2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Gépek az erdõgazdálkodásban

Agro Napló
BEVEZETÉSMagyarország erdõsültsége jelenleg megközelítõen 19 %-os, azaz összes erdõterülete kb. 1,8 millió ha. Erdeinkbõl évente kb. 7 millió m3 fát termelünk ki, amibõl kb. 20 ezer ha erdõfelújítási kötelezettség keletkezik. Az ország erdõterületét az elkövetkezõ évtizedekben (várhatóan a következõ 30 évben) mintegy 700 ezer ha-ral tervezzük növelni. A tervezett er-dõterület-növelés évente átlagosan 20 ezer ha fölötti erdõtelepítést jelent, melyhez szükséges csemetemennyiséget is biztosítani kell.
Ma Magyarországon az erdők kb. 60 %-a állami tulajdonban, 40 %-a pedig magántulajdonban van. Az állami erdőket az erdészeti részvénytársaságok kezelik, a magánerdők mûvelésében pedig még sok a bizonytalanság, napjainkban alakul az a háttér (erdészeti integrátorok köre, erdőtársulások), amely a biztonságos kezelésüket ellátja majd.

Az erdők kezelése, a fakitermelés, az erdőfelújítás és a tervezett volumenû erdőtelepí-tés megfelelő gépesítési háttér nélkül nem valósítható meg. A gazdasági és társadalmi fejlődés ütemével és színvonalával együtt változnak továbbá az erdőkkel szemben támasztott igények, melyek kielégítése érdekében napjainkban egyre inkább a természetközeli, fenntartható (tar-tamos) erdőgazdálkodás kritériumai érvényesülnek, melyek hosszú távú célként is definiálód-nak. Az 1980-as évek végéig nagyjából egységes ökonómiai szemléletû (a gazdasági célokat előnybe helyező) erdőgazdálkodás helyett kialakulóban van egy széles palettán dolgozó, öko-lógiai célokat is megvalósító (a biológiai társulások tér- és idő összefüggéseit megtartó, fej-lesztő) erdőgazdálkodás. A természetközelség alapvetően az erdők életébe történő minimális mértékû beavatkozást jelenti, mely elvárás teljesítése egyértelmûen kihat a gépesítésre is. Ha-tása azonban nem jelenti, nem jelentheti azt, hogy az eddig elért technikai szintet visszafej-leszteni lenne szükséges, mint azt egyes kutatók előre jelzései megfogalmazzák, utalva a kézi munka, illetve az igaerő jelenleginél lényegesen nagyobb, várható részarányára. Ilyen irányú „technikai fejlesztéssel” nem teljesíthetők az erdőgazdálkodás minőségi- és mennyiségi elvá-rásai. A minőség az ökológiai, a technikai és az ökonómiai tényezők harmóniáját jelenti, a mennyiség pedig a fent vázolt feladatok együttesét. Összességében tehát leszögezhető, hogy a természetközeli erdőgazdálkodás és a modern technika nem egymást kizáró kategóriák.



A GÉPESÍTÉS JELENLEGI HELYZETE



Az erdőgazdálkodás gépesítés szempontjából meghatározó területei:

- a szaporítóanyag-termesztés, melyen belül a csemetetermesztés a meghatározó;

- az erdőmûvelés és

- az erdőhasználat.

A fent vázolt területeken részben mezőgazdasági, részben speciális erdészeti gépeket haszná-lunk a feladatok megoldására. Meghatározóbb gépeink a következők:

Csemetetermesztési gépek:

Szabadföldi csemetetermesztés gépei (tápanyag-utánpótlás gépei; talaj-előkészítés gépei, ezen belül: ekék, talajlazítók, talajmarók, tárcsák, kultivátorok, boronák, hengerek, si-mítók, kombinátorok; vetőgépek; iskolázógépek; dugványozógépek; növényvédelem gépei, ezen belül: permetezőgépek, mikrogranulátum-szóró gépek; ötözés gépei; alávágógépek; kiemelőgépek; kezelés gépei; vermelőgépek).

Intenzív csemetetermesztés gépei (hidegágyas csemetetermesztés gépei, burkolt gyö-kérzetû csemetetermesztés gépei, termesztőberendezések).

