Korszerû MOL kenõanyagok a mezõgazdaságban

Agro Napló
A MOL Rt a kenõanyag fejlesztési programjában kiemelt figyelmet fordít a mezõgazdasági gé-pek kenési igényeire. A termékválaszték karbantartása során tett lépések eredményeként a MOL kenõanyagok megfelelnek a mindenkori csúcstechnikát képviselõ mezõgazdasági gépek követelményeinek.
A MOL Rt a hazai kenőanyaggyártás több mint 90 éves tapasztalatával, az ISO 9001, valamint QS 9000 minőségbiztosítási rendszer és az ISO 14001 környezetirányítási rendszer előírásai-nak alkalmazásával garantálja termékeinek minőségét, továbbá a mûszaki és kereskedelmi szolgáltatásainak megbízható, magas színvonalát.
A MOL Super Diesel 15W-40 motorolaj a legkorszerûbb haszongépjármûvek és mezőgazda-sági gépek kenőanyaga. Speciális adalékolása révén kiváló tulajdonságait hosszú ideig megőr-zi a mezőgazdasági gépek motorjainak szélsőséges terhelési viszonyai mellett is.
Viszkozitása a SAE 40 kategória felső harmadában van, ezért kenési tulajdonságai nagy motorterhelés során is kifogástalanok. A termék kiváló minőségét világhírû gépgyártók is elismerik, ezt tanúsítja a Mercedes-Benz 228.3 gyári követelményrendszer szerinti jóváhagyás. Elsősorban a legkorszerûbb, nagyteljesítményû mezőgazdasági erőgépek és betakarítógépek (John Deere, Case IH-New Holland csoport, AGCO (MF, Fendt, White, Allis), Same-Deutz-Fahr, Renault, Valmet gyártmányok) kenőanyaga.
A hazai mezőgazdasági géppark motorjaihoz széles körben használhatók a magas teljesítményszintû MOL Turbo Diesel 15W-40 és MOL Turbo Star 20W-50 többfokozatú, valamint a MOL Turbo S-sorozatba tartozó egyfokozatú motorolajok. A MOL Turbo Star 20W-50 elsősorban a szélsőségesen magas üzemi hőmérsékleten, rossz hûtési viszonyok között, ám egész évben üzemelő gépekhez használatos termék, míg az egyfokozatú, SAE 40, SAE 50 viszkozitási osztályú motorolajokból álló MOL Turbo S termékcsalád tagjai a nyári-őszi idénymunkákban résztvevő gépek megbízható kenőanyagai.

A mezőgazdasági gépek mechanikus hajtómûveinek kenésére többféle MOL hajtómûolajat ajánlunk. A MOL Hykomol K hajtómûolajok API GL-5 teljesítményszintûek, és többféle viszkozitás-osztályban kaphatók (SAE 80W-90, 85W-90, 85W-140), kézi kapcsolású sebességváltókban, differenciálmûvekben, osztómûvekben, valamint nagy terhelésû hipoid hajtómûvekben alkalmazhatók.
A MOL Hykomol hajtómûolajok (80W-90, 85W-140) felhasználási területe az API GL-4 teljesítményszint-igényû mechanikus sebességváltókra, differenciálmûvekre, osztómûvekre és egyéb közepes terhelésû hipoid fogazatú hajtómûvekre is kiterjed.
Kifejezetten mezőgazdasági gépekhez kifejlesztett termékek az univerzális traktorolajok, amelyek közül a MOL Traktol HTX, a MOL Traktol IKR és a MOL Traktol JD hidraulika- és hajtómûrendszerekbe egyaránt felhasználható. Mindhárom termék számos gépgyártói jóváhagyással rendelkezik, alkalmas földmunka- és ipari gépek kenésére is.
A MOL Szupertraktol Plus univerzális traktorolaj még ennél is többre képes, hiszen egyszerre teljesíti a magas teljesítményszintû motor-, hajtómû- és hidraulikaolajoktól elvárt követelményeket. Alkalmazható a korszerû, nagy teljesítményû szívó- és turbófeltöltésû motorral és nedvesfékkel ellátott traktorok, betakarítógépek, egyéb önjáró mezőgazdasági gépekben motor, hajtómû- és hidraulikarendszerek kenésére.

A mezőgazdasági gépek zsírkenésû alkatrészeinek univerzális kenőanyagai a MOL Favorit 2 lítium komplex bázisú és az LZS 2 EP lítiumbázisú kenőzsírok. Nagy felületi nyomásnak kitett súrlódó alkatrészekben, csapágyakban, csuklókban is alkalmazhatók, ezen kívül alternáló mozgást végző és vibrációnak kitett gépelemek kenését is megbízhatóan ellátják. Konzisztencia-fokozatuk megfelel a gépjármûiparban széles körben előírt NLGI 2 fokozatnak. Legújabb kenőzsírjaink, a MOL LZS 2 M4 és a MOL LZS 2 MG speciális kenőképesség javító szilárd adalékokat tartalmaznak, ezért kifejezetten a nagy igénybevételû alvázkenési helyek: csapok, csuklók kenésére ajánlottak.

A mezőgazdasági gépekre szerelt különféle munkagépeket mûködtető hidraulikarendszerek munkafolyadékai a MOL Hidrokomol U és HVU sorozat tagjai (ISO VG 32, 46, 68). Igen sokféle gépgyártói jóváhagyással rendelkező minőségi termékek, így előnyösen alkalmazhatók nagy terhelésû hidraulikarendszerekben is.

1. táblázat
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!