2024. május 4. szombat Mónika, Flórián

GBP (Jó Higiéniai Gyakorlat) felmérõ kérdéssor állattartó telepek számára

Agro Napló
Az állattenyésztésben dolgozók számára fontos kérdés a biztonságos, a fogyasztók bizalmát megtartani képes állati eredetû élelmiszerek piacra kerülése. A komoly gazdasági károkat okozó, az ágazat versenyképességét befolyásoló állatállományokat érintõ megbetegedések és veszélyek (az elmúlt idõszakból példákat kiragadva gondoljunk csak a baromfiágazatot Európa szerte folyamatosan fenyegetõ szalmonellózisra, a párosujjú patás állományokat Bulgáriában érintõ száj- és körömfájás esetekre vagy az étkezési tojások iránti keresletet csökkentõ németországi dioxinbotrányra) folyamatos és alapos munkára, a megfelelõ telephigiénia mûködtetésére késztetik a gazdákat napjainkban.  

Természetesen a lelkiismeretesen végzett, szakmai hozzáértésről tanúskodó tenyésztői munka nem csupán az európai uniós irányelveknek és hazai rendeleteknek való maradéktalan megfelelés miatt fontos, hanem a kiváló telephigiéniás viszonyok által biztosított nyilvánvaló előnyök miatt is. Kétségtelen, hogy a betegségmegelőzés és a fogyasztók számára biztonságos állati eredetû élelmiszer-előállítás fontos eszköze (a kötelező preventív vakcinázási programok mellett) a hatékony biobiztonsági programok telepi szintû mûködtetése.



Az állomány kiváló egészségi állapotának megőrzése minden gazdálkodó elsődleges célja, hiszen rendszerint az egészséges állomány a kulcsa a nyereségességnek. Az életre hívott GBP (Good Biosecurity Practice) rendszer vizsgálja és elemzi, majd értékelést követően megmutatja, hogy az állományok közötti szervizperiódusban és a termelési-nevelési időszakban milyen óvintézkedéseket kell tennünk a betegségmegelőzés érdekében, illetve rávilágít azokra a veszélyekre is, melyekkel szemben védekezni szükséges.

 


 

 



A következőkben tekintsük át a GBP kérdőív főbb elemeit



Általános céginformációk



A vizsgálatra kerülő farm alapadatait, az állattartó telep jellegét, elérhetőségi adatait, kontaktszemélyeket tartalmazó információkat tartalmazza.



Külső biológiai kockázat



Kapcsolatok (más állattartó létesítmények, mezőgazdasági, élelmiszeripari, takarmánygyártó üzemek, forgalmas utak közelsége), telepre érkező látogatók (szaktanácsadó szakemberek, állatorvosok, delegációk stb.), telepi anyag- (takarmány, alom stb.) és eszközforgalom (gépek, berendezések), vadon élő állatok, háziállatok, kártevők (rovarok, rágcsálók), jármûforgalom ellenőrzését foglalja magában.

 


 





Belső biológiai kockázat



Többek között a személyzet (telepi higiéniás viselkedés gyakorlata a napi munkavégzés során, egészségügyi és munkaalkalmassági vizsgálatok) ellenőrzése, az ismeretek frissítése (higiénia és munkavédelmi oktatások), az istállóhigiénia (épületek állapota, épületek állagmegőrzése, alkalmazott technológia, beléptetés, takarítás, tisztítás, fertőtlenítés), az ivóvíz higiénia (az ivóvízrendszer telepi szakaszának, itatóknak a fertőtlenítése és az ivóvíz kezelése), az elhullott állatok kezelésének és elhelyezésének gyakorlata stb.

 


 

 

 



Egyéb kockázat



Korábbi vizsgálatokban kimutatott kockázatot jelentő kórokozók és megelőző intézkedések. A részletes telepfelmérést követően készül el az adott telepre szabott kiértékelés, melyben rögzítésre kerülnek a kiindulási állapot jellemzői és az esetlegesen szükséges javító intézkedésekre tett további javaslatok. Egy adott farm biobiztonsági rendszerének kialakításakor természetesen figyelembe kell venni, hogy a telepek adottságaiknál fogva különböznek egymástól. Mindig tartsuk szem előtt, hogy a megelőzés a legolcsóbb és leghatékonyabb eljárás az állományokat fenyegető betegségek kontrollálására.



Litz Tamás

A cikk szerzője: Litz Tamás

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A higiénia iránti igény kialakítása

A higiénia iránti igény kialakítása

A rendszerváltás idején, 20-21 éve új színfoltként alakultak az első olyan vállalkozások, melyek új típusú fertőtlenítőszereket, takarítási-fertőtlení...

„Tízezer óra”

„Tízezer óra”

„Tölts el ennyi időt azzal, amit igazán szeretsz csinálni, ez legyen intenzív, mondjuk max. 5 év......és abban, amivel foglalkozol, nemzetközi szinten...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!