2024. május 4. szombat Mónika, Flórián

Kisebb kockázat, nagyobb hatékonyság

Agro Napló
Fenti címmel rendezte meg immáron harmadik alkalommal a Biomin Takarmányozási Kft. szakmai konferenciáját, a BIOMIN FÓRUM-ot. A rendezvényen a Hungapig Kft.-vel közösen látták vendégül az érdeklõdõket – köztük az Agro Naplót is –, akik ezúttal a sertéságazat témakörérõl hallgathattak értékes elõadásokat.  


 

 

Aktuális probléma szolgált vezérfonalául a szakmai napnak: az utóbbi időben aktuálissá vált toxinproblémák. A szabad szemmel nem látható, szagtalan mikotoxinok gombamérgek, amelyek az állati takarmányokban való jelenlétükkel folyamatos problémát jelentenek mind az állati, mind az emberi szervezetre nézve. A káros anyagok, mint a toxikus elemek, peszticid maradékok és mikotoxinok takarmányban való jelenléte aggályos, mivel az állatok szöveteiben és vérében feldúsulva egészségkárosító hatásúak, sőt a táplálékláncba bejutva így az emberi táplálék is veszélyeket rejt magában.



A gombák a takarmányokban elszaporodva azok megromlását okozzák, a gombatoxin a takarmánnyal az állati szervezetbe jutva mérgezést okoz, de a gomba önállóan is idéz elő betegségeket. A mikotoxinok a gombák által termelt toxikus anyagok, amelyek a növényeket és a terméseket támadják meg, így jelentenek potenciális fenyegetést az emberi és az állati egészségre is.





A gombás fertőződés előfordulhat bármely gabonában és füvekben egyaránt. A toxicitás állatokon megfigyelhető klinikai tünetei jellemzőek az adott gombatoxinra, ezeket általában könnyen felismerhetjük, de lehet hogy a klinikai tünetek megjelenése elmarad és csak általános tünetek, mint a szaporodás-­biológiai mutatók romlása, a csökkent gyarapodás, vagy a gyengébb immunállapot miatti sorozatos megbetegedések hívják fel figyelmünket a toxinszennyezettségre. A mikotoxinok kémiailag nagyon stabilak, ellenállnak a hőkezelésnek és penészgátlók használatával sem lehet hatástalanítani őket.






Dr. Jakab Gábor, a BIOMIN Takarmányozási Kft. vezetője megoldásokat kínált, amikor a termékeikkel kapcsolatos információkkal szolgált.

A Mycofix® termékcsalád tagjai nem csak néhány toxint tudnak közömbösíteni a takarmányokban, hanem a hazánkban főként károkat okozó toxinokat gyakorlatilag teljesen hatástalanítani tudják. A mikotoxinokat nem csak megkötik, hanem néhányat enzimatikus úton le is bontják, ezáltal megbízható termékek valamennyi gombaméreggel szemben.



A Mycofix® Plus 3.E rendkívül hatékony kombinációja ásványi és biológiai komponenseknek, amelyek képesek a tenyész- és növendék állatok takarmányaiban előforduló gombamérgek enzimatikus inaktiválására és megkötésére. A Mycofix® Select 3.E speciálisan a baromfi-félék és hízósertések számára kialakított termék, hatékony kombinációja ásványi és biológiai komponenseknek, amelyek képesek a takarmányokban előforduló gombamérgek enzimatikus inaktiválására és megkötésére.



A Mycofix® terméksor a mikotoxinok ártalmatlanításán túlmenően olyan növényi és alga komponenseket is tartalmaz, amelyek az állatok immunrendszerét erősítik és a májat védik.





A P.E.P. terméksor egyedülálló helyettesítője lehet a takarmányokból kitiltott antibiotikus hozamfokozóknak, sőt néhány paraméterben még felül is múlja azokat. A Biomin® P.E.P. termékcsalád természetes megoldás, ahol a speciális aroma növeli a nyálképződést, így a takarmányfelvételt, a prebiotikus összetevők támogatják a hasznos bélbaktériumokat, a fitogenikus adalékanyagok pedig direkt módon gátolják számos kórokozó elszaporodását. A Biomin® P.E.P. fitogenikus terméksor, amelynek minden aktív összetevője növényi eredetû. Az eredeti por formátumú készítmény esszenciális olajokat, természetes növényi kivonatokat és frukto-oligoszacharidokat tartalmaz, amely az állatok takarmányába keverhető. Az egészséges, jól egyensúlyban tartott bélflóra képes csak megelőzni a patogén baktériumok szaporodását és az általuk okozott emésztőszervi tünetek kialakulását.





A Biomin® pHD kifejlesztését az ellés körüli alacsony vér Ca-szint, a gyenge izomtónus és a megnövekedett halvaszületések közötti összefüggés indokolta. A termék használatával jelentősen javítható a kocák termelékenysége. A készítmény növeli a vér Ca-szintjét, hogy javítsa az izomtónust, így csökkentse a halvaszületések számát. Másik hatása ugyancsak fontos: a vizelet savanyítása révén a húgy-ivarszervi fertőzések kockázatát is csökkenti. Ez két úton érhető el: egyrészt kedvezőtlen körülményeket teremtünk a baktériumoknak, másrészt a baktériumok vizelet-traktusban való megtapadását gátolja a termék. A Biomin® pHD adagolása növeli az állomány termelékenységét a húgy-ivarszervi fertőzések és a kapcsolódó méhgyulladás megelőzésével, valamint az élveszületett malacok számának növelésével. A Biomin® P.E.P. olyan jól meghatározott növényi kiegészítőkből áll, melyeknek hatásmechanizmusa tökéletesen tisztázott.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!