Óvjuk a talajállapotot magágykészítéskor is!

Agro Napló
A magágykészítés az utolsó talajállapotot befolyásoló mûvelési eljárás, mielõtt megkezdõdne a vegetációs idõszak. Bár az õszi alapmûvelésnek nagyobb jelentõséget tulajdonít a gazdatársadalom, e mûvelet is hozzájárul a növénytermesztés eredményességéhez. A magágykészítéssel igyekszünk a csírázáshoz és a kezdeti fejlõdéshez szükséges talajállapot jellemzõket kialakítani. Milyen a jónak vélt magágy?


A régebbi tanítások az aprómorzsás szerkezetet emelik ki és helyezik egyéb tulajdonságok elé, mint például az ülepedett és nyirkos állapot, a gyommentesség. Felületesen gondolkodva ez elegendő is lehet. Az 1970-80-as évek fordulójától mondhatni divatszavakká váltak a fenti jelzők… A gyakorlat igyekezett ennek eleget tenni, mindenáron az aprómorzsás szerkezet kialakítása vált a fő szemponttá. Kevesen gondoltunk arra abban az időszakban, hogy a több munkamenettel nem ártunk-e a talajnak, csak a szinte hamuvá mûvelt vetőágy lebegett a szemünk előtt. Ettől vártuk akkoriban a nagyobb termést, a több hasznot. Nem volt ritka, hogy addig járatták egy néhány tízhektáros darabban a Rau kombinátort, míg lekopott az összes lándzsahegy a rugós kapákról, meggyőződéssel, hogy így lesz jó a magágy a cukorrépának. Az eredmény az lett, hogy a beton keménységûre tömörödött és kiszáradt, elporosodott magágyba alig lehetett a magot belevetni és a tömörödés az egész tenyészidőszakra rányomta bélyegét. De nem volt szerencsésebb az IH könnyûtárcsákkal való tavaszi elmunkálás és magágykészítés sem, hiszen lerontotta a szántással létrehozott lazultságot. Vége nincs a példáknak, amik jól szemléltetik, mi mindent lehet elkövetni a talajállapot ellen a mechanikai szemléletû mûveléssel.





Az újragondolt magágyminőség



Felismervén a talajállapot hibákat és az azokat kialakító szakszerûtlen mûvelési eljárásokat, újragondolásra került a magágy fogalma. A 2000-es évektől – nem pusztán a növény igényeit tartva szem előtt – a magágy morzsás szerkezetû. Nem aprómorzsás… Apró kis különbségnek tûnhet, de alapvetően két különböző ún. agronómiai szerkezeti kategóriáról beszélünk. A morzsa frakció 2,5–10 mm nagyságú aggregátumokat definiál, míg aprómorzsa alatt 0,25–2,5 mm közötti részek értendők. Mindkét kategória megtalálható a talajszerkezetben, de kedvező minőséget az eredményez, ha a morzsa frakció van túlsúlyban. Ugyanis e méret jobban ellenáll az időjárás szerkezetkárosító hatásainak. Tartósabb szerkezetet eredményez, ellentétben az apróbb frakciókkal, amelyek könnyen leiszapolódnak az eső nyomán, majd a felszín cserepessé válik. Régebbi nézetekkel ellentétben nem hiba, ha a felszínen rög méretû talajrészek is megtalálhatók. Kis mennyiségben talajvédő funkciót töltenek be.



A csírázás beindulásához és csíranövény fejlődéséhez nedvesség mellett levegőre is szükség van, ami a morzsás magágy stabilabb pórustérfogatában biztosított. A leülepedésre kevésbé hajlamos felső réteg hamarabb képes átmelegedni, ami szintén jótékony a csírázást és kezdeti fejlődést tekintve.



A jó magágy – a szerkezetesség ellenére – ülepedett és gyommentes. Fontos, hogy a vetési mélység alatt megmaradjon a lazultság, lehetővé téve a gyökérzet akadálytalan növekedését. A talaj mechanikai összetétele és nedvességállapota valamint a szaporítóanyag mérete konkrétan befolyásolják a magágykészítést.





A magágykészítés technológiája



Ahhoz, hogy a fenti ismérvekkel rendelkező vetőágyat tudjunk létrehozni, el kell szakadnunk a mechanikai szemléletû mûveléstől és a növény igénye mellett a talajállapot védelmét is szem előtt kell tartanunk. A talajkímélő szemléletben elvégzett korábbi mûveletek nyomán kialakult kedvező talajállapotot nem ronthatjuk le a magágy elkészítésekor.



Kiemelt figyelmet kell fordítani a mûvelet időzítésére, amiben a talaj nedvességi állapota ad támpontot. Nedves talajt ne gyúrjunk, tömörítsünk le, várjunk a munkával, amíg szikkad, nyirkossá válik. Ügyelni kell, mert a tavaszi időszakban egyenetlen lehet a felszáradás (1. kép).














A mûszaki technológia fejlődésével ma már rendelkezésre állnak korszerû munkagépek, amelyekkel még nehéz adottságok mellett is egy menetben kialakítható a kívánt magágy. A lazult állapot megtartásának záloga a talajon járás minimalizálása, az egymenetes munkavégzés. Hasonló meggondolásból mindig a lehető legkönnyebb munkagépet célszerû járatni. Ne kompaktort válaszszunk, ha egy könnyû kombinátor is kedvező minőséget eredményez (2. kép).
















A mûvelési mélység beállításakor a vetési mélységet vegyük alapul. Ha a korábbi szántáselmunkálás miatt tömörödöttebb a talaj, elfogadott a kissé mélyebb munkavégzés. Hasonló módon kell eljárni egyenetlen felszín esetében is. Mint ahogy más mûveleteknél, a vetőágy készítése során is óvni kell a talajnedvességet. Ennek megfelelően igyekezzünk csak annyi területet előkészíteni, amennyit rövid időn belül el tudunk vetni.



A korszerû munkaeszközök kellően visszatömörítik a megnyitott felszínt, nem szükséges korábban mûvelni az ülepedés céljából.





Összefoglalva, a magágykészítés akkor lehet egyszerre funkcionális és talajkímélő, ha a növény igényeit és a talajállapot védelmét egyaránt szem előtt tartva történik. E szemléletet alapul véve ajánlott eljárni szélsőséges viszonyok esetén is.





Bottlik László

A cikk szerzője: Bottlik László

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Leggyakoribb vetési hibák kukoricában

Leggyakoribb vetési hibák kukoricában

A növénytermesztés során rendkívül fontos a technológiai elemek precizitása, hiszen a legkiválóbb genetika sem képes kompenzálni a termesztés-technoló...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!