Tudjuk

Agro Napló
Szokatlan és új elem a kötelezettségvállalás a magyar mezõgazdasági támogatások rendszerében. Sok esetben nem is tud mit kezdeni vele a gazdálkodó. Természetes, hogy a korábban elsõsorban kérelmekre alapozott támogatási feltételek és enyhébb ellenõrzések után szokatlan dolog korlátok közé szorítva gazdálkodni. Nehéz elfogadni, hogy megint jön a „tervgazdálkodás”.

Egészen addig fájdalmas pont lesz ez, míg az új támogatási rendszerek be nem járatódnak, és a gazdálkodók saját bőrükön nem fogják érezni azok előnyeit. Addig azonban még van mit tanulni. Viszonylag kevés szó esik róla, hogy a vidékfejlesztési támogatások igénybe vételéhez a termelőknek teljesíteni kell a „Helyes Gazdálkodási Gyakorlat” feltételeit. Az AVOP pályázati rendszere hasonlóan a nyugat-európai rendszerekhez próbálja felnőttként kezelni a magyar gazdálkodót. A megfelelő nyilatkozatok megtételével tulajdonképpen a legtöbb esetben eleget is tehetünk a kiírt pályázati feltételeknek. A nyilatkozatok aláírása azonban azt is jelenti, hogy ismerjük a támogatások elnyerésének és megtartásának minden előírását, és vállaljuk azok betartását. A 4/2004 FVM Rendeletben rögzített előírásokat nem elrettentésül szeretnénk az olvasókkal megismertetni, hanem szeretnénk azokat minél szélesebb körben ismertté tenni.

A rendeletben rögzített feltételek és betartandó előírások 8 nagy csoportra különíthetőek el:

  • Szántóföldi növénytermesztés:
  • Monokultúrás termesztést kerülni kell, illetve legalább 5 évente egyszer pillangós növényt kell termeszteni a vetésváltásban.

  • Gyepgazdálkodás:
  • Az állatsûrûség mértéke nem haladhatja meg: szarvasmarha, juh, kecske és vad esetében az 1,8 állategység/ha, szabadtartású baromfi esetében az 1,4 állategység/ha, szabadtartású sertés esetében az 1 állategység/ha értéket.

    A bálázást és a széna lehordását legfeljebb 30 napon belül el kell végezni, gyepek égetése tilos.

  • Tápanyag-gazdálkodás:
  • - Tápanyag-gazdálkodást legalább 5 évente elvégzett talajmintavétel alapján kell végezni, a gazdálkodó a nitrogéntrágyázásnál a megadott határértékeket nem lépheti át.

    - 5%-nál meredekebb lejtésû területeken a trágyát csak növénnyel fedett területen, azonnali bedolgozás mellett lehet használni.

    - Trágya nem juttatható ki felszíni víztől, forrástól, emberi fogyasztásra, illetve állatok itatására szolgáló kúttól 10 m-es sávban, valamint hullámtereken, parti sávokban és vízjárta területeken.

    - Gyors hatású, könnyen oldódó nitrogéntrágya, trágyalé, hígtrágya betakarítás után csak akkor juttatható ki a szántóterületre, ha a trágyázás és a vetés közötti időszak nem több, mint 14 nap és még az adott évben megfelelő talajfedettséget biztosító növény kerül a területre.

    - Tilos a trágya kijuttatása december 1. és február 15. között. Nem juttatható ki trágya fagyott, vízzel telített, összefüggő hótakaróval borított talajra.

    - A gazdálkodó istállótrágyát csak szigetelt alapú trágyatelepen tárolhat, ahol biztosítható az állattartó telepen keletkezett 8 havi trágyamennyiség elhelyezése.

    - Ideiglenes trágyaszarvas tábla szélén legfeljebb 2 hónap időtartamra alakítható ki.

    - A gazdálkodó hígtrágyát, trágyalevet, csurgalék vizet és silólevet kizárólag csak szivárgásmentes, szigetelt tartályban vagy medencében tárolhat.

  • Növényvédelem:
  • - A mezőgazdasági tevékenység során kizárólag engedélyezett növényvédő szert és termésnövelő anyagot lehet felhasználni az előírások maradéktalan betartása mellett.

    - Tilos a növényvédelmi tevékenység során a vadon élő szervezetek veszélyeztetése.

