2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Új szelek fújnak a kukorica gyomirtásában: Monsoon®

Agro Napló
- Monszun - Monsoon - Moussons: az Indiai-óceán környékén, az évszakkal rendesen fellépõ szél. A tenger és a szárazföld egyenlõtlen felmelegedése, azaz a hõmérséklet illetve légnyomás különbségek okozzák. A szélirány évszakonként gyakorlatilag 180°-kal váltakozik. "Amikor a monszun elvonul, jótékony hatásának köszönhetõen a tájat zöldellõ, friss üdeség uralja."
Új lehetőség a kukorica gyomirtására
A Monsoon® az Aventis CropScience új sajátfejlesztésû posztemergens kukorica gyomirtó szere, amely nagyon széles hatásspektrummal rendelkezik a kukorica gyakorlati szempontból fontos magról kelő és évelő egyszikû gyomnövényei ellen, valamint kitûnő hatásfokkal irtja a kétszikû gyomok széles körét. Biztonságos alkalmazását az Aventis speciális kukorica antidótuma az garantálja, amely a legmagasabb szintû szelektivitást biztosítja hatékonysági kompromisszumok nélkül.
Új hatóanyag
A Monsoon® egy új, rendkívül hatékony posztemergens kukorica gyomirtó szer, az Aventis új, a szulfonil-karbamidok csoportjába tartozó hatóanyagát a foramszulfuront tartalmazza.

Hatásmechanizmus
A hatóanyagot az érzékeny gyomnövények gyorsan felveszik, majd a növények belsejében gyorsan szállítódik, a gyökerekbe, az osztódó szövetekbe, a levelekbe. A növény valamennyi növekedési pontján (gyökércsúcs, nóduszok vagy tenyésző csúcsok) gátolja a sejtosztódást és a növekedést. A gyomok akkor a legérzékenyebbek a foramszulfuronra, amikor intenzív növekedésben vannak.

A Monsoon kezelést követően a gyomnövények növekedése szinte azonnal leáll, majd az érzékeny gyomnövényeken a következő tünetek jelennek meg:
> szinte azonnali növekedésgátlás (1 - 3. napon)
> sárgulás (klorózis) követi és/vagy vörös elszíneződés (antociánosodás) alakul ki a leveleken (4-10. napon) > súlyosbodó csúcs és szárbarnulás (nekrózis), végül a növény pusztulása (7.-20. napon)
A Monsoon® hatáskifejtésének sebessége függ a gyomfajtól, a környezeti tényezőktől és az alkalmazott dózistól. A gyors növekedéshez kedvező környezeti feltételek mellet a tünetek is gyorsabban fejlődnek ki. A fajtól és a környezeti feltételektől függően a gyomnövények teljes elhalása 2-4 héttel a gyomirtó szer alkalmazása után következik be, de a gyomok a kezelés után már nem jelentenek konkurenciát a kukorica számára.

Széles hatásspektrum

A Monsoon® hatékony szinte az összes kukoricában gondot okozó egyszikû gyomnövény ellen. Eredményesen alkalmazható a kakaslábfû, a perjefélék, a vadköles, a muharfélék, a tarackbúza és a fenyércirok ellen.
A készítmény meglepően széles kétszikû hatásspektrummal rendelkezik. Számos olyan kétszikû faj ellen felhasználható, amely a kukoricában engedélyezett egyéb szulfonil - karbamidok hatásspektrumán „lyukat” jelentettek. Hatásos olyan széles levelû gyomok ellen is, mint a disznóparéj félék, a fekete ebszőlő, a libatopfélék, a mezei acat, a parlagfû, a repcsényretek, a selyemmályva, a szerbtövis, a vadkender, a vadrepce és az árvakelésû napraforgó stb.

Felhasználásra kész formuláció

A Monsoon® alkalmazásakor nem szükséges tapadásfokozó vagy felület aktív anyagot hozzáadni mivel a készítmény már tartalmazza a szükséges koncentrációban. Ugyanakkor a hazai gyakorlatban elterjedten alkalmazott nitrogén tartalmú mûtrágyák: ammonszulfát és/vagy ammonnitrát 4-5 kg/ha dózisban a permetléhez adagolva kedvezően befolyásolják a készítmény hatékonyságát, különösen akkor, amikor kedvezőtlen időjárási körülmények miatt a gyomnövények növekedése gátolt, a leveleken vastag viaszbevonat alakult ki stb.…

Esőállóság:

A formuláció összeállítása valamint a Monsoon® természetes tulajdonságai nagyon gyors felszívódást tesznek lehetővé.
A Monsoon® kezelés után két órával lehulló eső a legtöbb gyomfaj esetében már nem csökkenti a hatékonyságot.

Adagolás

Javasolt dózisa hektáronként 1,8-2,5 liter/ha.
A legmegfelelőbb adag kiválasztásához az alábbi diagrammot célszerû igénybe venni.

