A kukorica tényleg kapásnövény - Beszámoló a Kukorica termésversenyrõl

Agro Napló
A Magyar Kukorica Klub Egyesület által elindított, sorrendben a 3. Kukorica termésversenyt már jelentõs várakozás elõzte meg. A csapadékos és jelentõs hõségperiódustól mentes 2010-ik év Magyarországon eddig soha nem mért terméseredményeket produkált, s a szakma kíváncsian várta, hogy 2011-ben a 16–18 tonnás termések megismétlõdnek-e.  

A versenyt 2011-ben is régiókban, valamint országosan hirdették meg. Hazánk területén az eddigiekhez hasonlóan 5 régióból jelentkezhettek a versenyzők. Már az előző évben is meghirdették a határon túli területek számára a versenyt, idén a Vajdaságból már voltak is versenyzők.



A statisztikai adatok tükrében elmondható, hogy a 2010-es klimatikus tényezői jó hatással voltak a termésversenyre. Jelentkező is több volt (84), s ami még fontosabb, jelentősen növekedett a versenyt sikerrel abszolváló versenyzők száma. 2009-ben 24-en, 2010-ben 49-en, 2011-ben 75-en fejezték be sikerrel a versenyt. A befejezett versenyekből 3-at fokozott aszály és vadkár miatt nem értékelt a versenybizottság, egy nem érte el a szükséges minimum területet.



2011-ben nem születtek olyan jelentős rekordok, mint 2010-ben, de a két 16 tonna/ha feletti eredmény, a 2 db 15-16 közötti (+1 db öntözött) és az 5 db 14-15 közötti így is jelentős teljesítmények számít. A kiemelkedő eredmények ebben az évben jobban eloszlottak a régiók között. Addig, amíg 2010-ben szinte minden kiugró eredmény a 2. régióban született, most a két 16 tonnást egymástól 543 kilométerre mérték (Ivánc, Vas megye – Nyírderzs, Szabolcs-Szatmár-Bereg)!



A termésverseny 1. helyezettje a Jogschi Kft. lett, a cég tulajdonosa Johann Gschier. Az ivánci gazdálkodó 16,288 t/ha terméseredménnyel zárta a versenyt. Az osztrák származású, de hazánkban élő gazda klasszikus családi gazdaságot irányít, hiszen gyermekei is aktívan kiveszik részüket a munkából. Versenyterületük gyakorlatilag megegyezett az előző évivel (Magyarlak 076 hrsz.), egy dolog változott, hogy a területet sikerült vadhálóval bekeríteniük. A decemberi, kicsit megkésett mélyszántást LEMKEN 6+1 réselt lemezes váltva forgató ekével végezték. 2011. április elején kompaktoros (eszköz FRACOMB 8000) talajegyengetés után, 500 kg/ha dózisban NPK 15-15-15 mûtrágyát szórtak a teljes területre Amazone ZGB 7005 típusú vontatott mûtrágyaszóróval. Ezután, a vetést közvetlen megelőzően MASCHIO Jumbo 8000 típusú forgóboronával készítettek talajt.

 


A termésverseny 1. helyezettje Johann Gschier

 

 



2011. április 15-én a területen hektáronként 83 000-es tőszámmal vetettek, a HORSCH MAISTRO 11 RC vetőgép számukra garancia az egyenletes vetésmélységre és a megfelelő tőeloszlásra. A vetést 7 km/h sebességgel végezték.



A felhasznált fajta a DKC 4795 volt. Véleményük szerint a Dekalb fajták egyet jelentenek a maximális termésbiztonsággal eltérő időjárási és talajviszonyok között is. Meggyőződésük helyességének ellenőrzésére konkurens fajtákat is rendszeresen kipróbálnak. Vetéssel egy menetben, sorba, 400 kg/ha N 27% mûtrágyát és 11 kg/ha Santana talajfertőtlenítőt juttattak ki. Talajfertőtlenítő vagy megfelelő csávázószer alkalmazását a kukoricabogár fokozott megjelenése indokolja. A gyomirtást korai poszt-preemergens alkalmazással, 3,5 l/ha Guardian Tetra felhasználásával végeztek. Fontosnak tartják az alapkezelést, véleményük szerint nagyon fontos, hogy az állományt már fiatal korban is gyommentesen tartsák. Úgy tapasztalták, hogy ez aratáskor 10% többlettermést eredményez. Viccesen szokták mondani: „sok emberről is csak felnőttkorában derül ki, hogy gyerekkorában sanyargatták”! A felülkezelést 0,3 l/ha Callisto-val végezték, a problémát jelentő selyemmályva miatt. A tenyészidő során az időjárási körülmények kedvezően alakultak, összesen 540 mm csapadék hullott januártól októberig, megfelelő eloszlásban. Néhány területükön végeztek kultivátoros sorközmûvelést és az a meglátásuk, hogy a kukorica tényleg „kapásnövény”. A nevezett területükön sajnos ezt nem alkalmazták, pedig ezzel még szépen javíthattak volna az eredményükön.



A 2011. évi Kukorica termésverseny résztvevőit és eredményeiket  ITT olvashatják.

 



Az Agro Napló a termésverseny legeredményesebb női versenyzőjét díjazta



Az Agro Napló szerkesztősége úgy döntött, hogy ez alkalommal a termésverseny legeredményesebb női versenyzőjét jutalmazza, mégpedig a világhírû divattervező Zóób Kati tervei alapján készült Zsolnay-nyaklánccal.

 


 





A gárdonyi illetőségû Erdélyi Istvánné Papp Lilla 13,632 t/ha-ral lett a szántás nélküli kategória 3. helyezettje. Az amúgy keményen gazdálkodó hölgy női mivolta azonnal megmutatkozott, amikor megkértük, hogy nyereményét egy fotó erejéig mutassa meg a lap olvasóinak.

 

 


 



Lilla munkájáról, mindennapjairól tavaszi lapunkban számolunk be, egy újonnan induló sorozatunk első epizódjaként – melynek címe: Nők a farmon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Parlagfűmentesítési akcióhét indult

Parlagfűmentesítési akcióhét indult

Parlagfűmentesítési hetet hirdet az Agrárminisztérium (AM) július 1-7 között: a parlagfű elleni védekezés ugyanis egész évben fennálló kötelezettség a...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!