2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Idõszerû zöldségtermesztési munkák

Agro Napló
Március közepétõl ültethetõ a tavaszi fokhagyma (Makói tavaszi fajta), amely csak 30-45 cm magasra nõ, és a hagymái is 5-10 grammal kisebbek, mint az õszi fajtáké. A 2-3 grammos gerezdeket a talaj kötöttségétõl függõen 3-6 cm mélyre ültessük. Sortávolságnak jól bevált a 28-30 cm-es szélesség, míg a tõtávolságnak 8-10 cm-t hagyjunk. Így 1 m2-en megközelítõleg 40-50 növény nevelhetõ fel, amelyhez 10-12 dkg szaporítóanyagra van szükség.
Főnövényként és a korán lekerülő primőrök után másodnövényként is egyaránt sikeresen termeszthető zöldségnövények a cékla és a csemegekukorica. A cékla termesztése szinte minden kertben eredményesen megvalósítható, mert talajban nem válogat, és nem igényel sok vizet, speciális ápolást és gondozást. Melegkedvelő, 20-25 0C között fejlődik a legjobban, de a kisebb lehûléseket károsodás nélkül elviseli. Nem szoktuk túl trágyás talajba ültetni, mert a sok nitrogén rontja a tárolhatóságát és a gyakran előforduló élettani betegségét, az üregesedését is kiválthatja. A bőséges káliumellátás hatására szebb, sötétebb színe lesz és a tárolhatósága is jelentős mértékben javul. Csapadékosabb esztendőben nem, de száraz, aszályos évben két-három alkalommal mindenképpen javasoljuk az öntözését.
Vetése április elejétől július közepéig lehetséges, az ennél későbbi vetések már nem tudnak a fajtára jellemző méretûre kifejlődni. Házikertekben a 35-40 cm-es sortávolságot és a 15-20 cm-es tő-távolságot tartjuk a legjobbnak (kivétel az un. bébi cékla, amelyet lehet sûrûbbre is vetni). A talaj kötöttségétől függően 2-4 cm mélységre vessük. A 40 cm-es sortávolság esetén 100 m2-re 10-12 dkg vetőmag szükséges.
A rendkívül bőséges fajtaválasztéknak az az oka, hogy a már jól bevált és sokszor kipróbált hazai fajták mellett (Bíborgömb, Bíborhenger, Bordó, Detroit, Rubin, stb.) megjelentek a külföldi fajták is (pl. Bolivar, Little ball, Nero, Pablo, Regola, Forano stb.)
Az egyetlen ápolási munkáján, a kapáláson kívül a kelést követő egyelést (tőszám-beállítást) kell elvégezni annak érdekében, hogy a termések szépek, szabályosak legyenek. Pincében, hûvös kamrában hónapokig biztonságosan tárolható.
Annak ellenére, hogy a csemegekukoricát a trágyás kapások közé soroljuk - ami azt jelenti, hogy csak nagyon jó minőségû, szerves trágyával kellően előkészített talajba tanácsos vetni, a legtöbb kertben, háztáji gazdaságban megtermeszthető, ugyanis a kevésbé jó talajokon is elfogadhatóan terem. Ennek ellenére minden olvasónknak azt tanácsoljuk, hogy lehetőleg jó vízgazdálkodású, tápanyagban gazdag talajt jelöljön ki számára, mert igazán nagy termést csak ilyen körülmények között képes produkálni. Főleg a nitrogén igénye magas, ezért a vetésforgóban mindig frissen trágyázott szakaszba vessük. Vízigénye közepes, öntözés nélkül csak csapadékosabb évben ad elfogadható termést. Kiemelkedő termésre – ez vonatkozik a minőségre is – száraz klímaviszonyaink között csak öntözés mellett számíthatunk. Hőmérsékleti optimuma 22 0C körül van, de az ennél nagyobb melegben is jól érzi magát. A 30 –32 0C-os meleget is jól viseli, ha elegendő csapadék áll a rendelkezésére. 14 0C alatt a növekedése és fejlődése nagymértékben lelassul. Árnyékos és félárnyékos helyen ne próbálkozzunk a termesztésével, mert a fényigénye nagy.
Kisüzemi termesztésre a következő fajtákat javasoljuk: MV sárga F1; Rival F1; Nugat 72 F1; MV aranyos F1; Spirit F1; Delikát 90 F1; Dessert 80 F1.
Vetése áprilistól esedékes, amikor a talaj hőmérséklete 10 0C fölé emelkedik. Négyzetméterenként 5 – 6 tővel számolhatunk, ennél nagyobb sûrûség esetén a minőség mellett a termőképesség is romlik. Házikerti termesztés esetén 70 – 90 cm-es sortávolságot és 20 – 25 cm-es tőtávolságot tartjuk a legalkalmasabbnak. Vetésmélysége 3- 4 cm.
Ápolása viszonylag egyszerû, nem igényel sok munkát. Rögtön a kelés után kell elkezdeni a kapálását, amit nemcsak a gyomirtás, hanem a talaj lazítása miatt is végezzük el. A címervirágok megjelenése idején az öntözés vagy a természetes csapadék nagymértékben növeli a termést.
Március közepétől-végétől már szabadföldre is palántázható a fejes saláta. Ha korán szeretnénk termést kapni, akkor tápkockás palántát vásároljunk, ha a koraiságnak nincs jelentősége, úgy szálas vagy tálcás palántát ültessünk. Tekintettel arra, hogy a saláta nem igényes a talaj minősége iránt (csak szikes ne legyen, ill. gyomirtó szert ne tartalmazzon) bárhol megtermeszthető, kiültethető. Tenyészterület igénye: 25x30 vagy 30x30 cm, a későbbi (nyári) fajták ültethetők nagyobb tenyészterületre is. Korai szabadföldi termesztésre az alábbi fajtákat javasoljuk: Május királya, Edina, Kobak, Regan, Votan, Soraya.
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?