Erős trió a Farmer-Expo gyakorlati bemutatóján

Agro Napló
A Farmer-Expo idén augusztus 17-20. között, immáron 22. alkalommal került megrendezésre. 17 ezer négyzetméternyi területen több mint 300 kiállító mutatta be termékeit, szolgáltatásait. A cégek prezentálták a legkorszerűbb gépekből, eszközökből álló portfóliójukat, így lényegében a teljes magyarországi gépkínálat jelen volt a rendezvényen. Az idei évben folytatódott a 2012-ben elkezdett talajművelő bemutató is. A gyakorlati próbán három gépforgalmazó cég, a Ragrár 2007 Kft., a szegedi Szegána Kft. és Zetor-Vas Kft. mutatkozott be. A négy napos kiállítás alatt több mint 600 gazda látta a szántóföldi bemutatókat.

Hatszáz látogató, hatszáz elégedett gazda

A Farmer-Expo rendezvénnyel párhuzamosan zajló szántóföldi bemutatón a Ragrár 2007 Kft. másodjára mutathatta be a közönségnek a Multiva mezőgazdasági munkagépeit. A rendezvényen a Multiva Wingmaster 360 nehézkultivátort ismerhették meg a termelők.


Wingmaster 360 kombinált nehézkultivátor

A kultivátor gépkapcsolata egy Case IH Magnum 310 volt. A Multiva kultivátora egy már tarlóápolt csemegekukorica bemutató parcellán bizonyíthatott. A talajt rendkívül száraz, 10 cm mélység után tömörödött talajszerkezet jellemezte. A nehézkultivátor a robosztus és tágas kialakítású vázszerkezetnek, valamint a masszív szárnykéseknek köszönhetően kiváló munkát végzett. A gép kezdetben 10–15 cm mélységben dolgozott, majd közkívánatra a maximális 25–30 cm munkamélységre állítva is demonstrálta képességeit. A hidraulikusan előfeszített szárnyas kések nagy felületű, rendkívül száraz és kemény rögöket szakítottak fel, amiket az egyengető tárcsasor tovább aprított. Végül a talajfelszínt a csipkézett élű acél rögtörő rendszer morzsolta és tömörítette vissza, ezzel is tovább csökkentve a kipárolgás veszélyét. Az erőgép nagyságrendileg 12–14 km/h sebességgel mozgatta a Multiva Wingmaster-t. A számos művelési beállításnak köszönhetően a gépek igen széles körben alkalmazhatók, és a tarlóhántás mellett kitűnő magágy is készíthető. A hidraulikus állíthatóságnak köszönhetően a gép precízen tartja a kiválasztott munkamélységet, és tömörödött, kötött talajtípusok esetén is hatásosan dolgozik. A nehézkultivátor kivívta a közönség egybehangzó megelégedését, a száraz körülmények ellenére jó munkát végzett. A gép 600 érdeklődő gazda előtt igazolta, hogy kiválóan alkalmas tarlóápolásra, valamint őszi magágy készítésre is.


4 nap alatt 600 érdeklődő láthatta a gépet

  

A két év garancia, a finnországi gyár precizitása és a felhasznált első osztályú skandináv eredetű acélalapanyagok hosszú távon is megbízható munkagépeket eredményeznek. A hazai partnereknek köszönhető szervizháttér és alkatrészellátás folyamatos, így a magas minőségű munkavégzés biztosít. A Multiva munkagépek számos országban szolgálják a gazdákat hosszú évek óta, és a hazai értékesítésnek köszönhetően már a magyar gazdák is költséghatékonyan, mégis jó ár/érték arányon művelhetik földjeiket. A gépek megtekinthetők szeptember közepén, a Budapesten megrendezett OMÉK kiállításon, valamint a www.ragrar.hu oldalon.

 

Talajmunkagépek széles kínálata

A mozgógépes bemutatóra egy McCormick TTX 190 traktort és egy Dal-Bo TriMax szántóföldi kultivátort hozott a Szegána Kft. A kultivátor 3 kapasorból, talajegyengető tárcsasorból és dupla tömörítő hengerből áll. A 3 kapasor lúdtalp kapával vagy lándzsa alakú kapával rendelhető, utóbbival akár 30 cm munkamélység is elérhető. A talajegyengető tárcsasor a munkamélységnek és sebességnek megfelelően csavarorsóval állítható, majd a lezárásról 600 mm-es „T” gyűrűs henger és egy 400 mm-es pálcás henger gondoskodott. Tarlóápolásnál a „T” gyűrűs henger éle a szármaradványokat benyomja a talajba, ahol megindulhat annak elbomlása. A gép 85 cm-es szabad magassággal rendelkezik, amely könnyen átengedi a nagy anyagáramot. A váz maga 100x100 mm-es szelvényekből épül fel, munkaszélességtől függően pedig 6 vagy 10 mm-es a szelvények falvastagsága. A kapák kő elleni védelme nyírócsapos vagy hidraulikus lehet.


