Jobb teljesítmény
és kevesebb ammónia
a Digestarom® P.E.P. MGE-vel

Agro Napló
A mezőgazdaság sok tényezője közül a takarmánynak van a legfontosabb szerepe a termelés hatékonyságában. Az antibiotikus hozamfokozók betiltása oda vezetett, hogy egyre többen fejlesztettek ki új takarmányozási stratégiákat, hogy biztosítsák a megfelelő takarmányozási hatékonyságot.

Ugyanakkor nagy problémát jelent világszerte a telepek káros gáz kibocsátása és ennek eredményeként ezeknek a környezetbe kerülése is. A megnövekedett ammóniaterhelés az állatok termelését és egészségét is befolyásolja. Kimutatták, hogy az emisszió csökkentése az istállóban javítja az állatok egészségi állapotát és ez együtt jár a teljesítmény-növekedéssel is. Nem utolsó sorban sertéseknél az ammónia mennyisége egy fontos tényező a manapság oly gyakori fülvégelhalás kóroktanában is.

Ma már olyan fitogén (növényi eredetű) kiegészítők érhetők el, amelyek már valóban képesek helyettesíteni az antibiotikus hozamfokozókat a takarmányozásban és javítják az állatok teljesítményét. A fitogén összetevők, mint gyógynövények, fűszerek, és növényi kivonatok (pl. esszenciális olajok) az utóbbi években egyre nagyobb figyelmet érdemeltek ki az állati takarmányozási programokban.

Sok tudományos kutatást végeztek ezen anyagok különböző biológiai hatásaival kapcsolatban. Sok növényi kivonat rendelkezik baktérium-, kokcidia-, gombaellenes és an-
tioxidáns hatással. Azoknak a fitogén összetevőknek, amelyek például az oregánóból, kakukkfűből vagy fahéjból származnak, erős antimikrobiális hatása van számos patogén baktérium ellen, többek között az E. coli, a Salmonella, a Clostridium és Campylobacter fajok ellen. Érdekes, hogy az általában használt fitogének hatásmechanizmusáról viszonylag kevés információ áll rendelkezésre és a biológiai hatások kiértékelése főként akkor nehézkes, ha a kísérleti anyag összetétele nem tiszta vagy esetleg tételenként változik.

A BIOMIN cég által kifejlesztett Digestarom® P.E.P. MGE egy olyan fitogén takarmány-kiegészítő, amely standardizált összetételű, és amelyet körültekintően szelektált nyersanyagokból, szigorú minőségi ellenőrzés mellett gyártanak. A termék válogatott esszenciális olajoknak és prebiotikus összetevőknek a speciálisan formulázott keveréke, egy olyan mátrix kapszulában, amely lehetővé teszi a hatóanyagok folyamatos felszabadulását a bélcsatornában, ellentétben a hagyományos burokkapszulázás esetén fellépő pontszerű hatóanyag-felszabadulással. Az eljárással a termék szagában és ízében optimalizált és az illóolajok messzemenően védettek a hőbehatásokkal (pelletálás, extrudálás) szemben.

A Digestarom® P.E.P. MGE megvédi az állatokat az emésztőszervi stressztől és optimalizálja az emésztést, így javul a testtömeg-gyarapodás és a takarmányhasznosítás. A termék használatával hosszabb bélbolyhok és mélyebb bélkripták alakulnak ki, amelyek megnövekedett felszívó felületet eredményeznek, ezáltal nagyobb mennyiségű tápanyag szívódik fel, így a takarmány hasznosulása is jobb lesz.
A termék a vékonybélben stimulálja az emésztőnedv termelést, megnöveli a felszívó felületet, ezáltal javul a tápanyagok felszívódása, valamint optimalizálja a bél mikroflóráját.
A vastagbélben kontrollált bél-mikroflórát alakít ki, amely kevesebb mikrobiális toxint eredményez. Javul a bélsár állaga, kevesebb híg ürülék lesz, ezáltal javul az alom minősége.

