2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Õszi kalászosok talajmûvelési rendszere

Agro Napló
Az õszi kalászosok közé az õszi búza, az õszi árpa és a rozs tartozik. Együttesen a hazai szántóterület több mint 30 %-át foglalják el minden évben. Az elõvetemény betakarítási ideje a mûvelésre rendelkezésre álló idõt, tarlómaradványai pedig a mûvelés módját szabják meg. Az õszi vetésû kalászosok talaj-elõkészítési rendszere az elõvetemény lekerülése alapján csoportosítható:
  • talajmûvelés korán lekerülő elővetemények után,
  • talajmûvelés későn lekerülő elővetemények után,
  • talajmûvelés évelő takarmánynövények után.
    Őszi kalászosok talaj-előkészítése korán lekerülő elővetemények után

    A korai - június végén és júliusban – betakarítású elővetemények az őszi káposztarepce, a len, a mák, az őszi- és tavaszi kalászosok és takarmány keverékek, a borsó, a bab. Augusztus elején takarítható be a mustár, az olajretek, a kanári köles (fénymag), a kender stb.

  • A tarlóhántás főleg a nedvesség veszteség mérséklése, az alapmûvelés minőségének javítása, valamint energiaigényének csökkentése érdekében tanácsos.

    A kötött réti-, csernozjom- és öntéstalajok aratás után kiszáradt és tömörödött tarlóján a tárcsát vagy a kultivátort sekélyen járassuk, és a felszínt rögtörő vagy gyûrûs hengerrel zárjuk. Szikes talajokon a hántott felszínt a cserepesedés elkerülése érdekében profilos, rögtörő hengerrel zárjuk.

    A középkötött vályog- és a humuszos homoktalajokon a hántás eszköze a hengerrel kombinált kultivátor vagy a tárcsa lehet. A laza homoktalajokat inkább sekélyen vagy középmélyen kell szántani, és a felszínt sima hengerrel kombinált könnyû fogassal zárni, hogy megvédjék a szélkároktól.

  • Alapmûvelés és magágykészítés. Korán lekerülő elővetemények után a hántó és az ápoló talajmunkát az alapmûvelés akkor követi, ha a talaj állapota arra alkalmas, vagy ha a felszín újólag kizöldült a kelő gyomoktól.

  • Alapmûvelés szántással. Az elnevezése szerint nyári szántást akkor indokoltabb végezni, amikor a hántás vagy a hántott tarló ápolása után némileg beért vagy kigyomosodott a talaj, és legfeljebb olyan mélyen, ameddig nedves és beéredett. A szántás ekére szerelt vagy ekéhez kapcsolt – profilos, mélytömörítő vagy rögtörő – hengerrel munkálható el.

  • A tömörödött talajon a középmélylazítást hántott tarlón, és a szántás előtt kell elvégezni a rögösödés elkerülése érdekében.

  • Alapmûvelés forgatás nélkül. A talaj kímélő porhanyítására jobb a kultivátor, a keveréshez alkalmasabb a tárcsa. A nyárvégi és őszi vetésû növények (beleértve az őszi kalászosokat) – kivéve a lucernát - nem igénylik a mélyebb alapmûvelést. A középmélylazítás a talajvédelem vagy a káros tömörség megszüntetése céljából szükséges. A rögök tárcsával, talajmaróval vagy ásóboronával munkálhatók el.

  • A magágykészítéskor a növények igényének megfelelő talajállapot kombinált eszközökkel hozható létre.

  • Száraz idényben, kötött talajokon a sekély porhanyítás vagy a középmélylazítással kombinált sekély felületi mûvelés előnyösebb, mint a nehezen elmunkálható szántás. Gyengén humuszos, laza talajokon a vetés előtt végzett szántás, kombinált elmunkálás és magágykészítés lehet a célravezetőbb. A szélsőségektől mentes csernozjom és humuszos homoktalajokon - ha kizáró ok nincs - a forgatás nélküli lazítás és porhanyítás lesz megfelelő. Az erózióra hajlamos termőhelyeken a talajvédelem érdekében a szántást vagy a középmélylazítással kombinált szántást alkalmazzuk.

