Különleges gabonaszárítók Európa legnagyobb szárító-gyártójától!

Agro Napló
Érdekes módon, Európa legnagyobb gabonatermelõ, s ezzel együtt gabonaszárító elõállító országából, Franciaországból (ezidáig) alig került behozatalra gabona- szárító Magyarországra, pedig a francia termelõk körében igencsak elismertek és népszerûek az LAW gabonaszárítók, s természetesen a Párizs közelében levõ gyárból, a világ minden tájára kerülnek folyamatos üzemû gabonaszárítók 1,5 tonna/óra kapacitástól akár 100 tonna/óra kapacitáshatárig évi 100-120 db-os nagyságrendben.
Molnár Kft, ezt a „mulasztást” szeretné bepótolni, amikor a Tisztelt Magyar Gazdálkodók figyelmébe ajánlja az LAW szárítókat, amelyek több szempontból is többet, jobbat, illetve másként nyújtanak, mint a többi piaci szereplők.



LAW, három szériában készít folyamatos üzemû szárítóberendezéseket, melyek fő ismertetőjegyei az alábbiak (kukorica 25 %-ról 15 %-ra szárításában):



1./ Az FC széria, hat modellből áll 1,5 - 5 tonna/óra közötti teljesítménnyel.



2./ Az SBC-N széria nyolc, az SBC-L széria, tiz modellből áll : Ezek hő vissza- vezetés nélküli szívott modellek 6,13-12,78 t/ó, illetve 9,88-23,53 t/ó kapacitással.



3./ Az SBC-NE széria kilenc, az SBC-LE széria tíz modellből áll : Az LAW „E” tornyok különleges, hő visszavezetéses szívott modellek, 7,3-12,78 tonna/óra, illetve 11,97-25,3 tonna/óra kapacitásig.



Az LAW, szárító modulok igen tartós, elektrokémiai eljárással horganyzott acéllemezből készülnek. A szárító hideg és melegoldali elemei, a légcsatornák és a ventillátorházak igény szerint -esztétikus- ráégetett porfestéssel-is készülhetnek.



LAW, változó méretû csörgedeztető lemezeket alkalmaz a szárítótornyon belüli jobb anyagkeveredés és ezzel a kíméletesebb és egyenletesebb szárítás érdekében.



A kíméletes ürítés érdekében az ürítőegység mag-oszlopai alatt szabadon lengő billenő vályúkat alkalmaznak, amelyek sohasem okoznak mechanikai igénybevé- telt a meleg állapotból éppen visszahûtött, feszültség alatt lévő szárított magnak. Ezzel jelentősen csökkenthető a szemtörés, más megoldásokhoz képest.



Az ürítés vezérlése is különleges, amennyiben gyors mozgású, levegővel mûködő munkahenger billenti az ürítővályúkat. megakadályozva, hogy a fal mentén a termény lelassuljon, túlszáradjon, azaz TÛZGÓCOK keletkezzenek !



Különleges, az LAW szárítók légtechnikája is. LAW, a szárítótorony tetején elhelyezett, fix lapátos, ÁLLANDÓ SZÁLLÍTÁSÚ, külső meghajtású, axiál, (ill. az FC szériáknál radiál) szívóventillátorokat alkalmaz, mellékáramú vezérléssel és rászerelt, a levegőáramlást ürítéskor lezáró zsaluzattal . Ezzel a légtechnikai megoldással, természetesen igen sokféle vezérlés és szabályozás alakítható ki, s ezek eredményeként az LAW szárító felhasználóbarát, nagyon kíméletes a maghoz és a környezethez, valamint energiatakarékos és jól automatizálható !



LAW szárítói közül, a legkomplexebb SBC-NE/LE típusok légtechnikáján ke- resztül tekintsük át azt a technológiát, amely ezeket a szárítókat jellemzi :



1./ Állandó légáramú, külső meghajtású, mellékáramú vezérléssel szerelt szívó ventillátor/ok, ürítéskori légáram lezáró zsaluzattal.



