Jubileumi Állattenyésztési Napok áprilisban

Agro Napló
A hazai állattenyésztõk április 25-26-27-én jubileumi alkalommal találkoznak Hódmezõvásárhelyen, a X. Alföldi Állattenyésztési Napok Szakkiállítás és Vásáron a HÓD-MEZÕGAZDA RT. Kiállítási Centrumában.
A három nap forgatagában a szarvasmarha-, sertés-, ló-, juh- és baromfi ágazatok mutatkoznak be, felvonultatva a legkiválóbb tenyészállatokat, egyedeket az impozáns állatkiállítói területeken. A fedett bemutató csarnokokban a szakiparágak mutatják be a legkorszerûbb tartástechnológiai, szaporodásbiológiai, állategészségügyi-, gyógyszeripari, takarmányozási és élelmiszeripari termékeket, eszközöket és berendezéseket.

A kiváló genetikai értékeket képviselő tenyészállatok látványa mellett az igazi kuriózum a tenyészállatok hangos, nyilvános show-bírálata, melyet hazai és nemzetközi bíráktól, szaktekintélyektől hallhatnak a résztvevők. Az ország ellenőrzött és törzstenyészeteinek kiállítása, bemutatkozása és egyben megmérettetése hagyománnyá vált a hódmezővásárhelyi Hód-Mezőgazda Rt. Kiállítási centrumában.

Mint ahogy a magyar nyelv is kifejezi, a hagyomány nem magától lesz, hanem a hagyományt teremteni kell. Ezt sikerült elérnie a rendező és házigazda Hód-Mezőgazda Rt-nek és a szakmai munkát segítő Magyar Állattenyésztők Szövetségének, mely egyben garancia a kiállítók minőségi megjelenésére.

Az, hogy a kiállítók többsége hûséges és sokan kezdettől fogva résztvevői a vásárhelyi Alföldi Állattenyésztési Napoknak, látszik abból is, ahogyan várják a következő rendezvényt, s ahogyan reagáltak a kilencedik kiállítás után először kiküldött kiállítói elégedettségi kérdőív kérdéseire.

A kiküldött kérdőívet a kérdezettek 80%-a visszajuttatta a Hód-Mezőgazda Rt-hez, s kedvező volt a véleménynyilvánítás is. Az vitathatatlan, hogy a Kiállítási terület egyedisége, hagyományos magyaros stílusban , napsugaras motívummal, akácfa szerkezettel és nád fedéssel történt kivitelezése nagyban fokozza a kiállítás megjelenésének kellemes hangulatát, derûs légkörét, hiszen az állattartó boxokban a tenyészállatok kényelmesen, komfortosan férnek el, s a bemutatóknak is jól megközelíthető, szép terek lettek kialakítva.

A legnagyobb öröm a kérdőív kiértékelésével kapcsolatosan mindenképpen az, hogy a kiállítás szakmai színvonalát a tízes skálán a kiállítók 28%-a a maximális 10 pontra értékelte, 35%-a 9 pontot adott és 29%-a a még mindig magas 8 pontra értékelte, azaz összesítve a kiállítók 92%-a nagy mértékben elégedett a szakmai színvonallal. Hét pont alatt mindösszesen kettő kiállító véleményezte a színvonalat. A 92%-ban kedvező észrevétel is tükrözi azt, amely célt a házigazdák kezdettől fogva maguk elé tûztek, tehát hogy a minőséget, a színvonalas szakmai megjelenést helyezik előtérbe. Ez az a hely, ahol az állattenyésztő szakma résztvevői találkoznak minden év áprilisának utolsó hétvégéjén, itt vitatják meg a szakma tapasztalatait, helyzetét, jövőjét, találkoznak a kollégákkal, a partnerekkel, a mezőgazdaság felső vezetésével. Az elmúlt kilenc év és kilenc kiállítás során egyre több külföldi szakmai érdeklődőt is fogad a kiállítás. Az Európai Uniós csatlakozáshoz közeledve egyre jobban megmutatkozik a kiállítás régiós és hármashatár szerepe is - Romániából és Jugoszláviából is egyre több szakember, szakmai csoport keresi fel a kiállítást, hogy az állattenyésztés legújabb eredményeivel, s a szakiparágak újdonságaival ismerkedjenek meg. Az egyéni gazdálkodók is remek ötleteket, elméleti és gyakorlati tapasztalatokat szerezhetnek a különböző bemutatók, úgymint csülökápolási, patkolási, birkanyírási bemutatók alkalmával. Jól reprezentálják a kiállítások az állattenyésztés jövedelmezőségének problémáit és azt, mikor mely ágazat sikeresebb. A tenyészállat árverések viszont mindig keresettek, hiszen ilyenkor a tényleges piaci értékén alul juthatnak a tenyésztők a legjobb egyedekhez.

A 2003-as jubileumi X. Alföldi Állattenyésztési Napok Szakkiállítás és Vásár a rendezők reménye szerint a hazai állattenyésztők Nagy Találkozója lesz.







G.M.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?