2024. május 6. hétfő Ivett, Frida

Hír-Mix

Agro Napló
Agrárforgóeszköz hitel a gazdáknak A MAGYAR GMO FEHÉR KÖNYVA MEGFOSZ közgyûlésrõl rövidenÁllattartók figyelmébe!ChemgenerationNem a sok hektár, hanem a gazdaságos termesztés a lényegTovább csökken az orosz brojler importÚj Uniós szabályok a GM takarmányokra












Agrárforgóeszköz hitel a gazdáknak



Fazekas Sándor kormányszóvivői sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a 2011. március 3-ai ülésén az agrárforgóeszköz hitelprogram elindításáról döntött, amelyet április végétől vehetnek igénybe a mezőgazdasági termelők, halgazdálkodók és termeltető vállalkozások.

A 15 milliárd forintos agrárforgóeszköz hitelt a gazdálkodók elsősorban takarmányvásárlásra fordíthatják. A programban lévő forrást a gazdálkodók 1–50 millió forint közötti összegben, termeltetők 250 millió forintig vehetik igénybe. A kamat mértéke 7,5 százalék, a futamidő három év. A kormány döntött arról is, hogy az agrárforgóeszköz vis maior hitelprogram keretét 5 milliárd forinttal megemeli. Így a korábbi 6 milliárd forinttal együtt most 11 milliárd forint áll rendelkezésre. Az agrárforgóeszköz vis maior programot eddig már több száz gazdálkodó vette igénybe. A múlt évi extrém időjárási körülmények miatt 26 ezer gazdálkodót ért kár, és mintegy 800 ezer hektárról jelentettek be kárigényt.



A program keretében 1–50 millió forint között vehetnek fel kölcsönt a gazdák ötéves futamidőre, egy év türelmi idővel, 6 százalékos kamatra. A kölcsön összege szántó és legelő esetében hektáronként 200 ezer, az ültetvénynél hektáronként 500 ezer forint lehet. Az állatokra 200 ezer forint kölcsön vehető fel.

Forrás: VM

 


 

 



 



A MAGYAR GMO FEHÉR KÖNYV

A magyar tudományos közösség GMO-val foglalkozó kutatói szakmailag ellenőrzött anyagot – puszta tényeket – állítottak össze az európai politika egyik ellentmondásos kérdéséről. A könyvben közölt tények megbízható információként szolgálnak a GMO-t ellenzők tudományos tényekkel gyetlen esetben sem igazolható álinformációival szemben, melyek meghatározzák a döntéshozók és a média véleményét is. Az itt közölt tanulmányok összhangban vannak azokkal a következtetésekkel, melyeket egy nemzetközi szakértői csoport állapított meg a legutóbbi vatikáni konferencián, melyet a Pápai Tudományos Akadémia (Pontifical Academy of Sciences) kezdeményezett a GMO tudományok jelenlegi helyzetének elemzésére egy előadói hét keretében. A szakértők által közölt „Állás foglalás” teljes mértékben támogatja a magyar GMO Fehér Könyv megállapításait, ugyanakkor szöges ellentétben áll a GMO kérdést övező széles körû, negatív európai hozzáállással.



Bővebb információ és tartalomjegyzék



Az ingyenes kiadvány kapcsán érdeklődni lehet: Hazafi László: +36-30/257-0804



 










A MEGFOSZ közgyûlésről röviden






Évi rendes közgyûlésére hívta tagjait a MEGFOSZ a VM MGI székházába március 31-én. A tanácskozókat Prof. Dr. Fenyvesi László (képünkön), az Intézet főigazgatója köszöntötte. A kiírt napirendi pontok tárgyalása mellett számos előadást is végighallgattak az érintettek. Ilyen volt például az elmúlt évekre visszanyúló gépértékesítési folyamatokkal kapcsolatos elemzés az AKI részéről, és dr. Kárpáti László tájékoztatója a VM VKSZI tanácsadói hálózatáról. Külön beszámoló hangzott el az Agro+MashExpo és az etyeki AgrárgépShow rendezvényekről, de tárgyalási alapot képezett az AMC által szervezett OMÉK is (2011. szept. 28.–okt. 2.). Fontos megemlíteni, hogy a megüresedett elnökségi tag pozíciót a jelenlévők szavazata alapján a következőkben Ócsai Ferenc (Agráció Kft.) látja el.

–a.n.–

a MEGFOSZ kizárólagos írott médiája.



