2024. augusztus 14. szerda Marcell

A szuper nedvességmérõ 14 éve a magyar piacon

Agro Napló
A SZEGÁNA Kft. 14 éve forgalmazza a dán SUPERTECH termékeket. A gyár kezdetben egy, majd két, ma pedig már 4 féle nedvességmérõt készít (Farmpoint, Farmpro, Superpoint, Superpro), kétféle kialakításban van minta összenyomásos és mintadarálós mûszer.  

A mérés menete rendkívül egyszerû, a mûszer menüje magyar nyelvû, és 10 féle gabona + egy kalibrálható helyre beállítható termény nedvessége mérhető a kézi mûszerrel. A mobil gabona ­nedvességmérő pontossága ±0,5 %, mely kalibrációval állítható be, a mérés pontosságát segíti az automatikus hőmérséklet kiegyenlítés. A mûszer mûködési tartománya igen tág, 5–45%-os nedvességtartamot tud mérni, 0–45C° hőmérséklet tartományban. A mûszer használójának munkáját a tizedes pontosságú digitális kijelző és az automatikus átlagérték számítás segíti. A Supertech a nedvességmérőire 2 év garanciát vállal, a mûszereket pedig elegáns hordtáskában küldi.





Ma a SUPERTECH már szalmabálába szúrható kézi hőmérséklet mérő szondát és gabona tárházba telepíthető hőmérséklet mérő szondarendszereket is gyárt. A hőmérséklet mérő szondarendszer használatának nagy előnye, hogy használatával meg lehet előzni a tárolókban felhalmozott gabona melegedésének indulását, mivel a károsodás kezdetekor hőmérséklet emelkedés tapasztalható. A szondarendszerhez több féle számítógép is csatlakoztatható, a legegyszerûbb kézi mérőmûszertől a folyamatos hőmérsékletváltozás követésû asztali számítógépig, mely akár figyelmeztető rendszert is tartalmazhat.





Az eladott több száz SUPERTECH nedvességmérő tulajdonos közül itt olvashatják két gazda véleményét a mûszerről:



Farkas Dezső • Dad

 


 





Nagyjából 300 ha-os gazdaságunknak két SUPERTECH mobil nedvességmérője is van, az egyik 10 év körüli Supertech 2500 darálós, a másik egy 3 éves Supertech Farmpro. A saját előállítású gabonán felül nagy mennyiségû anyag érkezik hozzánk, mivel mintegy 15.000 t tárolókapacitással rendelkezünk, így igen fontos a nedvességtartalom pontos meghatározása, – sem a partnereket sem saját magunkat nem célszerû becsapni, – mivel ez jelentősen befolyásolná a szárítási költséget, valamint az ezzel járó esetleges túlszárítás a termény sérülését is okozhatná.



A mûszerekkel kukorica, napraforgó, búza, repce és árpa nedvességét szoktuk mérni. Mindkét nedvességmérővel folyamatosan végzünk méréseket, a méréstartomány megfelelő, pontossággal nincs gond. A kapott értéket a szárításra, betárolásra hozzánk szállító gazdák általában elfogadják, esetleg a saját mérőjükkel öszszemérik. Az sgs által kapott értékekhez képest időnként előfordul eltérés, de a mûszer kalibrálható tizedenként +/– 3,9%-ot, így ez sem okoz gondot.

Aratás kezdetekor a saját területen természetesen kivisszük a mérőt, így a megfelelő időben pontosan lehet kezdeni a munkát.

 



Nagy Krisztián • Kunsziget

 


 

 





A 40 ha saját területen termesztett kukorica, napraforgó és búza betakarításának megkezdésekor korábban előfordult, hogy a kombájnnal feleslegesen mentünk ki a területre, mert a nedvességtartalom még túl magas volt, ezért a kombájnnal való kiálláson kívül szárítási költség is keletkezett.



Az elmúlt évben vásárolt Supertech Farmpro nedvességmérőnek köszönhetően nincs szükségünk arra, hogy a próbavágás eredményét kelljen figyelni, mert gyorsan, egyszerûen, kis mennyiségû minta vételével pontosan meg tudjuk határozni a termény nedvességtartalmát. Így mondhatom azt, hogy a mérő ára már az első évben megtérült, még egy ilyen kis gazdaságnál is, mint a miénk.



A forgalmazóval kialakított jó kapcsolatot a 2008-ban vásárolt Mascar bálázóval szerzett kedvező tapasztalatok alapozták meg.

A képviselőjük által ajánlott nedvességmérő, és az általa elmondottak, valamint próba alapján döntöttünk a nedvességmérő megvásárlása mellett. Az elmondottak után a személyes tapasztalatunk is azt támasztotta alá, hogy jó vételt csináltunk. A fentiek alapján csak ajánlani tudom mindenki számára ezt a remek kis szerkezetet.



Nagy Márk

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?