A magasan elhelyezett ventillátorok eleve kedvezőbbek környezetvédelmi szem-pontból, mint az „oldalventillátorok”, s ez a telepítés engedélyezésében is előnyös, különösen 13 m feletti „kipufogó” nyílás esetén. Ez a mûszaki megoldás, a mellékáramú szabályozó ( fals levegő beszívó ) egységével egyenletes és jól szabályozható légátszívást tesz lehetővé a szárítótoronyban.



A szárított terményről annak ürítésekor, a súrlódó anyagmozgás miatt válnak le a legkönnyebben a por és más anyagszemcsék. Az LAW szárítókon ezeknek a levált szemcséknek a 95 % ának a szabadba jutását, ill.visszaszívását akadályozzák meg a ventillátorokra épített légáram lezáró zsaluk. Opcióban aktív szûrőt is ajánlunk !



2./ Az LAW szárító, egyedülállóan kíméletes a magokhoz és a környezethez !



A hővisszanyerés, a hûtési maghőmérsékletre felmelegedett hûtőlevegő hasznosítása, a nagyobb szárítóknál ma már alapkövetelmény, s az igen kedvező, 1.000 kcal/kg.víz alatti elpárologtató kapacitások elérésének az egyik záloga. Az általunk ismert valamennyi szárítón azonban ez a mag hőmérsékletû levegő, közvetlenül a kazántérbe kerül visszavezetésre, ahol keveredik a primér szárítólevegővel, s így juttatják vissza a teljes szárítózónába. (Ez, csupán nagyobb nedvességtartalommal betakarított terménynél előnyös.) Csupán az LAW szárítók rendelkeznek olyan lehetőséggel, hogy ezt a mag hőmérsékletû levegőt részben, vagy egészben a kazán megkerülésével vezessék vissza az alsó szárító zónába. S hogy mi ennek a jelentősége? Nos mindenekelőtt extra energia megtakarítás, plussz egy olyan kíméletes szárítás megvalósításának a lehetősé- ge, amely az erre érzékeny, - főleg humán élelmezésre, ill. élelmiszeripari felhasz- nálásra szánt - magoknál, a beltartalmi értékek még teljesebb megtartását és hasznosulását teszi lehetővé ! ( Természetesen a beltartalmi értékek -vitaminok és aminosavak- megőrzése az állati takarmányozásban is fontos, különösen ha saját felhasználású egészségesebb takarmány előállításához szárítjuk a terményeket ! )



A hosszú távra beruházó gazdának érdeke az LAW technológiát választani !!!



3./ Biztonságos és kiváló hőelosztású LAW gyártmányú szőnyegégők :



LAW, szárítóihoz önmaga gyártja az igen megbízható üzemû, jól szabályozható, szennyeződésekre kevéssé érzékeny, olcsó és üzembiztos „gyertyás” gyújtású sző- nyegégőit. A gáz szerelvény sort LAW, természetesen a legnevesebb gyártóktól szerzi be a világpiacon, s valamennyi szerelvényt teszteli a szállítás előtt !



4./ XXII. századi, érintőképernyős folyamatvezérlés az LAW szárítókon !



LAW, a vezérléstechnikában is példaértékû, rendkívül jól áttekinthető és könnyen kezelhető FELHASZNÁLÓBARÁT VEZÉRLÉST



készített SBC gabonaszárító berendezéseihez.



A teljesen automatizált, számítógépes vezérlést a kijelző képernyőn levő szimbólumok megérinté-sével lehet szabályozni, illetve beállítani, miköz- ben a rendszer, a nagyszámú külső és belső szen- zor segítségével ellenőrzi a szárítás folyamatát.



- Kíváncsi vagy rá, hogyan dolgozott a gépkezelő - és a szárító - az elmúlt éjjel ?



- Mennyit ürített és milyen maghőmérséklettel a szárító az elmúlt 24 órában ?



- Volt-e leállás és milyen okból az elmúlt szezonban ?



- Milyen volt a szárítólevegő hőfoka tegnap ?



