Duplájára bővítette gyárát a HORSCH

Agro Napló
Szeptember elején mutatta be nagy nemzetközi szakmai érdeklődés közepette a németországi HORSCH kibővített gyárát. A cég életében egyedülálló volumenű, 20 millió eurós beruházás alig több mint egy év alatt készült el. Az immáron duplájára növekedett felületű üzem bemutatásán az Agro Napló meghívottként vett részt, így első kézből kínáljuk olvasónk számára a helyszínen szerzett információkat.

Szeptember elején mutatta be nagy nemzetközi szakmai érdeklődés közepette a németországi HORSCH kibővített gyárát. A cég életében egyedülálló volumenű, 20 millió eurós beruházás alig több mint egy év alatt készült el. Az immáron duplájára növekedett felületű üzem bemutatásán az Agro Napló meghívottként vett részt, így első kézből kínáljuk olvasónk számára a helyszínen szerzett információkat.


A  türingiai Ronneburg legnagyobb üzeme, a Horsch Industrietechnik GmbH tavaly júliusban kezdődött nagyszabású fejlesztése eredményeképpen egy többszintes, 3400 m² területű fémraktárral, és 5300 m² felületű termelő kapacitással bővült. A gyártás és szabás munkálatait itt már a legmodernebb plazma- és lézervágók, valamint hegesztő robotok végzik. Az összeszerelő terület 4500 m²-es csarnokkal növekedett – itt kapott helyet a második új por alapú festöde, illetve egy a logisztikai centrumhoz kapcsolódó raktárfelület is. A kész gépek tárolására kijelölt hely 400 egységgel növekedett, és kiegészült egy igazi kamionrakodó felülettel.

S ha már a gyárban jártunk, néhány kiváló munkaeszközzel is megismertetjük olvasóinkat.

Terrano FM – az univerzális nehézkultivátor

A Terrano FM a talaj sekély, illetve mély művelésére egyaránt alkalmas. Négygerendelyes építési módjának köszönhetően intenzív keverést ér el, és 28 cm húzástávolság mellett is könnyen vontatható marad. Nagyfokú áteresztőképességgel rendelkezik, így a növényi maradványok nagyobb mennyiségben sem okoznak gondot a számára. A kultivátor második generációs karbantartásmentes TerraGrip kapatartókkal szerelt, amelyek nagy (570 kg-os) kioldó erővel biztosítják a kapák pontos mélységtartását. A Terrano FM központi járószerkezetének köszönhetően a forgókon kis sugárban fordul, ideálisan szállítható tehát közúton.


Horsch – hátsó és mellső traktorra építhető tartályrendszerek – a műtrágya talajműveléssel egyidőben történő kijuttatására

A rendszer az ismert Horsch Terrano FM, MT és FX szántóföldi kultivátorokkal kombinálva működik, kiegészítve a Focus TD StripTill eljárást, hogy bármilyen helyzetben optimális megoldást ajánlhasson. A felépítés lényege az egyszerűbb belépési mód a műtrágya lehelyezés technikai megoldásaiba, amely alapjában véve a Focus TD koncepciójához hasonlít.

A Focus TD kimondottan a kötött, illetve jelentősen változó talajokon éri el hatását. Ezeken a helyeken is megoldható a front- avagy a hátsó tartály segítségével a műtrágya lehelyezése: a műtrágyát a szántóföldi kultivátorral egy menetben bejuttatja a talajba, és nyitva hagyja a lehetőséget akár még egy pluszmagágy készítésre. A pontosan kihelyezett műtrágya hatékonysága megnő, s ez költségmegtakarító hatással bír. Különösen a foszfornál segít: a kihelyezett műtrágya azonnal felvehető, és hosszan tartóan az is marad a növények számára. A műtrágyát – a kultivátorkapákra felszerelt elosztók segítségével – sekélyen, mélyen, vagy 50-50% elosztásban lehet lehelyezni, így lehetőség van az alsó rétegeket is műtrágyázni. A Horsch nyomott fartartálya Terrano FM/MT kombinációban és a Terrano FX vontatott változatával használható. A tartály 2800 l-es, és 70:30% arányban osztott, így lehetőség van az adott helynek megfelelő, két különböző komponensű műtrágya kijuttatására. A Horsch fronttartály a Terrano FX-szel kombinálva 1800 l térfogú.