    Az őszi gabonák talaj-előkészítése későn lekerülő elővetemények után

    Az augusztus közepétől betakarított növények – magkender, burgonya, szója, lóbab, napraforgó, cukorrépa és kukorica – után ősszel csak kalászos gabonák vethetők. Mûveléskor figyelembe kell venni a tarlómaradványok tömegét, apríthatóságát és a terület gyomosságát. Ha beérett, a burgonya, a napraforgószár tárcsával is jól zúzható. A szója, a lóbab szára, továbbá a vonódott cirok- és kukoricaszár szártépőkkel, szárzúzókkal aprítható, míg a cukorrépaföldön a növényi maradványok szétterítésére kell gondot fordítani.

  • Alapmûvelés szántással. Későn lekerülő elővetemények után őszi gabonák alá szántás kivételes esetekben és akkor ajánlatos, ha jól elmunkálható.

    A nedves talaj szántható, de elmunkálásával várni kell a talaj száradásáig. A megszikkadt rögök porhanyító-egyengető kombinációval munkálhatók el. Henger akkor szükséges, ha a talaj a porhanyítás után is üreges marad. A száraz talajok felszántása a vetés előtt kockázatos, mivel a hagyományos elmunkálók többsége porosít, vagy csak a rögöket „fényesíti”.

  • A tárcsás alapmûvelés. Száraz talajon és rosszabb száraprítás után kétszer, és más-más irányban kell tárcsázni a tarlót. Az első menetben sekélyebben, a másodiknál a tervezett alapmûvelés mélységének megfelelően, és ha szükséges, rögtörő hengerrel kombinálva. A magágy a szármaradványoktól függően kombinátorral, vagy ásóboronával készíthető.

  • Napraforgó tarlón szántásra akkor kerülhet sor, amikor a kaszatok a tárcsával megjáratott nyirkos talajban kikeltek vagy kicsíráztak. Mivel a kaszatok aláforgatása nem tanácsos, rozs, vagy őszi búza alá a sekély, forgatás nélküli alapmûvelés célszerûbb. A talajba kevert kaszatok egy része ősszel kikelve a fagyok hatására pusztul el, más részük tavasszal csírázik, de ekkor a sûrûvetésû gabona árnyékoló hatása veti vissza fejlődésüket.

  • Az elmunkáló elemekkel kombinált nehézkultivátorok a talajkímélés igényével választhatók az őszi gabonák alapmûvelésére. A félmerev és a rugós kultivátorkapák keverő munkája, és a bordás henger elemek porhanyítása jó. Száraz talajon külön menetben a nehéz rögtörő henger járatása lehet indokolt.

  • Talajmaróval őszi gabonák alá a vizes, kenődő talajok kivételével, egy munkamenettel vetésre kész állapot alakítható ki.

  • A középmély- és mélylazítók tömörödött talajokon alkalmazandók alapmûvelésre.

    Alapmûvelés évelő takarmánynövények után

    Az őszi búza évelő pillangós előveteményei lehetnek a lucerna, a vöröshere, a baltacim, a somkóró és a füves here. Élő tarlójuk van, és akkor jó elővetemények, ha állományuk nem volt gyomos, valamint tarlójukat a gabonák vetése előtt legalább 8 héttel (az évi 2. vagy 3. kaszálás után) feltörték.

    Az élő tarló feltörésekor ki kell használni a pillangósok maradványait, mint szerves trágyát, és az évekig nem mûvelt talajt kell jó fizikai állapotba hozni.

    Az évelő növények tarlóját – amikor a talaj jól szántható – előhántós ekével célszerû felszántani, és ugyanabban a menetben a talaj felszínét zárni. Ha a talaj száraz, előbb tárcsát vagy kultivátort járassunk a tarlón, majd a mulccsal kevert felső réteget szántsuk. Változtatható fogásszélességû ekékkel a talaj állapotához igazodóan javítható az aláforgatás minősége.

    Ujj Apolka
    Szent István Egyetem, Gödöllő
    Címlapkép: Getty Images
  • CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
    KONFERENCIA
    Agrárszektor Konferencia 2024
    Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
    EZT OLVASTAD MÁR?