Erdőmûvelési gépek:

Terület-előkészítés gépei (bozót- és lágyszárú irtók, ezen belül: láncfûrészek, tisztító-fûrészek, ágzúzó hengerek, szárzúzók; vágástakarítók; tuskózók; tuskóközelítők; tereprende-zők; gyökérkiszedők).

Teljes talaj-előkészítés gépei (ekék, talajlazítók, tárcsák, simítók).

Részleges talaj-előkészítés gépei (pásztás talaj-előkészítők, ezen belül: pásztakészítő mélylazítók, pásztakészítő ekék, pásztakészítő tárcsák, tárcsás-láncos pásztakészítők, pászta-készítő talajmarók, speciális pásztakészítők; foltos talaj-előkészítők, tányéros talaj-előkészítők, bakhátas talaj-előkészítők).

Szaporítóanyagot talajba juttató gépek (vetőgépek, csoroszlyás- és lengőkaros cseme-teültetők, talaj-előkészítő-csemeteültető gépek, csúszócsoroszlyás suhángültetők, gödörfúrók).

Növényvédelem gépei (permetezőgépek, vegyszerkenő gépek).

Erdőhasználati gépek:

Fakitermelés gépei (döntés gépei, ezen belül: láncfûrészek, tisztítófûrészek, döntőgé-pek; gallyazás gépei; darabolás gépei; többcélú fakitermelő gépek).

Faanyag mozgatás gépei (közelítés gépei, ezen belül: csörlők, markolós vonszolók, szorítózsámolyos vonszolók, kihordók, kötélpályák, kötéldaruk; szállítás gépei, ezen belül: tehergépkocsik, kisvasúti-, vasúti szállítás gépei, vízi szállítás gépei; rakodás gépei, ezen be-lül: magajáró rakodógépek, önrakodó szállítóeszközök, rakodódaruk, hidraulikus daruk, rako-dócsörlők, rakodótranszportőrök, targoncák).

Felkészítés gépei (kérgezőgépek, ezen belül: kalapácsos-, forgógyûrûs-, marófejes-, gyalukéses- és dobkérgezők; hasító gépek; aprító gépek).

Erőgépek:

Az erdőgazdálkodás erőgépei elsősorban a középkategóriájú (14 ÷ 20 kN vonóerejû) univerzális-, illetve erdészeti csuklós traktorok. Egyes mûveletekhez (tuskózás, mélyforgatás, mélylazítás, nehéz tárcsázás) szükségesek a nagyobb (20 ÷ 40 kN vonóerejû) univerzális (ese-tenként lánctalpas) traktorok. A keskeny sortávú erdősítésekben, a síkvidéki területeken átme-netileg előfordulnak a kisebb méretû traktorok, amelyek a sorközben elférnek. Az átmenetire prognosztizált megjelenésük oka, hogy e gépek üzemeltetése fajlagosan költségesebb, mint a nagyobb kategóriájú gépeké. A jövő tehát a keskeny sortávú erdősítésekben is a min. középka-tegóriájú traktoroké, olyan formátummal (pl. hidas kivitel) és munkagépekkel, melyek egy menetben több sort, illetve sorközt kezelnek. A lejtős területek erdőmûveléséhez megfelelő terepjáró képességgel rendelkező, függesztőberendezéssel szerelt erdészeti csuklós traktorok alkalmazása szükséges.



A HAZAI ERDÉSZETI GÉPGYÁRTÁS



Jelenleg Magyarországon mintegy 20 cég foglalkozik erdészeti gépgyártással, melyek elsősorban: - a szabadföldi csemetetermesztés gépeinek,

- az erdőmûvelési gépek jelentős részének és

- egyes erdőhasználati gépek (pl. hidraulikus markoló, hasítógép, kihordó, aprító-gép, kötélpálya, tehergépkocsi) a gyártására alkalmasak.