 

Állattartók figyelmébe!




A Vidékfejlesztési Minisztérium összesen 7,035 milliárd forintot biztosít 2011-re az állatbetegségek megelőzésével és leküzdésével kapcsolatos támogatásokra a március 29-én életbe lépett rendeletek szerint.

A VM kiemelten kezeli azokat az Európai Unió által engedélyezett nemzeti támogatásokat, amelyek jelenleg rendelkezésre állnak – mint az állatbetegségek megelőzésére szolgáló támogatás, illetve az állati hulla elszállítását szolgáló finanszírozási forma. Az előbbi elősegíti az állatállományokat veszélyeztető egyes állatbetegségek felszámolását, figyelemmel kísérését, valamint egyes zoonózisok megelőzését, míg az utóbbi alapján igényelhető támogatás biztosítja az állategészségügyi biztonság növelését.



A 2010. második felében leállított, állattenyésztéshez kapcsolódó jogcímekre az előző kormányzat messze a valós igények alá tervezte a forrásokat. Ezeket a 2011. évi költségvetésben úgy biztosítja a tárca, hogy a 2010. évi igényeket visszamenőleg is kifizeti.



Fontos módosítás az állatbetegségek megelőzésével és leküzdésével kapcsolatos támogatásokról szóló rendeletben az eljárási rend változása. A Baromfi Termék Tanács valamint a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács kifizetői szerepkörét az MVH veszi át, és módosul a C001 technikai kód esetében a támogatható állatfajok köre.



A Vidékfejlesztési Minisztérium ez évben a tavalyinál jóval nagyobb (47 milliárd Ft) támogatást biztosít az állattenyésztési ágazatoknak.



A nemzeti finanszírozási formák különböző módon járulnak hozzá a termékek versenyképességének növeléséhez és a termékpálya hatékonyabb mûködéséhez.









Chemgeneration

Március 9-én a Kémia Nemzetközi Éve alkalmából egyedülál ó internetes tudás bázist hozott létre a Magyar Kémikusok Egyesülete és a BASF Hungária. A Chemgeneration.com nevû weboldal a kémiát mint szerethető tudományt mutatja be a felnövekvő geneációk nak. A magyar fejlesztésû portál a következő hónapokban 10 országban 11 nyelven debütál.

„A világ legvagányabb kémiaórája” hazánkból indul hódító útjára. Az MKE és a BASF olyan látványos, közösségi médiára hangolt webes tudás bázist fejlesztett ki a Chemgeneration.com honlap megalkotásával, amely attraktív köntösben és szórakoztató módon mutatja be a kémia történetét, eredményeit, valamint a civilizáció fejlődésére gyakorolt hatását.

Az internetes közösségek és a feltörekvő generációk megszólítása az ismeretterjesztés mellett azért is kiemelten fontos feladat, mert a kémia önmagában már nem lesz elég ahhoz, hogy a civilizáció fejlődésének jelenlegi ütemét tartani lehessen. A szemléletváltáshoz olyan felelős gondolkodókra lesz szükség, akik a kémiában nem egyszerû tantárgyat, hanem egy lehetőséget és megoldást is látnak.

www.agronaplo.hu/termekinformaciok/629










Nem a sok hektár, hanem a gazdaságos termesztés a lényeg



Átadták az ezredik Güttler gépet



Az Agro+Mashexpo ki­állításon ünnepélyes keretek között adták át az ezredik Güttler gépet, mely egy Güttler PrimusPlus 300 típusú szántóföldi kultivátor volt.



Niedermayer József és fia, Attila a tradíció tiszteletén alapuló családi gazdaság részére vásárolta a gépet. Ez a munkagép az alapmûvelés (szántás) kiváltására és szántáselmunkálásra hivatott.

Felépítését tekintve a hasonló kategóriájú gépek közül ez rendelkezik a legrobosztusabb vázszerkezettel, és a gazdálkodók elmondása szerint a másik nagy előnye, hogy az elmunkáló hengere egy Güttler henger. Így válik a piacon egyedülállóvá – tájékoztatta lapunkat Páska Norbert, a cég értékesítési vezetője.



Niedermayerék a dél-alföldi régióban, Békés megyében gazdálkodnak. Az idősebb Niedermayer már az édesapjától megtanulta, hogy az eredményesség záloga a terület nagyságától független gazdaságos termesztés.