Joker CT – update a kedvelt Jokeren

Optimális a sekély talajművelésre, tarlóhántásra, a kihullott magvak csírázási stimulálására, a kapillaritás megszüntetésére, a növényi maradványok bekeverésére és sekély magágy készítésére. A három pont függesztésű rövidtárcsa 3 és 6 m munkaszélességekben a Horsch összes piacán eladási sláger lett. Hat év után egy átdolgozáson ment keresztül: a Joker CT és RT (vontatott kivitelű) most 52 cm-es tárcsaátmérővel jelentkezik az eddigi 46 cm helyett. A fejlesztés hozadéka az intenzívebb munka, a nagyobb áteresztő keresztmetszet, valamint egy fokozottabb érzéketlenség a maradványokkal szemben. A gerendelyfejlesztés mellett a súlya viszont nem változott, tehát továbbra is elegendő egy 90 LE-s traktor a 3 m-es Joker CT működtetéséhez. Az új váz pedig jobb rálátást biztosít a munkaterületre.


A tárcsarendszer csipkés tárcsalapokkal agresszív munkára és jó talajbehatolásra készült.

A tárcsák párosával kapcsolódnak a gerendelyhez, ezáltal biztosított a nagy átömlő keresztmetszet. A talajkövetés és kő elleni biztosítás a már bevált és robusztus gumibakokon keresztül történik. A tárcsák karbantartásmentes, olajfürdős és kopásszegény csapágyazással vannak ellátva. A Joker CT hat különböző hengerrel rendelhető. A mélységállítás a robusztus alu távtartók segítségével vagy opcionálisan hidraulikusan történik. Újdonság az árlistában egy előkészítő szett a hígtrágya-kijuttatásra, amely az elosztó torony tartóból és a kijuttatókból áll.

Joker HD – nagy tárcsalevél-átmérővel

Az Agritechnika kiállításra a Horsch kibővíti a rövidtárcsa családot a Joker HD-vel, 5, 6 és 7,5 m munkaszélességekben a sekély, intenzív, 15 cm mélységű keverő tarlóhántásra alkotva. Az új tárcsák 62 cm átmérőjűek, intenzív vágó- és keverő talajművelést végeznek még nagy mennyiségű szármaradvány esetében is. A tárcsák ívelt csipkés formájúak, állandó (17 fokos) szögállással.


A karbantartásmentes csapágyazás, és a váz szerkezetéhez gumibakon keresztüli csatlakozás megnöveli az élettartamukat. Hasonlóképpen a Horsch többi rövidtárcsájához, itt is két tárcsa van egy karon, ezáltal nagy az átömlő keresztmetszet, és érzéketlen az eltömődésre. A jókora átmérőjű oldalkorlátozó tárcsák megakadályozzák, hogy a szélső tárcsák kidobják a földet és bakhátat képezzenek. Az egyes tárcsasorok és a henger között nagy a távolság, így a talajáram le tud csillapodni, az egyik tárcsasor nem dobja be a földet sem a másik tárcsasorba, sem a hengerbe. Ez is hozzájárul a biztonságos működtetéshez.

A munkagép kompakt és jelentős egyengető hatása erőteljes vázszerkezetének és megfelelő önsúlyának köszönhető – alkalmas a mélyművelésre, és bírja a nagy terheléseket. Az új járószerkezet a tárcsák és a henger között további előnyöket is jelent: a súlyeloszlás optimális, ezáltal megszűnt az ugrálás/hintázás, a középre helyezett járószerkezet révén a gép fordulékony, ezenfelül még lehetőség nyílt egy dupla henger beépítésére is. A Joker 5 HD minimális vonóerő igénye 180 LE.