Felhasználási javaslatok

A többi szulfonil – karbamidhoz hasonlóan a Monsoon® sem juttatható ki szerves foszforsav észterrel kezelt kukoricában, mivel ezek a készítmények csökkentik a kukorica természetes képességét a szulfonil – karbamid lebontására és inaktiválására.

A kukorica fejlettsége: A Monsoon® a kukorica 2- 7 leveles fejlettségénél alkalmazható.

A gyomok fejlettsége: A Monsoon® akkor a legeredményesebb, ha a gyomok aktív növekedésben vannak. Ekkor a hatóanyag gyorsabban eljut a tenyészőcsúcsokba, és ott az osztódó szövetekben fejti ki hatását. A végső érzékeny fenológiai stádium függ a fajtól, és eltérő lehet különböző növekedési feltételek mellett. Egyszikû gyomok ellen az optimális kijuttatási időpont a gyökérváltás kezdetéig - bokrosodás előttig tart. Az évelő fenyércirok esetében a 20-30 cm növénymagasság az ideális. A kétszikûek a szikleveles, vagy a 2 - 4 leveles fenológiai stádiumban a legérzékenyebbek.

Ajánlat alapkezelés nélküli területekre
A tisztán alapkezelés nélküli védekezésre annyi területet tervezzünk, amit az adott gépkapacitás mellett a biológiailag optimális idő alatt biztonsággal lepermetezhetünk.
Ajánlat fenyércirokkal fertőzött területekre
Az évelő fenyércirok 20-30 cm növénymagasságnál kezelhető a legeredményesebben.
A védekezés időpontjának meghatározása mégsem könnyû, hiszen az évek többségében a rizómás alak kihajtása és a magról kelők csírázása nem esik egybe. Ha a fenyércirok azonos fejlettségû, egyszeri kezeléssel a Monsoon® 2,5 l/ha adagjával, vagy az elhúzódóan, folyamatosan kelő gyomok osztott kezeléssel irthatók. Az első alkalommal 1,8-2,5 l/ha a gyom fejlettségétől függően, második alkalommal 1 - 1,5 l/ha adaggal .
Javaslat vadkölessel fertőzött területekre
A vadköles gyökérváltása előtt 2 - 3 leveles korában a legérzékenyebb. Elhúzódó, több hullámban újra induló kelése miatt azonban legtöbbször szükséges a kezelés megismétlése, osztott kezelés alkalmazása.
Első permetezés a vadköles gyökérváltása előtt 2 -3 leveles korában 1,8-2.0 l/ha adaggal, második permetezés az új kelésû vadköles 2 - 3 leveles korában 1,5-2,0 l/ha adaggal:
Az első védekezés pontos időzítésén múlik a kezelés sikere! A korai védekezés jobb hatású, mint a kései.
Ajánlat olyan területekre, ahol az általában előforduló egy- és kétszikû gyomok között nincs köles és fenyércirok
A kukoricában legelterjedtebb kakaslábfû és egyéb magról kelő kétszikûek ellen a Monsoon® hatékony már 1,8-2,0 l/ha dózisban, egyszeri kijuttatás formájában. Az egyidejûleg előforduló nem érzékeny kétszikû gyomfajok ellen (pl. keserûfû félék vagy négy levelesnél fejlettebb fehér libatop száraz körülmények között) tankkombináció ajánlott.
Heterogén gyomösszetétel, eltérő gyomfejlettség mellett a hatásbiztonság a dózis emelésével, illetve kombinációs partner hozzáadásával és/vagy osztott kezeléssel tovább fokozható. A kedvezőtlen körülmények mellett, pl. tartós szárazság, az osztott kezelés általában hatékonyabb. A kezelések időzítésénél mérlegelnünk kell, hogy a kukorica gyomos állapota ne tartson tovább 10 napnál, nehogy a gyomosodás már terméscsökkenést okozzon.

Kombinációk

Tankkombináció
Jóllehet, a Monsoon® valóban széles hatásspektrummal rendelkezik, nem hatékony minden kétszikû gyomnövény ellen, az összes termesztési körülmények között. Erős fertőzés, illetve fejlettebb gyomnövények esetén tankkombináció szükséges. Kiterjedt szántóföldi vizsgálatok igazolták a Monsoon® jó keverhetőségét a forgalomban lévő kukorica herbicidekkel a hatásspektrum kiszélesítésére. A Monsoon® a következő hatóanyagokkal keverhető: 2,4-D, atrazin, bromoxynil, dikamba, mesotrion, primisulfuron/prosulfuron.

Amiben a Monsoon® hasonlít az egyéb kukoricában engedélyezett szulfonyl-karbamidokhoz:
· foszforsav észterekkel tilos együtt kijuttatni
· Tartálymosás - elsodródás

És amiben különbözik:
1. szélesebb hatásspektrum
· komplett egyszikûek elleni hatékonyság (CYNDA kivételével)
· széles kétszikûek elleni hatás (CIRAR, SOLANACEAE, AMBEL, HIBTR, MERAN)
2. kiemelkedő szelektivitás - antidotált
3. kiváló esőállóság

Rikk István
Aventis CropScience Kft.
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?