Napjaink erdészeti gépgyártói (közülük fontosabbak: a Bagodi Mezőgép Kft., a kapos-vári Erdőgép Kft., a győri Rába Jármû és Busz Gyártó Kft. és a kaposvári Kaposgép Kft.) je-lenleg kb. 70 különböző géptípust gyártanak, illetve gyártására be vannak rendezkedve. E tí-pusok – melyek között nem szerepelnek az erdőgazdaságban is használható mezőgazdasági gépek – közel harminc erdészeti mûvelet kivitelezésére alkalmasak.

A hazai erdészeti gépgyártás folyamatos fejlesztése mindenképpen szükséges, mert a hazai gyártású gépek lényegesen jobb ökonómiai mutatókkal üzemeltethetők. A hazai erdésze-ti gépgyártás piaci alapokon, de a jelenleginél jobban összehangolt mûszaki fejlesztési háttér mellett maradhat mûködőképes.



FEJLESZTÉSI FELADATOK



Az erdőgazdaság gépesítéséhez kötődő fejlesztések alapvetően a természetközeli erdő-gazdálkodást hivatottak segíteni, és nevezetesen:

- konstrukciós gépfejlesztéseket,

- fejlett külföldi technikák honosítását,

- gépüzemeltetés-fejlesztéseket és

- a gépesítés szervezeti hátterének fejlesztését jelentik.

A konstrukciós gépfejlesztések közül a fontosabbak:

- a szabadföldi csemetetermesztés gépesítésének, valamint az erdőtelepítés gépesí-tésének fejlesztése, tekintettel a közeljövő várható nagy volumenû erdősítéseire;

- speciális pásztázógép-fejlesztések (újszerû, forgórendszerû, ezen belül hátrahajló élû késelrendezésû szerszámmal dolgozó berendezések);

- vegyszerkenő gép fejlesztések;

- hidas traktoron alapuló erdősítési munkagép-sor fejlesztések (nem alapvetően új funkcionális rész kialakítását jelentő fejlesztések, hanem olyanok, amelyek a meglévőket olyan vázszerkezetekhez rendelik, amelyekkel azok a hidas traktorokkal lesznek, lehetőleg többsoros változatban mûködtethetők, biztosítva ezzel a keskeny sortávolságú erdősítések létesítését és ápolását);

- mezőgazdasági univerzális traktor alapú kihordó fejlesztések;

- tehergépkocsi fejlesztések;

- hidraulikus daru fejlesztések;

- erdészeti kötélpálya fejlesztések;

- az erdőtüzek elleni védekezés technikai hátterének megteremtését célzó fejleszté-sek.

A konstrukciós gépfejlesztések közül a szabadföldi csemetetermesztés gépesítésének, valamint az erdőtelepítés gépesítésének fejlesztése már intenzíven elindult, mivel a Nyugat-magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kara 2000-ben, elsők között nyújtott be pályázatot a Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Programokhoz, „A nemzeti favagyon minőségi fejlesztése és bővítése, valamint a fahasznosítás korszerûsítése” címmel, mely kutatási program – a 2001-2003. közötti időszakra – támogatást kapott. A pályázat egyik alprogramja „Új csemeteter-mesztési- és erdőtelepítési géprendszer kifejlesztése az erdőtelepítési program megvalósításá-nak elősegítésére” címmel a vázolt feladatkörhöz kapcsolódik. A kutatási-fejlesztési alprogram – a területen eddig elért eddigi eredményekre építve – a szükséges gépekkel kap-csolatos alap- és fejlesztő kutatások elvégzését, a gépek tervezését és prototípus gyártását tûz-te ki célul, bevonva hazai mezőgazdasági gépgyártókat, közülük is elsősorban a Bagodi Me-zőgép Kft-t, amely hasonló típusú gépek gyártásában már bizonyított.

A fejlett külföldi technikák honosítása azon gépek és berendezések alkalmazását jelenti a hazai erdőgazdasági technológiák megvalósításakor, melyek hazai gyártása nem megoldott, illetve gazdaságosan nem megoldható. Napjainkban ilyennek minősíthetők az univerzális traktorok, a speciális erőgépek egyes csoportjai, a vágáshulladék aprítók, a markolva kiemelő tuskózógépek, a motorfûrészek, a többcélú erdészeti gépek.