Joker RT – gyors tarlóhántás nagy munkaszélességben

A Joker RT optimális a sekély tarlóhántásra, a kihullott magvak bedolgozására, a kapillaritás megszüntetésére, növényi maradványok bekeverésére és a sekély magágykészítésre nagy munkaszélességekben. A legszembetűnőbb újítás a Joker RT-ben a köztes futómű, amely a tárcsák és a henger közé került. Ennek komoly előnye az optimális súlyelosztás, illetve az ugrálás, hintázás megszűnése. A gép súlypontja szállítás közben közel van a tengelyhez, s ez nyugodt és biztonságos közlekedést biztosít. A köztes járószerkezet a munkagépet fordulékonnyá teszi, és lehetőséget ad egy dupla henger beépítésére.

A dupla RollPack henger 55 cm átmérőjű „U” profilú gyűrűkkel rendelkezik: stabil, az összes talajtípusra ajánlott, és nagy sebességnél is érzéketlen a kövekkel szemben. Az egymásba forgó hengergyűrűk öntisztító hatással rendelkeznek, egymástól 13 cm-es osztástávolságban vannak, ennek eredménye a jó visszatömörítés és aprítás. A középre tett járószerkezet a Joker 10/12 RT-t nyugodt járásúvá teszi és meggátolja az ugrálást illetve a hintázást. Kezelése rendkívül egyszerű: a munkamélység a bevált és robusztus clipsek segítségével állítható. A Joker RT-nél a gerendelyt is optimalizálták: stabilabb lett, a nyitáshoz szükséges munkahengereket pedig a vázban rejtették el, így egyidejűleg a munkahengert is védi a sérülésektől. Munkaszélességétől függetlenül 3 m szállítási szélességre összecsukható. A középre épített járószerkezet megnöveli a henger és a tárcsák közötti távolságot, ezáltal a talajáramnak ideje van leülepednie, és nem ütközik a hengerrel – jobb a talajegyengető hatás, és nagyobb az üzemelési biztonság.

Focus TD – még több lehetőség

A Horsch Focus TD a következő fejlődési lépés a StripTill-ben: egy gép – több lehetőség. A cég egyébként úttörő a StripTill területén, ahol már 2001-től jelentős tapasztalatra és tudásra tett szert az EVO géppel. Első Strip Till gépét – a Focus TD-t – 2007-ben hozta ki. Az új Focus generáció 4 és 6 m-es munkaszélességben készül, így a technika még több termelő számára elérhető (ez idáig a 6 m-es gép volt a legkeskenyebb). Az új gép elődjénél kompaktabb, és a 9,56 cm-es hosszával 1,2 m-rel rövidebb. Súlyát a műanyag tartálynak is köszönhetően sikerült csökkenteni. A tartálytérfogat elosztását optimalizálták, így alakult ki a 60:40%, az össztérfogat 5000 l-es méretének megtartása mellett.


A Focushoz a TerraGrip kapatartókat továbbfejlesztették annak érdekében, hogy a tartály alá fekvő pozícióba tehessék. A kapamező/rövidtárcsa mögött elhelyezkedő egyengető tárcsasor hidraulikusan állítható, és annak függvényében, hogy hol dolgozik, bakhátképző, illetve egyengető is lehet. A gumikerekes henger 2 collal nőtt (18 colra), ezzel a Focus könnyebben vontatható. Megváltoztatták a gépen a vetősínt is: komplikáció nélkül, néhány perc alatt levehető a 30 cm sortávú repce vetősín, és cserélhető a 15 cm sortávúra. A vetőmag lehelyezése továbbra is a már bizonyított és jól bevált TurboDisc vetőcsoroszlyákon keresztül történik. Traktorvontatáshoz függesztő karos, illetve alsó hashúzós lehetőségek közül lehet választani. A mélységállítás az AluClips-ekkel történik, a kapamező mellett lévő támasztókerekek még plusz mélységállítók, és nyugodt járást biztosítanak a gépnek.

