2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Különféle szûrési módok értékelése a borászatban

Agro Napló
A szûrés a derítés után következõ fizikai tisztító mûvelet. Szûréskor a bort folyadékáteresztõ szûrõközegen préselik át. A szûrõréteg ellenállást képez az áramló borral szemben, így az átáramlást csak nyomáskülönbség tartja fenn.
Technológia célja alapján a szûrés lehet:
- előszûrés ( derített borokat „tiszta” fokozatra szûrjük),
- éles szûrés, a második derítés után finom szemcseöszetételüek kovaföld, vagy szûrőlap felhasználásával, fényes illetve tükrös tisztasági fokozatra,
- csírátlanító szûrés, palackozás előtt steril szûrőlap, vagy gyertyás szûrők alkalmazásával.
A borok derítés utáni első szûrésre a háromdimenziós mód a legalkalmasabb. A második és az esetleges további szûréseket kétdimenziós módszerrel végezzük.
Az üzemi gyakorlatban a légköri nyomás feletti szûrőket alkalmazzák elterjedten. A szürőréteg fokozatos eltömődése miatt nyomáskülönbség növelésével lehet fenntartani a bor egyenletes áramlását. Ha az átszûrt bor mennyisége az adott géptípusra jellemző maximális nyomásértéken a kívánatosnál kevesebb, a szûrőréteg kimerült.
A szûrés kedvező hatású, ha a kívánt technológiai célt eléri. Kedvezőtlen, ha a bor színanyagainak mennyisége csökken, ami vörös boroknál jelentős lehet

Szûrőanyagok csoportosítása és jellemzése
A kovaföld szûrőanyagok szemcsés szerkezetûek, és a szitahatás mellett adszorpciós szûrőhatás is érvényesül. A kamrás kovaföld szûrés első lépéseként egy cellulóz támasztó felületen szûrt borral alapréteget kell kialakítani. Az alapréteg kialakításához 300-800 g/m2 kovaföldet használnak. Ezután kezdődik a szûrendő bor beáramoltatása a szûrőbe. A folyamatos adagoláshoz 15,0-150,0 g kovaföld szükséges hektolitereként. A zavaros borokhoz nagy áteresztő képességû kovaföld típusokat használnak, és az átlagosnál többet, (80-150 g/hl). Tisztább borokhoz kisebb áteresztőképességû kovaföldet alkalmaznak, és az átlagosnál kevesebbet (15-75 g/hl).
A tarályos kovaföldszûrőnél, ahol a támasztó felület fémszövet, az alapréteg kialakításához „Fibra-cel-t” használnak. A Fibra-cel 7-10 % cellulózzal kevert kovaföld.
A hazai előállítású szûrőperlitek és a kovaföld helyett jól alkalmazhatók borok szûrésére.

Szûrőlapok

Cellulóz keverékből préselt, többnyire négyzetalkú lapok, melyek jellemzői 40x40 cm, 60x60 cm, vagy ennél is nagyobb. Vastagságuk 3-5 mm. A szûrőhatásuk és áteresztőképességük eltérő lehet az összetételtől és a tömörségtől függően. A nagy áteresztőképességû lapok előszûrésre, a kis áteresztőképességû lapok fényesre, vagy tükrösre szûréshez használjuk.

Szûrőgépek és kezelésük

A kovaföldszûrők lehetnek tartályosak és kamrásak. Szerkezeti egységeik a szûrőgép, vagy szûrőtartály és a kovaföld adagoló. A folyadékáramot szivattyú biztosítja. Az alapréteg kialakításához kármentőt, vagy tartályt alkalmaznak.
A tartályos kovaföldszûrők jellemző tulajdonságai:
- az alapréteg kialakításához több szûrőanyag 700-800 g/m2 szükséges, mint a kamrás szûrőknél,
- csak kovaföldszûrőként mûködtethetőek,
- maximális szûrőnyomás magasabb (8-10 bar), mint a kamrás kovaföldszûrőnél (4 bar),
- a fajlagos szûrőképesség kedvező (tányéros szûrőknél 1,5-2,5 gyertyás szûröknél 0,6-0,8 m3/h m2).
- kisebb a gépegység helyszükséglete,
- önmosó kivitelûek,
- mosóvízszükséglet nagyobb, mint a kamrás szûrőknél,
- a szûrlet tisztasága kisebb. mint a kamrás kovaföldszûrőkkel elérhető tisztaság.
A kamrás kovaföldszûrőknél az induló réteg kialakításához kisebb 300-400 g/m2 szûrőanyag szükséges. A szûrő tömítései üzem közben jól ellenőrizhetők. A fajlagos szûrőképességük kisebb, a gép helyszükséglete nagy és tisztításuk csak kézzel végezhető.
A kovaföld adagoló két fő egységből áll, a tartályból és az adagoló membránszivattyúból. A kovaföldes bort propelleres keverő tartja mozgásban. A membránszivattyú térfogatárama szabályozható.
A centrifugál szivattyú a bort folyamatosan szálltja a szûrőtartályba.