 

 

Tovább csökken az orosz brojler import



Az amerikai baromfi export Oroszországba, az egyik legnagyobb külföldi piacra, továbbra is szünetel, mivel az orosz termelők fellendítették a hazai termelésüket, mondta Thierry Murad egy élelmiszerforgalmazó cég, az AJC International regionális termékmenedzsere.



Mr. Murad szerint, akinek a cége szállítja a Tyson Foodsnak és a Pilgrim's Pridenak a termékeit, az Egyesült Államok exportálni szeretne 250 ezer tonnát idén Oroszországba, ahol a kormány lecsökkentette az import kvótát 350 ezer tonnára, 780 ezer tonnáról. A Moscow Times címû lap azt állítja, az USDA adataira hivatkozva, hogy az USA kivitelei Oroszországba jelentősen csökkentek évről évre, 2007 óta, amikor is az exportált mennyiség 870,5 ezer tonna volt. Oroszország arra törekszik, hogy önellátóvá váljon baromfihúsból, mondta Mr. Murad az USA Mezőgazdasági Minisztériumának éves kilátások konferenciáján Arlingtonban, „Oroszország bizonyos fokig továbbra is nettó importőr lesz az amerikai baromfiból, de a mennyiség biztosan csökkenni fog”. Oroszország az amerikai csirke exportból 9,8%-kal részesedett tavaly, ez 20%-kal kevesebb, mint a 2009-es adat. A szállítások csökkentése után Oroszország betiltotta a hús klórral való fertőtlenítését is. Teljes amerikai baromfi kivitel valószínûleg „tovább fog növekedni”, mert az új külföldi vásárlók pótolni fogják az Oroszországban elvesztett eladásokat. Az emelkedő lakosság szám és a globális szinten egyre bővülő középosztályok egy újabb lökést fognak adni a hús iránti keresletnek, mondta a szakértő.



Forrás: ThePoultrySite News Desk - Fordította: Dr. Gergácz Zoltán







Új Uniós szabályok a GM takarmányokra



A Copa-Cogenica (Európai Farmerek Egyesülete) arra ösztönzi az EU tagállamokat, hogy találjanak megoldást a takarmányokban lévő kis mennyiségû, még nem engedélyhez kötött, génmanipulált (GM) anyagok jelenlétének csökkentésére, különben több uniós termelő fog kiszorulni a piacról. 



A szervezet felszólítja a tagállamokat, hogy értsenek egyet az új EU-s szabállyal (zéró tolerancia politikája), miszerint kevesebb GM alapanyagot tartalmazzanak a takarmányok. Ha nem, az uniós állattenyésztők input költségei ugrásszerûen meg fognak emelkedni és az előállítási költségek több százmillió Euróval fognak emelkedni. A Copa-Cogeca azt állítja, hogy az EU több mint 80%-os növényi fehérje behozatalra szorul és nincs lehetőség arra, hogy ezt a közeljövőben valamivel helyettesítsék. Ez okozza a takarmány árak további emelkedését és mélyül a válság az állattenyésztési ágazatban, különösen a sertéseknél, mivel a takarmányok képviselik a termelési költségek 50-65 százalékát. Mivel ezeket a nyersanyagokat használják mind a takarmány-, mind az élelmiszerláncok, ezért az lenne a legjobb, ha mindkettőre együtt találnának megoldást.



A Copa-Cogeca felszólította a tagállamokat, hogy egyezzenek meg a rendelettervezetről, amely 0,1 % GM alapanyagot engedélyez a takarmányokban.



A Copa-Cogeca főtitkára, Pekka Pesonen hangsúlyozta: „Egy ilyen időszakban, amikor a legtöbb állattenyésztőnek gazdasági veszteségekkel kell szembenéznie, akkor az EU szembe fogja állítani az állattartókat és a takarmánygyártókat az EU által még nem engedélyezett nyomokban előforduló GM növények felhasználása miatt. Tehát a tagállamoknak sürgősen meg kellene állapodniuk az EU állattenyésztésének védelmében, hogy a termelés ne menjen külföldre”. Hosszabb távon, a Copa-Cogeca azt akarja,hogy az EU fejlessze a saját fehérje növény előállítását és újra kezdjék használni a feldolgozott állati fehérje alapanyagokat, így csökkentve az import szójától való függőséget.



Forrás: ThePoultrySite News Desk – Fordította: Dr. Gergácz Zoltán





 




Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!