2024. április 28. vasárnap Valéria

Egy tetõtéri szobától a saját gyártású, egyedi összetételû mûtrágyákig

Agro Napló
Magyarországon egyre több olyan sikeres vállalkozás van, amelyek története és eredményei példaértékûek. Közös jellemzõjük, hogy mindegyik élén olyan vezetõ áll, aki határozott elképzeléseivel és elhivatottságával mutat utat. Simon Péter, a Fertilia Kft. alapítója és ügyvezetõje avat be minket a kulisszatitkokba.  

A magyar mûtrágya gyártó cég központja Enyingen, Fejér megyében található. Vendéglátónk, Simon Péter kedves közvetlenséggel invitál kávéra és beszélgetésre.

 


Simon Péter, a Fertilia Kft. ügyvezető tulajdonosa

 

 





Mit jelent az Ön számára a siker?



Talán az első és legfontosabb, ami eszembe jut, hogy idén 20 éves a Fertilia. 1991-ben egy tetőtéri szobában kezdtünk el mûtrágya kereskedelemmel foglalkozni. Ezt követte néhány irodahelyiség, majd egy, már áruk raktározására is alkalmas mûhely kialakítása. Az első komoly beruházásra 1997-ben került sor, az enyingi központi telephely létrehozásával. Ma már – az enyingi központot is beleértve – összesen négy telephelyünk van. Ezt a 20 évet és az elégedett ügyfélkört mindenképpen sikernek tartom, mint ahogy azt is, hogy fejlődésünk a válság éveiben sem torpant meg, sőt, növekedni tudtunk.



A látványos eredmények általában több összetevőnek köszönhetők. Mi húzódik meg a Fertilia Kft. eredményeinek hátterében?



Az egyik fő összetevő a csapat, a Fertiliánál dolgozó kollégák. Az ő kitartó munkájuknak is köszönhetők az elért eredmények. A másik fontos dolog a szemlélet: nem gyártjuk a problémákat, hanem megoldjuk azokat.



A kutatás-fejlesztés és a beruházások terén tett erőfeszítéseinket is ennek rendeljük alá. Folyamatosan bővítjük tárház kapacitásunkat, tehergépkocsi- és rakodógép parkunkat, valamint évről évre frissítjük termékkínálatunkat is a folyamatos termékfejlesztésnek köszönhetően. A Fertilia Kft. 2002 óta az ISO 9002 és ISO 14001 minőségbiztosítási rendszer alapján mûködik. Mindig is nagy gondot fordítottunk a szakmára és a szakszerûségre. A termelőket személyre szabott szaktanácsadással segítjük, továbbá kedvező fizetési és integrációs lehetőségeket is biztosítunk a számukra. A szaktanácsadási tevékenység hordozható számítógépek és szaktanácsadó program segítségével zajlik. A tanácsadás kiterjed a mûtrágyák kiválasztására, azok szakszerû technológiai felhasználására, továbbá a csomagolásra, tárolásra, szállításra és finanszírozásra is.



Igény esetén teljes körû növénytermesztési technológiát javaslunk. Az általunk használt szaktanácsadó program a Magyarországon termesztett növénykultúrákra vonatkozóan, a talajtípus, a talajvizsgálati eredmények, a termésszint és más egyéb tényezők figyelembe vételével készít egyedi ajánlást. A megrendelt mûtrágyákat – akár szilárd, akár folyékony halmazállapotúak – a tárolást, illetve csomagolást követően saját, 17 jármûszerelvényből álló kamionparkunkkal szállítjuk ki a megrendelőinkhez, akár a felhasználás konkrét helyére is.





A mûtrágya piacon nagy a verseny, széles a kínálat. Miben tud a Fertilia Kft. mást, többet nyújtani, mint a versenytársak?



Létezik a sikeres cégeknek egy csoportja, amelyek – bármilyen ágazatban is mûködjenek – rendelkeznek egy közös tulajdonsággal: a saját területükön belül specializálódnak valamire. A mi esetünkben ez a specializáció az egyedi összetételû mûtrágyák kutatás-fejlesztése, valamint gyártása.