Leeb GS – modernebb permetezéstechnika

A HORSCH Leeb GS családját a novemberi Agritechnikán állítja ki először. A Leeb 8 GS vontatott profi permetező kibővült a Leeb 7 és 6 GS modellekkel, így 6, 7, és 8 ezer literes permetezők kerültek az ajánlatba új, intelligens, kezelőbarát opciókkal kiegészülve. Az egytengelyes permetező kompakt felépítésű, fordulékony, légrugózású. Teljes hosszúsága 8,3 m, magassága 3,6 m, szélessége 2,8 m. Opcionális féltengelykormányzás biztosítja a szántóföldön (még a domboldalakon is) a pontos nyomkövetést, a nyugodt szórókeret-állást, és a nagy állásbiztonságot. A tartályok rozsdamentes acélból készülnek – ez garantálja a könnyű tisztítást, és a maradékmentes belső falakat. A stabil alváz nyeregként fogja közre a ráépített tartályt, amely súlypontja így alacsonyra kerül. A gép hasa teljesen zárt, hogy a kultúrnövényben minél kevesebb kárt tegyen. A Leeb GS új, hidraulikus támasztó lábat is kapott, amely a haspáncélzatba van beépítve.

Az armatúrákat és az elosztó rendszert úgy építették ki, hogy a csőhosszakat a minimálisra csökkentették, így kevesebb a maradék vegyszer. A vegyszerbekeverőt tovább optimalizálták a biztonságos és gyors bekeverés érdekében, kör alakjának köszönhetően a tisztítása még könnyebb. Új elem a rácsos tároló padozat (amelyre a bekeverendő zsákos vegyszereket lehet helyezni), és egy tartó a mérőcsészével való könnyebb és biztonságosabb adagolás érdekében. A Leeb GS-t a felszívó oldalon egy 2 colos csatlakozóval látták el, a bevezető cső a tartály belsejéig ér, hogy már a tankolás folyamán keverhesse a permetlét.


A levédett szórókeret paralelogramma felfüggesztéses, hidraulikusan rugózott és csillapított, munkamagassága 0,3–2,5 m között van. A pontos keretvezetésért az opcionális elektronikus Bumm Control felel – alkalmazásával a szórókeretet még nagy sebesség mellett, és akár dombvidéken is a felülethez közel tudja tartani. A hidraulikus vezérlés enyhe mozgásokat tesz lehetővé, a szórókeretet fokozatmentesen mozgatva. A szórókeret kilenc különböző konfigurációban és szélességben kapható. A belső CCS tisztító rendszerrel a permetezés befejeztével biztos és gyors tisztítása hajtható végre. A permetező vezérlése és az ellenőrzés a traktorfülkében különböző ISO-Bus monitorokon történik. Számos egyedi opciós lehetőség egyike a NighLight az optimális permetezés éjszakai ellenőrzésére.


Leeb PT 330 – önjáró permetező

330 LE Mercedes motor, fülke a két tengely között, hidrosztatikus hajtás, kerekenként egy-egy hidromotor, 2,25–3 m között fokozatmentes nyomtávállítás, 6000 l-es tartály, 36 m-ig szórókeret, hasmagasság jelenleg 1,4–1,6 m (de jön a magasabb is, kb. 1,9 m).

-Keresztes-

A cikk szerzője: Keresztes

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A klímaváltozás a nyakunkon!

A klímaváltozás a nyakunkon!

Már a 70-es években voltak előrejelzések, hogy mi fog történni, de ezt akkor nem sokan vették figyelembe, és úgy látszik, hogy még ma is csak többen s...

Permetezünk még vagy már LEEBezünk?

Permetezünk még vagy már LEEBezünk?

Egyre enyhébb a tél. Az idén a repcében már január első napjaiban kellett a rovarokkal szemben védekezni, és már az ősszel is 2-3 alkalommal. A növény...

Válság van, vagy csak ránk erőltetik

Válság van, vagy csak ránk erőltetik

Állandóan azt halljuk, hogy válság van. Nincs gáz (de van, csak „nem akarjuk” átvenni), drága, így nincs vagy igen kevés a műtrágya, kevés az üzemanya...

Last minute a mezőgazdaságban

Last minute a mezőgazdaságban

Az aszály és a műtrágyaárak sújtják legjobban a termelőket. Az általános inputár-növekedést néhány technológiai elem módosításával, új technikák, tech...

Mindig legyen egy ütőkártya a kézben

Mindig legyen egy ütőkártya a kézben

Reméljük mindenki egészségben megérkezett ebbe a meleg újévbe. Az időjárás akár március elejei is lehetne. A németek sem maradtak kormány nélkül, csak...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!