McCormick TTX190 traktor Dal-Bo

TriMax 300 szántóföldi kultivátorral

 

A bemutató helyszínéül szolgáló tárcsázott terület igazából lazítózásért kiáltott, így a bemutatott gép munkáját csak korlátozottan lehetett megtekinteni. A tavaly bemutatott Dal-Bo SuperMax 3 az 1-ben, lazítóval, dupla tárcsasorral és iker „T” gyűrűs hengerrel szerelt szántóföldi kultivátor ideálisabb lett volna az idei munkához, hisz ennek munkamélysége akár 45 cm.

A Dal-Bo kínálatában a TriMax-hoz hasonló gép a Dinco szántóföldi kultivátor 2 kapasorral, talajfelszín egyengető tárcsasorral és elmunkáló hengerrel. Ezen gépen 480 mm széles lúdtalp kapák vannak, melyek teljes munkaszélességban átvágják a talajt, munkamélységük pedig maximum 20 cm.


Dal-Bo TriMax 300 szántóföldi kultivátor

3 kapasorral, akár 30 cm munkamélységgel

A statikus bemutató téren Dal-Bo Compact XL 630 Cambridge gyűrűkkel és simítóval szerelt henger volt megtekinthető. Ez a gép a mai modern mezőgazdaságban igen fontos, és sokoldalú. Lehet szántás elmunkálásra, vetés utáni

hengerezésre és tavasszal az őszi vetemény gyorsabb indítására is használni.

A Dal-Bo MaxiCut 600 aprító henger már kevésbé sokoldalú, de a szármaradványokat hihetetlen teljesítménnyel aprítja, az 10 ha/óra teljesítmény kényelmesen teljesíthető vele. Ez a gép is megtekinthető volt a Farmer-Expon.

A gépekről bővebben a www.szegana.hu -n.

 

Három fő irány a Zetor-Vas bemutatón

A Zetor-Vas Kft. már 1997 óta állít ki a Debrecenben megrendezésre kerülő Farmer-Expon. Az idei évben nagyobb standdal, több helyszínen és sok újdonsággal várta látogatóit. A bemutatott termékek 3 márka köré csoportosultak: a Zetor traktorok, Maschio-Gaspardo munkagépek, és a Volverini ágaprítók voltak a legfőbb érdekességek. A Zetor-Vas standon legnagyobb újdonság az ebben az évben piacra dobott Zetor Major traktor kiállítása volt.


Zetor Forterra 125 Maschio Gaspardo

Livio 3 fejes váltvaforgató ekével

A Major név már ismerősen csenghet a „Zetorosok” körében, hiszen ilyen néven már korábban is találkozhattak Zetor traktorral. A gyár ezt a jól bevált típust élesztette újjá, és nem titkoltan az MTZ traktorok egyik fő riválisának szánja, hiszen nagyszerű felszereltségével, kis fogyasztásával és nem utolsó sorban alacsony árával valóban könnyedén megállja a helyét. A mindössze 25 000 eurós bevezető árért, az ügyfél kap egy 77 LE-s 12/12 sebességes, irányváltós, klímával, automata vonófejjel és légfékkel felszerelt gépet. Szintén újdonságnak számított a Forterra HSX, amely a legjobban felszerelt  Zetor traktor az  elektrohidraulikus irányváltójával, 30/30 sebességével, és a 23 cm-rel hosszabb tengelytávjával.

A Zetorok mellett kiállításra került a Maschio-Gaspardo mechanikus, 3 m széles, 25 soros NINA és a pneumatikus, 4,5 m-es, 36 soros PINTA vetőgépe is. Ezekre a típusokra a Maschio-Gaspardo gyár központi akciót hirdetett, ezáltal a Zetor-Vas Kft. kedvezőbb áron tudja kínálni vetőgépeit.

A gyakorlati bemutató helyszínén egy Zetor Forterra 125-ös és egy 140-es traktor dolgozott egy Maschio-Gaspardo 3 fejes váltvaforgató ekével, valamint egy forgóboronával. A talajviszonyok nem kifejezetten voltak szántásra alkalmasak, de a forgóborona tulajdonságait kiválóan lehetett szemléltetni. A kiszántott hatalmas száraz rögökből a 10 rotorral és packer hengerrel felszerelt forgóborona szép magágyat készített.


Zetor Forterra 140

Volverini AY1000 ágaprítóval

A harmadik helyszínen egy Volverini AY1000 ágaprító ejtette bámulatba az érdeklődő közönséget. A gép kapacitását szemléltetve 20–25 cm-es rönköket aprítottak. A jelenlévők többek között azt is megtudhatták, hogy az faapríték alapú fűtés a hasábfával szemben kényelmesebb és sokkal gazdaságosabb a nagyobb égési hatásfok miatt. A traktorokról és gépkapcsolataikról a www.zetorvas.hu oldalon tájékozódhatnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Napenergia az üvegházban

Napenergia az üvegházban

Az üvegházas termesztés rendkívül energiaigényes vállalkozás, a hatalmas építmények fűtését a legtöbb termelő eddig gázzal oldotta meg.

Jubilál a Dal-Bo MaxiCut aprítóhenger

Jubilál a Dal-Bo MaxiCut aprítóhenger

Forradalmian új szárzúzási módszert mutatott be 10 évvel ezelőtt a dán Dal-Bo gyár a MaxiCut aprítóhengerrel. Az évtized alatt összegyűjtött termelői...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!