2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Az év gabonaszárító újdonsága - STELA - PANNONAGRI közös gyártás

Agro Napló
Minden termelõ és kereskedõ közös problémája: hogyan lehet szárítási szezonra egy mûködõképes szárítótelepet létrehozni, amikor késik a finanszírozási lehetõség, nincs építési engedély, és a gazda kintlevõségekkel küszködik. Sokszor csak szeptemberben van elég pénz ahhoz, hogy megkezdõdhessen a szárító építése. Erre a problémára született most megoldás a Pannonagri KFT. ötlete alapján az UNIVERSAL szárítóprogram keretében.
A feladvány, amelyben a STELA Laxhuber GmbH. is kreatív partnernek bizonyult, a következő volt. Gyártsunk egy olyan szárítót, amely előszerelt állapotban a megrendelő telephelyére szállítható, azonnal felállítható és üzembe helyezhető. Tervezzünk hozzá olyan technológiát, amely ugyancsak megfelel ezeknek a követelményeknek és a szárítóberendezéssel együtt mintegy két hét alatt üzembe helyezhető.



Ehhez fel kellett oldanunk a stabil és mobil szárítók örök dilemmáját: a termény gazdaságos és kíméletes leszárításához szárítási térfogatra van szükség, hiszen adott érték, milyen mennyiségû nedvességet képes a mag hősérülés nélkül és a közölt hőenergiát a leggazdaságosabban felhasználva egy időegység alatt leadni.



Egy mobil berendezés esetében hogyan szállítsunk térfogatot, üres szárítóteret, különösen, ha a berendezés gyártása külföldön történik és a szállítást a közúti forgalom előírásai, a magas költségek, egy túlméretes berendezés közlekedésének problémái nehezítik. A megoldás: a végszerelés történjék Magyarországon. Belföldön a gépet szállítsuk kompakt egységekben vagy egy speciális alvázon.



Az általunk kínált UNIVERSAL 25 berendezés befogadó képessége mintegy 30 m3 termény, amellyel gazdaságosan leszáríthatunk óránként 8-10-15 tonna kukoricát is az elvonásra kerülő nedvességtartalom függvényében.



A gépet egy szállítókerettel visszük a megrendelőhöz és egy speciális hidraulikus emelő berendezéssel állítjuk fel néhány óra alatt. Rögzítése a sík betonhoz egyszerû és praktikus. Kívánságra a szárítót ugyanígy elfektethetjük, a tárolószínbe vonathatjuk, tehát nincs szükség építési engedélyre.



A technológiát több változatban készítettük el, amely az alapigények kielégítésétől a komfort fokozatig változik, és igazodik a mobil jelleghez. A gépárak ennek függvényében és a vevő pénztárcájához igazodva 22 milliótól 35 millió forintig változhatnak. Lehetőség van természetesen extra igények kielégítésére is.



A tervezés folyamán az UNIVERSAL gépeknél egy újabb neuralgikus pontot sikerült megoldani mûszaki újítással: Örök vitatéma a szerelés költsége. Társaságunk jól képzett mûszaki szakemberekből álló, hivatalosan bejelentett szerelőbrigádjának költségei nem versenyezhetnek a helyben összeszedett, alkalmi munkát végző emberek költségeivel. Az általunk nyújtott és a vevők által minden beruházásnál elismert munkaminőséget viszont a „rögtönzött brigádok” nem tudják garantálni egy bonyolultabb géplánc összeépítésénél, elektromos szerelésénél és bekötésénél.



A megoldás: a technológiát, a gépek elhelyezését oly módon egyszerûsítettük és standardizáltuk, hogy a kész tervek és útmutatók alapján a szerelést a vevő saját emberei is el tudják végezni. Térítés ellenében természetesen igénybe vehető a Pannonagri KFT. által biztosított szerelésvezető.



