2024. május 3. péntek Tímea, Irma

Lassan kezdõdik a mûtrágyaszórás ideje

Agro Napló
Az elmúlt évek mûtrágya árainak hektikus változása egyre jobban elõtérbe helyezi a tápanyagkijuttatás minél pontosabb és minél hatékonyabb elvégzését. Ehhez a mûveletekhez kínál gépeket a Kverneland Group.

A tavalyi évtől kezdődően, – a Magyarországon már jól ismert ACCORD Exacta két tárcsás mûtrágyaszórók – új névvel, de továbbra is már a sokat bizonyított technikával jelennek meg a hazai piacon. A mûtrágyaszórók ezentúl a Kverneland Exacta nevet fogják „viselni”. Ezek a függesztett mûtrágyaszórók minimálisan 700 l tartálykapacitással érhetők el és a modelltől függően akár 3450 literig növelhető a térfogatuk. A gépek egyediségét az ún. CenterFlow adagolórendszer adja, melynek lényege, hogy a mûtrágyaszemcsék már előre felveszik a szórótárcsa forgási sebességét, még mielőtt azok a szórólapátokhoz érnének. A lapátok így nem ütik, nem roncsolják a mûtrágyát, hanem csak kíméletesen megvezetik azokat. Másik előnye, hogy a mûtrágya ráfolyási pontja a tárcsára állandó, így a gép megdőlésekor (pl. dombos vidék, egyenetlen mûvelőút) a szóráskép nem változik. Az egyenletes kereszt irányú eloszlás érdekében, a szórótárcsánkon 8 db szórólapát található, szemben a hagyományos tárcsánkénti két lapáttal.

 


 

A GÉPEK VEZÉRLÉSE hidraulikusan vagy kezelődoboz segítségével elektronikusan történhet a traktorkabinból. A CL és HL modellekhez sebességfüggő automatika is rendelhető, amellyel a gép a sebesség változásának függvényében, automatikusan nyitja vagy zárja az adagolónyílásokat.

 


 

A LEGPROFESSZIONÁLISABB modell a TL mérleges mûtrágyaszóró. A gép tartálya 4 db súlymérő cellán keresztül csatlakozik a fővázhoz. Ezek a cellák állandóan mérik a tartályban lévő mûtrágya súlyát. A munkaszélesség, a haladási sebesség és az egységnyi idő alatt bekövetkezett súlycsökkenés tudatában, automatikusan vezérli az adagolónyílások keresztmetszetét, a beállított dózis függvényében, biztosítva ezzel a pontos kijuttatást. Ezek a TL modellek az ISO 11783 standard szerint készülnek. Ez azt jelenti, hogy ha a gépet egy szintén ISO 11783 standard szerint készült traktorhoz csatlakoztatjuk, akkor a gép a traktor termináljáról is üzemeltethető („plug and play”). Ha azonban a gépet üzemeltető traktor nem ISOBUS-os, akkor a géphez rendelhető egy Tellus névre hallgató terminál. Erről a terminálról, nem csak a mûtrágyaszóró, hanem más – akár más gyártótól származó – ISOBUS-os munkagép is üzemeltethető. 

 


 

A TELLUS TERMINÁLHOZ GPS helymeghatározó (például GPS alapú párhuzamvezető) csatlakoztatásával és tápanyagkijuttatási terv segítségével (elektronikus formában SD memóriakártyán) a TL mûtrágyaszórókkal helyspecifikus tápanyagkijuttatás végezhető el. Ami annyit jelent, hogy például egy talaj-tápanyagtartalom vizsgálati adatok alapján készült talajtérkép szerint, egy adott táblán belül eltérő dózisú kijuttatás valósítható meg. Vagyis csak annyi mûtrágyát szórunk ki, az adott helyre amennyi oda szükséges, tehát „se többet, se kevesebbet”.

 




Ezekhez a gépekhez az ún. Nitrogénszenzor csatlakoztatása is lehetséges, aminek segítségével fejtrágyázás közben, az adott növényállomány fejlettségi és tápanyagellátottsági szintjét mérjük és ennek függvényében vezéreljük a kijuttatást. Ezzel szintén optimális mûtrágyaszórást elérést biztosítjuk.

Talán sokaknak a túlzott precizitás jut az eszükbe az előbbi sorok olvasása után, azonban ne feledjük, hogy a mûtrágyázás során nem kevés értéket szórunk ki, ezért nem mindegy hogy azt milyen mennyiségben és minőségben tesszük. 

 


 

Amennyiben további részletek érdeklik mind a mûtrágyaszórók, mind a többi általunk forgalmazott gépekkel kapcsolatban, látogasson meg bennünket az Agro+MashExpon, az A pavilon 306/A standján, illetve az alábbi elérhetőségeken: 




 





 



Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!