2024. május 5. vasárnap Györgyi

Ipari és mezőgazdasági építmények utólagos hő- és vízszigetelése

Agro Napló
A szórt poliuretán hab – mint az „együttes hő- és vízszigetelő” rendszer – alkalmazásának jelentős területe az iparban a gyártó-, szerelő- és raktárcsarnokok, a mezőgazdaságban az állattartó épületek, raktárak és hűtőházak utólagos – belső és külső oldali – szigetelése.

A szórással a felületre felvitt kétkomponensű, a felületen a szórás után habosodó zárt cellás, kemény poliuretán hab igen gyors reakcióidejű, függőleges felületekre és a mennyezetre is szórható monolitikus, toldásmentes hő- és vízszigetelést képez, ami a fogadó felületre köztes légrés nélkül, tökéletesen feltapad.

Egy réteg habszórás 10–15 mm kész habvastagságot eredményez és a rétegek száma tetszés szerint növelhető. A végleges habvastagságot, vagyis a szigetelés összvastagságát a megvalósítandó, illetve elérendő eredő hő átbocsátási tényező értéke határozza meg.

A táblázat néhány eredő hő átbocsátási értéket mutat

Hullámpala lemez belső oldali

poliuretán hab szigetelése

 

Hab- vastagság

SPUR [cm]

Eredő hő átbocsátási tényező

UEREDŐ [W/m² K]

3,0

0,637

3,5

0,552

4,0

0,488

4,5

0,437

5,0

0,396

5,5

0,362

6,0

0,333

A fűtésre, esetleg hűtésre felhasznált energia és a jószág által elfogyasztott takarmány minimalizálása feltétlenül szükséges a gazdaságos, költségtakarékos termeléshez. Az optimális hőmérsékletek betartása jelentős bevételnövekedést eredményez akár a sertéstenyésztésben, akár a szarvasmarhatartásban, vagy a baromfinevelésben. A jó hőszigetelés mellett a higiénia biztosításában is fontos szerephez jut a PUR-szigetelés.

Az ANTSZ által előírt fertőtlenítő lemosás elvégezhető anélkül, hogy a mosás folyamán a kórokozók a szigetelés mögé bekerülnének. A hab zárt cellás, mosásnál nem vesz magába vizet.

Belső oldali hőszigetelésnél csak akkor kaphatunk épületfizikailag elfogadható megoldást, ha a szigetelőanyag légrés nélkül, tökéletesen feltapad a héjazatra. Ilyenkor megfelelő vastagság mellett nincs kondenzáció, páralecsapódás a szigetelőanyag és a héjazat között. A hab viszonylag nagy páradiffúziós ellenállása és a légrésmentes feltapadása miatt lényegében nem alakul ki jelentős páradiffúziós áramlás. Ezáltal válik ez az épületfizikailag fordított megoldás a szórt PUR-szigetelés esetében alkalmazhatóvá. Egyedül a szórt hab képes járulékos anyagok és pótlólagos technológiák nélkül a héjazat belső felületén hézagmentes kötést biztosító réteget képezni.

A laza, töredezett, elöregedett héjazatokat, héjszerkezeteket (40x40-es régi palafedések, cserépfedések, elöregedett hullámpala fedések, vagy trapézlemez fedések) teherbíróvá teszi.

A régi építésű, magas és lapos tetőszerkezetes ipari és mezőgazdasági épületek jelentős része nem rendelkezik a mai követelményeknek megfelelő hőszigeteléssel. Ilyenek a cserép, pala vagy trapézlemez fedésű magas tetők, vagy az egyszerű építésű lapos tetők. Az utólagos hőszigetelés kialakítása mindezen esetekben PUR-rendszerrel a leggazdaságosabb, elsősorban a gyorsaság, a kedvező ár, az egyféle anyagfelhasználás miatt, és nem utolsó sorban azért, mert a régi rétegrendet (például lapos tetőnél a kátránypapírt, magas tetőknél a régi hullámlemezt) nem kell elbontani és veszélyes hulladékként elszállítani. Ezek beépülnek a felújított rendszerbe.

Dr. Lehoczky János

AGA-PUR Építőipari és Szolgáltató Kft.

06-30/210-2239

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Esőkkel kísért lehülés jön

Esőkkel kísért lehülés jön

A hamarosan érkezik az eső a száraz északnyugati tájakra is, amihez lehűlés is társul. Szombaton csak pár fokkal, majd hétfőtől jelentősen visszaesik...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!