Az összeszerelt gép ellenőrzését, elektromos bekötését, kipróbálását és üzembe helyezését, valamint a kezelőszemélyzet betanítását természetesen társaságunk szakemberei végzik, hiszen csak így garantálhatjuk a leszállított termék kifogástalan munkaminőségét, a helyi kezelőszemélyzet hozzáértését.



A választ, a megoldást megtaláltuk a gazdálkodók általános problémájára. Akár szeptemberi megrendelés esetén is készek vagyunk még az idei év kukorica szezonjára egy nagyteljesítményû, gazdaságos, rendkívül kíméletesen és biztonságosan mûködő szárítótelepet létrehozni a megrendelő által megkívánt automatizálási színvonalon.



Még egy újdonsággal is büszkélkedhet a STELA GmbH. és a Pannonagri KFT.:



A szárítási folyamatot a jövőben a termény nedvességét új módszerrel ellenőrző, számítógép által vezérelt ON-LINE automatika is szabályozhatja. Az általános gyakorlattal ellentétben a vezérlés nem a termény hőmérsékletéből következtet a nedvességtartalomra, hanem magas frekvenciájú impulzusok kibocsátásával elektromágneses mezőt hoz létre és az impulzusok terjedését piko másodpercekben méri. Ezen adat alapján mintegy két köbdeciméter terménymennyiségben közvetlenül többszöri mérés alapján átlagos nedvességtartalmat határoz meg, és ennek alapján szabályozza a teljes szárítási folyamatot.



Ez a világraszóló újítás egy nagyságrenddel precízebben képes meghatározni a termény valódi nedvességét, s ennek megfelelően ennyivel pontosabban vezérelni a szárítás folyamatát. Az eredmény jelentős energia megtakarítás. A túlszárítással elkövethető energiapazarlás és minőségrontás kiküszöbölése pedig még ennél is jelentősebb hasznot hoz. Ezeket az adatokat mûszaki mérések és gyakorlati tapasztalatok egyaránt bizonyították a 2001 évi szárítási szezonban Pakson, a referencia gépen.



A PANNONAGRI KFT. az elmúlt években közel 70 db STELA szárítótelepet épített szokványos és speciális gabonaszárítási igények kielégítésére 35 t/h kukorica kapacitásig. A STELA berendezéseket a minőségi szárítás mellett alacsony fajlagos szárítási költségek, takarékos energiafelhasználás, maradványhő visszavezetés, rendkívüli tartósság és üzembiztonság, tûzbiztonság jellemzi.



Több éves mûszaki fejlesztési és összehasonlító munka eredményeként ma olyan technológiai elemeket kínálunk partnereinknek, amelyek bekerülési árukhoz viszonyítva a legnagyobb hozadékot biztosítják teljesítményük és munkaminőségük által. Mindez a PANNONAGRI KFT. versenyképességét is növeli. Ezek a gépek a következők:



- a francia MAROT tisztítók, melyek bármilyen fajta termény osztályozásra, elő-és utótisztítására alkalmasak.

- a spanyol SYMAGA cég termékei, silók és tárolástechnológiai berendezések, amelyek a legjobb minőséget garantálják.

- a svéd SKANDIA szállítógépek, melyek megbízható és kíméletes anyagmozgatást biztosítanak.



Megbízható, gazdaságos és magas mûszaki színvonalú gépek szállítása mellett elsősorban az éjjel-nappal mûködő szervizhálózatot, munkatársaink szakértelmét és a partnerekkel kialakított napi kapcsolatot tartjuk sikerünk zálogának.



( a tavalyi megoldáshoz hasonlóan kérjük beírni )



MINDEN KEDVES ÉRDEKLŐDŐT SZERETETTEL VÁRUNK A NEMZETKÖZI BÁBOLNAI GAZDANAPOKON 2002. SZEPTEMBER 11-TŐL 14-IG, A SZÍNSOR 29 SZÁMÚ PAVILONUNKBAN !!!



PANNONAGRI KFT.

2890 Tata, Toldi Miklós u. 15/A

Tel: 34/487-111, Fax: 34/487-222

E-mail: pannonagri@axelero.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?