés sikerét veszélyezteti.



ÖSSZESSÉGÉBEN: tehát a telepítést megelőző talajvizsgálat alapvetően fontos tényező. Különösen nagy figyelmet kell a megfelelő alany megválasztására fordítani, és ez a termőrétegen belül, sőt azt meghaladó mélységben az összes és az aktív mésztartalom meghatározására is ki kell hogy térjen. Ennek mellőzése a telepítést követő 5-6 évben több vonatkozásban jelentkezik. Különös figyelmet kell fordítani a homoktalajokra telepített ültetvények esetében a talaj fizikai és kémiai sajátosságaira.



Tóthné dr. Surányi Klára a mg. tud. kandidátusa, c. egyetemi docens



Szent István Egyetem, Kertészettudományi Kar, Talajtan és Vízgazdálkodási Tanszék



Budapest.



Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?