A gépüzemeltetés-fejlesztések:

- a természetközeli erdőgazdálkodást biztosító technikai megoldások optimális alkalmazását lehetővé tevő gépüzemeltetési dokumentációk, technológiai utasítások elkészítését;

- a várható nagy volumenû erdőtelepítés kivitelezését ellátó hálózat (gép-technológia-szakember összhangja) kialakítását;

- a szükséges mesterséges erdőfelújítások technológiáinak fejlesztését (ahol lehet a tuskózás és a talajforgatás nélküli technológiák megjelenítését);

- vegyszertakarékos technológiák megvalósítását szakszerû permetlé keveréssel, és a permetezőgépek helyes üzemeltetésével;

- a környezetbarát, növényi eredetû, a környezetbe kerülve gyorsan lebomló hajtó- és kenőanyagok, valamint hidraulika olajok alkalmazását és

- a fentiekre vonatkozó, az egész országra kiterjedő szaktanácsadási rendszer létrehozását jelentik.

A gépesítés szervezeti hátterének fejlesztését egy országos hatókörû erdőgépfejlesztő központ mûködtetése biztosítja, a következők szerint.

ERDŐGÉPFEJLESZTŐ KÖZPONT

A hazai erdészeti gépfejlesztés és -gyártás, valamint gépüzemeltetés-fejlesztés összehangolását a Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kar, Erdészeti-mûszaki és Környezettechnikai Intézet Géptani Tanszékének irányításával mûködő „Dr. Káldy József Erdőgépfejlesztő Központ” végzi, melynek alapvető céljai:

- erdészeti gépesítési adatbank fenntartása és folyamatos bővítése;

- erdészeti gépfejlesztő bázis mûködtetése az erdőgazdálkodók (az állami erdőket kezelő rt-k és a magán erdőgazdálkodók) mûszaki fejlesztési igényeinek kielégítésére;

- szakmai alapokon megfogalmazott tipizálásokra épített közös gépbeszerzésekből adódó előnyök kölcsönös kihasználása;

- partnerek egyedi konstrukciós gépfejlesztési igényeinek megvalósítása;

- gépüzemeltetés-fejlesztések;

- kapcsolatok kialakítása erdészeti gépgyártókkal, forgalmazókkal és felhasználókkal;

- hazai erdészeti gépgyártás támogatása, bekapcsolódás a konstrukciós gépfejlesztésekbe.



ÖSSZEFOGLALÁS



Az erdőgazdálkodás folyamatos mûszaki fejlesztése (gépesítés-fejlesztése) szükséges, melynek a természetközeli, fenntartható (tartamos) erdőgazdálkodást kell szolgálni. Ennek megvalósítása:

- konstrukciós gépfejlesztéseken (melyek a hazai erdészeti gépgyártásra alapozottak);

- fejlett külföldi technikák honosításán;

- gépüzemeltetés-fejlesztéseken és

- a gépesítés szervezeti hátterének fejlesztésén keresztül lehetséges.

Mindezt nagymértékben segíti a „Dr. Káldy József Erdőgépfejlesztő Központ”, mely biztosítja az erdőgazdálkodók mûszaki fejlesztési igényeinek összehangolását, kielégítését és részbeni vitelét, segítheti a hazai erdészeti gépfejlesztés és gépgyártás összehangolását.



IRODALOM

Bondor A. (1997): A minőség, mint értékkategória az erdőmûvelésben. „AGRO-21” füzetek. Az agrárgazdaság jövőképe. 16:20-47.

Horváth B. (1999): Az erdészeti gépesítés helyzete és fejlesztési tendenciái I., II. Erdészeti Lapok, CXXXIV. 2:38-39. és 3:68-69.

Solymos R. (1997): Az erdő- és fagazdaság minőségi fejlesztése. „AGRO-21” füzetek. Az agrárgazdaság jövőképe. 16:3-19.



Dr. Horváth Béla

egyetemi tanár, intézetigazgató

Nyugat-magyarországi Egyetem, Erdőmérnöki Kar,

Erdészeti-mûszaki és Környezettechnikai Intézet, Géptani Tanszék

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?