Az illózsírsavak és az ammónia a mikrobiális fermentáció metabolitjai. Az alacsonyabb illózsírsavszint és a bélsárral történő csökkent ammónia-kibocsátás mérhető az antibiotikumok és a Digestarom® P.E.P. MGE etetése esetén is, ami alacsonyabb bakteriális aktivitást jelez a csökkent mikrobiális tápanyaglebontás által. Ezek az adatok azt bizonyítják, hogy antimikrobiális hatása megfelel a hagyományos antibiotikus hozamfokozók hatásának.

A genetikai haladás a termelésben azt eredményezte, hogy olyan gyorsan növekvő fajtáink lettek, amelyeknek a takarmányhasznosítása az utóbbi 30 évben rendkívüli módon javult. Ez a rendkívüli növekedés hatalmas metabolikus erőkifejtést eredményez. Az antibiotikus hozamfokozóknak köszönhetően a testtömeg-gyarapodás és a takarmány-értékesülés is 3–5%-kal javítható. A világszerte egyre szélesebb körben végzett kutatásoknak köszönhetően ezeket a termelési eredményeket ma már el lehet érni a növényi hatóanyagokkal is!

A Digestarom® P.E.P. MGE-vel kísérleteket végeztek sertéshizlaldákban a káros gázok mennyiségének csökkentésére. Egy kísérlet során összesen négy kísérleti csoportba 8-8 malacot soroltak 33,7–46,9 kg testsúly között. A kísérletbe vont állatokat ad libitum takarmányozták és mérték az elfogyasztott takarmány mennyiségét, a gyarapodást és a káros gázok mennyiségét is.

A kísérleti istállókban a napi súlygyarapodás 1068 g volt, míg a kontroll istállókban csak 1033 g. Emellett a kísérleti csoportnál 4,3%-kal kedvezőbb volt a takarmányértékesítés is.

A káros gázok vonatkozásában a legmagasabb ammónia-koncentráció értéket (36 ppm) a kontroll istállóban mérték. A kísérleti istállóban a hizlalás alatt az ammónia koncentrációja 17,5 ppm volt. A takarmány-kiegészítő hatására 24,4%-os csökkenés következett be az ammónia koncentrációjában a kontroll istállóhoz képest.

Az ammónia érzékelési küszöbe 0,02 és 0,5 ppm között van, ugyanakkor a kötőhártyán és a felső légutak nyálkahártyáján a 30–50 ppm ammónia-koncentráció már észlelhető tüneteket idéz elő. Ez a koncentráció már teljesítménycsökkenést, kannibalizmust és gyakoribb légzőszervi fertőzéseket (baktériumok, vírusok, paraziták) idézhet elő. A kísérleti mérések szerint sertéseknél a fertőzések elleni védelem 50 ppm ammónia-koncentrációnál (0,005 vol%) szignifikánsan csökken. Ilyenkor a megzavart csillóműködés miatt megnő a bakteriális, virális és parazitás légzőszervi betegségek száma. Már 20 ppm (0,002 vol%) ammóniatartalomtól olyan klinikai tünetek jelentkeznek, mint a köhögés és a kivörösödött nyálkahártyák (kötőhártya, orr). Elmondható tehát, hogy az ammónia megemelkedett koncentrációja az élő szervezetet veszélyeztető erős sejtméreg.

Tudományos vizsgálatok és telepi kísérletek alapján a takarmány kiegészítése Digestarom® P.E.P. MGE-vel stabilizálja az emésztést, optimalizálja a termelést és helyreállítja a bél mikroflóráját. Ugyanakkor nincs élelmezés-egészségügyi várakozási ideje, nincs semmilyen negatív élettani hatása az állatokra és a termékeiket fogyasztó emberekre, valamint javítja az istálló klímáját is.


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Soyzin etetése a gyakorlatban

Soyzin etetése a gyakorlatban

GMO-mentes védett fehérjeforrásai közül a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. (BBT) Soyzin nevű termékével immár 5 éve van piacon. Ennek jegyében körkérdé...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!