A kamrás kovaföldszûrők szerkezeti felépítése:

Kovaföldkeret (-KG-) szélessége 40-50 mm, mérete 40x40 mm.
A keret testre üreges. A sarkoknál elhelyezett négy gyûrû közül kettőből vezet áttöret (csatorna) a keret belsejébe. A tiszta borvezető keret (-F-) szélessége 13-15 mm, tömör, vagy üreges kiképzésû, két sarkán borvezető áttörttel a csőgyûrû felé.
Támasztólapként cellulózból készített ikerlapokat használnak, amelyre az alapréteget felhordják. A támasztólapot többször is használhatók.
A vezetőkereteket álvázra szerelt fejlap és mozgatható véglap tartja össze egy szorítószerkezet közbeiktatásával. A kovaföld adagolást membránszivattyús adagolóval végzik. A kamrás kovaföldszûrők – csupán F-keretek váltakozó elhelyezésével – lapszûrőként is használhatók.
A lapszûrők bontható elemekből álló gépek. Felépítésük hasonló a kamrás kovföldszûrőkhőz, de a borvezető keretek egységes kiképzésûek. A megkülönböztetést a keretek funkciója, pontosabban az alvázra helyezése alapján teszik meg.
A szûrendő bort „T” kereteken vezetik be, ezekre fekszik a szûrőlapok bolyhos oldala. A szûrt bort „F” kereteken vezetik; ezekre fekszik a lapok sima oldala.
A fej és véglap lehet funkcó nélküli, vagy „F” ,illetve „T” keretként mûködő.
Üzembe helyezés a szûrőlapok berakásából és vízzel való átmosásából áll.
Az átmosást addig kell folytatni, míg a víz teljesen tiszta ízû lesz. Csírátlanító szûrés előtt a gépet és a borvezetéket sterilizálni kell. Ennek módjai a 15-20 percig tartó gőzölés, vagy a forró vizes átáramoltatás.
A szûréshez legjobban megfelelnek a centrifugál szivattyúk, amelyek folyadékárama fojtószeleppel szabályozható és egyenletes áramlást biztosítanak.

Membránszûrök

A membránszûröket az italok csírátlanító, illetve végső szûrésénél alkalmazzák.
A felületi szûréssel mûködő berendezések szûrőfelülete meghatározott pórusméretû mûanyagfilm, amely regenerálás után újra felhasználható. Jellemző a 0,45-1,0 μm pórusméret.
A szûrhenger nyomásálló KOR-acélból készített hengeres edény, amely egyik végén csavarkötéssel, vagy gyorskapcsoló pánttal oldható.
A be- és kivezető csonkok általában hengerek alsó részéhez kapcsolódnak.
A szûrőgyertyák szûrőanyagból készített cső alakú elemek, amelyekben többrétegû redős szûrőmembrán helyezkedik el.
A gyertyákat acélrugókkal rögzítik a szûrőhengerhez. A szûrőgyertyákon kívülről befelé áramlik a szûrendő folyadék. Használhatóságuk (élettartalmuk) az óránkénti átbocsátóképesség 10-15-szöröse.

Dr. Janky Ferenc

Kovaföldek szemcseösszetétele (%)

Típus

szemcseméret (µm)

 

10

10-20

20-30

30-40

40-50

50-60

Celite 535

15,3

39,5

14,0

10,2

15,3

5,7

Hyflo-Super

42,6

28,0

9,18

4,22

7,0

9,0

DIT-R

12,2

15,30

14,75

8,97

5,12

43,58

DIF-BO

25,9

28,75

6,9

21,56

10,0

6,89

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?