Ilyen és ehhez hasonló kérdések tömegét képes megválaszolni ez a rendkívül fej- lett LAW folyamatvezérlő automatika, amely természetesen tudományát nem csupán ellenőrzésre tudja használni, de képes megvalósítani szándékainkat, parancsainkat is a szárítás folyamán. Beállítható vele a lángkapacitás éppúgy, mint az ürítések üteme, de az is, hogy hány másodperccel az ürítés előtt zárja le az égőt és a levegőelzáró zsalukat, majd hány másodperccel az ürítés után kapcsolja be ismét azokat. A vezérlés tehát már részben átvette az ember szerepét is, csak sok- kal kitartóbban és precízebben képes megvalósítani a szakmai elvárásokat nála !



Nagy „tudománya” ellenére az LAW szárító kezelése, gyorsan elsajátítható !



5./ Az LAW szárítók, nem csupán az üzemeltetésben mutatnak előnyöket !



Komoly feladat, hogy egy szárítótelep megfelelő helyen, optimálisan gyorsan le-gyen felépíthető, telepíthető. LAW, FC (Farmer) szériája méretei miatt lényegé-



ben összeszerelt állapotban kerül leszállításra a vásárlóhoz és 1-2 nap alatt üzem-



kész állapotba hozható a kapcsolódó berendezésekkel (felvonók, ürítő rendszer stb.) való összeépítést követően.



Az SBC szériák, -különösen a nagyobb méretûek- , már komolyabb felkészült- ségetés szerszámozottságot igényelnek a felállítás kapcsán, de éppen a modulok már említett stabil szerkezete, merevítő- rendszerei stb. következtében lényegében 3-5 modulonként a kapcsolódó légcsatornákkal együtt a földön összeszerelhetőek kisebb emelőeszközökkel is. Ez komoly szerelési költség megtakarítást eredmé- nyez, hiszen az előszerelés kevésbé képzett szakemberekkel is elvégezhető, az előszerelt egységek helyreemeléséhez szükséges alkalmasan, drága emelődarut és egyéb kiszolgáló gépeket csupán rövid ideig kell igénybevenni.



LAW, ugyanakkor már megtervezte forradalmian új „Ready to start”, azaz „Indulásra kész” elnevezésû új szárító szériáját, amely lényegében előszerelten érkezik a beruházóhoz, ahol néhány nap alatt már üzemkész állapotba hozható. Ez, különösen előnyös lehet a rövid határidejû beruházási döntések megvalósításához !



LAW szárítói a kiemelt pontokon túl, számtalan olyan egyedi, ötletes mûszaki megoldást is tartalmaznak, amelyek az egyszerû és biztonságos üzemeltetést és a hosszútávú, problémamentes alkalmazást szolgálják .



Molnár Kft, a beruházás megvalósításához a témában jártas kiváló tapasztalatokkal rendelkező szakemberekkel áll a beruházók rendelkezésére, s számítógéppel készített engedélyezési, megvalósítási, és építési tervekkel áll Tisztelt Vásárlói szolgálatában.



Természetesen, Molnár Kft, az LAW szárító ajánlattal együtt ugyancsak kiváló minőségû kiszolgáló berendezéseket, hídmérlegeket, magtári minőségellenőrző felszereléseket, fogadógaratokat, felvonókat, elő és utótisztítókat, puffer- tartályokat, horizontális és vertikális (torony) gabona tárólókat kínál komplex telepi rendszerben, vagy egyedi technológiapótlás keretében egyaránt. Célunk, hogy a beruházás végén egy az európai elvárásoknak mindenben megfelelő szárító-tárolótelep álljon a Tisztelt beruházók rendelkezésére.



Legyen Ön is részese annak az innovációnak, amelyet LAW a gabonaszárítás, Molnár Kft pedig a telepi beruházások területén kíván képviselni a hazai piacon.



KÉRJE MOLNÁR Kft. AJÁNLATÁT, MIELŐTT



SZÁRÍTÓ - TÁROLÓ TELEPI BERUHÁZÁSRÓL DÖNTENE !



ÍGÉRJÜK NEM FOG CSALÓDNI BENNÜNK !!!



Molnár Kft. 2890 Tata,

Hamari D. u. 13/C

T/F: 34-480 104; 589 519

S z é l e s J ó z s e f

termék manager,

Mobil: 20 - 95 57 357
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?