    - Növényvédő szert biztonságosan zárható raktárban vagy szekrényben, tûz- és robbanásveszélyt kizáró, egészséget és környezetet nem veszélyeztető módon szabad tárolni.

    - Tilos növényvédő szert tárolni meghatározott területeken, azok határától mért egy kilométeres távolságon belül, vízmûvek, víznyerő helyek védőterületén belül, továbbá ár- és belvízveszélyes területeken.

    - Gondoskodni kell a növényvédő szerek csomagoló burkolatainak, göngyölegeinek szakszerû összegyûjtéséről, kezeléséről, megsemmisítéséről.

    - Csak a megfelelő mûszaki állapotú növényvédelmi gépek használhatók.

  • Természet- és tájvédelem:
  • - Tilos a védett természeti értékek károsítása, értékek elmozdítása.

  • Állattartás:
  • - A gazdálkodónak az állattartás során gondoskodnia kell az állat számára a megfelelő életkörülmények biztosításáról, és az állat etetése és itatása során csak olyan takarmányt és ivóvizet szabad felhasználni, amely az állat, illetve közvetve az ember egészségét nem veszélyezteti.

    - Az állattartó köteles állatának állatorvosi ellátásáról rendszeresen gondoskodni, az állatok tartása, szállítása és forgalmazása során gondoskodnia kell az állat-egészségügyi, állatvédelmi és környezetvédelmi előírások betartásáról.

  • A gazdaság területének rendben tartása: környezet tisztán tartásáról, ápolásáról gondoskodni kell
  •       Kötelező nyilvántartások vezetése: táblatörzskönyv, permetezési napló vezetése, megőrzése 5 évig.

    Azt gondoljuk szép kis listánk lett a tennivalókból. De csüggedésre semmi ok, hiszen ha egy gazdálkodó úgy érzi erejét, és ismereteit meghaladja a fenti feltételek betartása, jól képzett szaktanácsadókhoz fordulhat segítségért.

    Ha pedig az AVOP pályázatok kapcsán vizsgáltuk a kötelezettségeket, úgy ítéljük meg kötelességünk a pályázati rendszer jelenlegi állapotáról is néhány szót ejteni, hiszen a piacon mindenféle rémhírek kezdtek terjengeni a rendelkezésre álló keretekről. A helyzet áttekinthetősége érdekében szeretnénk közzétenni a MVH tájékoztatóját, ami a 2004. szeptember 29. napi állapotot rögzíti.

     

    Intézkedés megnevezése                                                  Beérkezett pályázat             Igényelt támogatás

                                                                                                                  (db)                                        (M Ft)

    1.1 A mezőgazdasági beruházások támogatása                            972                                         15.467

    1.3 A halászati ágazat stukturális támogatása                                  4                                                 28

    1.4 Fiatal gazdálkodók induló támogatása                                     37                                               209

    1.5 Szakmai továbbképzés és átképzés támogatása                        7                                               221    

    2.1 A mezőgazdasági termékek feldolgozásának

          és értékesítésének fejlesztése                                                    42                                          2.996

    3.1 Vidéki jövedelemszerzési lehetőségek bővítése                     60                                              432

    3.2 Mezőgazdasághoz kötődő infrastruktúra fejlesztése             64                                          1.579

          Összesen                                                                                  1186                                         20.932      

     

    A fentiekben felsorolt intézkedésekre pályázatok továbbra is folyamatosan benyújthatók.

     Az AVOP Irányító Hatóság a 3.4 „Falufejlesztés és –megújítás, a vidék tárgyi és szellemi örökségének megőrzése” címû intézkedést az eddig beérkezett nagy számú pályázat feldolgozásának elősegítése érdekében 2004. október 1-i hatállyal további intézkedésig felfüggesztette. A 2004. október 1-én 24 óráig postára adott pályázatok még érkeztetésre kerülnek.

    Látható tehát, hogy pályázni egy jogcím kivételével még lehet. Egy azonban biztos: a keretek folyamatosan kerülnek felhasználásra, ezért aki komolyan foglalkozik pályázat benyújtásának gondolatával, annak minél előbb meg kell tennie a szükséges lépéseket.

    A cikk szerzője: Dr. Novák László

    Címlapkép: Getty Images
    CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
    KONFERENCIA
    AgroFuture 2024
    Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
    AgroFood 2024
    Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
    Vállalati Energiamenedzsment 2024
    Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
    Agrárium 2024
    Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
    EZT OLVASTAD MÁR?