 


 





Persze, ki ne szeretne jobban egy testre szabott öltönyt, mint a bolti konfekciót? A gond csupán az, hogy az egyedi igények kielégítésére készített termékek általában jóval drágábbak, mint a sorozatgyártottak.



Egyetértek, azonban vannak kivételek. Kutatás-fejlesztésünk során pontosan arra törekszünk, hogy a növény igényeire szabott mûtrágya ne kerüljön többe a gazdálkodónak, mint amennyit már korábban is elköltött a tápanyagellátásra. A Gramix Program és a Gramix NPK használata nem jár plusz költséggel. Éppen ellenkezőleg, a felhasználóknak megtakarítást és hatékonyságnövekedést biztosít. Termékünk használatával ugyanis pont annyi tápanyag kerül kijuttatásra, amennyire szükség van, és ami hasznosul. Így nincs feleslegesen kiszórt mûtrágya, és főleg nincs feleslegesen elszórt pénz. Javaslataink alapján ugyanazzal a költségvetéssel akár 30%-os hasznosulási növekedést tudnak elérni, ami a termésmennyiségre és a minőségre, így az elérhető jövedelemre is komoly hatást gyakorol.



A gödöllői Szent István Egyetemmel közösen végzett kísérleteink és elégedett partnereink visszajelzései bizonyítják, egyáltalán nem lehetetlen küldetésre vállalkoztunk. Büszkék vagyunk arra, hogy a Gramix NPK 2009-ben megkapta az Agro+Mashexpo Innovációs Nagydíját, tehát a szakma is elismerte az erőfeszítéseinket. A többlépcsős program előnyeiről és a részletekről bárki meggyőződhet maga is, ha kapcsolatba lép szaktanácsadó kollégáinkkal. Könnyen, gyorsan érthető példákon és konkrét számokon keresztül mutatják meg a termelőnek, milyen lehetőségek közül választhat, az egyszerû megoldásoktól kezdve a prémiumszolgáltatásokig.



A fejlesztéseink azonban itt még korántsem értek véget. Jelenleg is futó fejlesztésünk keretében arra koncentrálunk, hogy a mûtrágyák még inkább az egyedi igények szerint legyenek összeállíthatóak, valamint a gyártás során a hatóanyag tartalmat a mikroelemek hozzáadásával javítani lehessen. Az új technológia révén a mikroelemek granulátum formát öltenek, és így a gyártás során könnyen a mûtrágyákhoz adhatóak. Mindezt saját üzemünkben, modern gyártósorunkon végezzük.





Az eddig elmondottak alapján úgy tûnik, a folyamatos innovációban látja a Fertilia jövőjét, igazam van?



A szántóföldi növények tápanyag-utánpótlásának hazai szakértőjeként a Fertilia Kft. a fejlesztések és beruházások során mindig is arra törekedett, hogy szolgáltatásaival hiányt pótoljon, illetve a partnerek, a mezőgazdasági termelők igényeit egyre szakszerûbben és pontosabban tudja kielégíteni. Az ügyfélközpontú, szakmailag megbízható és rugalmas szolgáltatások kialakítása érdekében már eddig is sok fejlesztést hajtottunk végre, amit a jövőben tovább fogunk folytatni.



Jó érzés, hogy ezeket az erőfeszítéseinket a piac is nagyra értékeli. Bizonyíték erre, hogy éppen néhány hete kaptuk meg a Business Superbrands 2011 elismerést. A cím elnyerése nagy siker és elismerés a számunkra, hiszen olyan pozitív visszajelzést kaptunk az ágazat elismert szakembereitől, amely szakmai alapon emeli ki a legjobbakat. A hazai „szupermárkáknak” járó díj azonban nem csak örömet, hanem felelősséget is jelent a számunkra. Ezek után nem is kérdés, hogy a megkezdett utat folytatnunk kell.

 

 

Licitáljon egyedi Gramix NPK mûtrágyákra az OMÉK 2011. kiállítás ideje alatt, a Fertilia Kft. „A” pavilon 208/C standján!



A Fertilia saját gyártású mûtrágyáit jóval a piaci ár alatt bocsátja árverésre.

A Licit-pontról és a licit programról a www.mutragyalicit.hu , és a www.fertilia.hu  oldalon talál bővebb információt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!