Újdonságok és vélemények az Agritechnica kiállításról

Agro Napló

Case IH

Megvan a nyertes: a Case IH Quadtrac 620 az “Év Traktora 2014-ben” XXL kategóriában. A hannoveri Agritechnica kiállítás harmadik napján osztották ki az iparág legrangosabb elismerését a Case IH-nak is. A díjátadó ünnepségen 600 vendég vett részt. A hőn áhított díjat - mely az iparágban legmagasabb fokú elismerése - a Case IH a Quadtrac traktor sorozat innovatív technológiájának és kialakításának köszönhetően nyerhette el.


Bernd Feuerborn, a díjakat kiosztó mezőgazdasági újságíró nem csupán a közel 700 lóerős teljesítményt dicsérte, de felhívta a figyelmet a világ legnagyobb teljesítményű traktorának tökéletes vezetési kényelmére is. A Quadtrac traktorok a legnagyobb fülkével rendelkeznek a piacon, és egyedülálló kilátást kínálnak. A vezetőfülke különlegesen szigetelt rendszere kiegyenlít és elnyel minden irányú mozgást, így tökéletes vezetői komfortot és hatékony munkavégzést kínál.

A Quadtrac a zsűrit leginkább csúcsteljesítményével, vonóerejével és talajkímélő munkavégzésével nyűgözte le. Négy egymástól független gumihevederes járószerkezetnek köszönhetően a traktor váza összesen 5,6 négyzetméteren találkozik a talajjal, így a gép tömege 25%-kal nagyobb területen oszlik el a talajon, mint a versenytársaké. A nagy érintkezési felület növeli a vonóerőt is, miközben nagymértékben csökkenti a talajra nehezedő nyomást, és szinte teljes mértékben elkerülhető a csúszás is.

Minden Quadtrac traktor új FPT Industrial Cursor 13 motorral rendelkezik. A 6 hengeres motor 12,9 literes, intercoolerrel felszerelt, és jelentős növekedést hoz a termikus hatásfok terén. Az új Quadtrac sorozat, mely először az Agritechnica kiállításon került bemutatásra, az első olyan nagy traktorok között szerepel, melyek SCR rendszerrel teljesítik a Tier4-es emissziós szabályozás követelményeit.

Az új motorok egyedi HI-eSCR technológiát alkalmaznak, mely optimális égési feltételeket idéz elő a motorban, így kedvező üzemanyag fogyasztással is számolhatunk. A szabadalmaztatott technológia nem csak egyedülállóan költséghatékony, de NOx átalakítási hatékonysága 95%-os, mely meghatározó az iparágban. A motor maximális teljesítményt kínál növekvő károsanyag-kibocsátás, vagy a hatékonyság csökkenése nélkül.


Az “Év traktora 2014” kitüntetést a DLG munkatársai és más európai mezőgazdasági magazinok újságírói ítélik oda. A díjazottak közé innovatív és egyedülálló újításokat bemutató mezőgazdasági gépek kerülhetek. A díjat az Agritechnica kiállításon adták át.

  

Challenger

A Challenger hevederes traktor koncepció magáért beszél. A mai napig az egyetlen olyan traktor, amit hevederes járószerkezetre terveztek. Mint más traktorgyártónál, a Challenger életében is a 2014-es év modellváltást takar. A régi traktorokban bevált technológia marad, nagy változások a motorok terén lesz.


A korábbi 700 D modelleket ez évtől a 700 E széria, hét hengeres AGCO POWER motorokkal szerelt modelljei váltják.

A Challenger 700- as széria teljesítmény értékei (Challenger 765 D-vel összehasonlítva)

Model

MT765D

MT755E

MT765E

MT775E

Motor gyártója

AGCO Power ™

Motor típusa

AP84-4i

AP98-4

Névleges teljesítmény

2.100 ford/perc

350 LE

355 LE

381 LE

405 LE

257 kW

261 kW

280 kW

298 kW

Maximális teljesítmény

1.900 ford/perc

382 LE

384 LE

411 LE

438 LE

280 kW

282 kW

302 kW

322 kW

Maximális nyomaték

1.500 ford /perc

1.540 Nm

1.685 Nm

1.808 Nm

1.921 Nm

Lökettérfogat

8.4 L

9.8 L

A 800-as E széria V12-es AGCO motorokat kap. Kettő iker turbó, SCR (AdBlue) és EGR (kipufogógáz-visszavezetés) technológia került beépítésre. Még erősebb, tisztább és hatékonyabb!

A Challenger 800-as széria motor specifikációja

Model

MT845E

MT855E

MT865E

MT875E

Motor gyártója

AGCO Power ™

Motor típusa

AP168-4

Névleges teljesítmény

2.100 ford/perc

457 LE

496 LE

548 LE

598 LE

336 kW

365 kW

403 kW

440 kW

Maximális teljesítmény

1.900 ford/perc

492 LE

536 LE

592 LE

646 LE

362 kW

394 kW

435 kW

475 kW

Maximális nyomaték

1.500 ford /perc

2.170 Nm

2.360 Nm

2.600 Nm

2.840 Nm

Lökettérfogat

16.8 L

CLAAS

Az AXION 800 traktorcsalád négy új modellje, amely a 190 és 260 LE közötti teljesítményosztályt fedi le, tökéletesen illeszkedve testvérei közé. A hosszú tengelytáv mellett kompakt építési mód jellemzi az erőgépeket. A CLAAS traktorokra jellemzően, ennek a típusnak is 50-50 százalékos a súlyelosztása. Azért, hogy nagy mérete ellenére is fordulékony legyen, „darázsderék”-konstrukció jellemzi az erőgépeket. Az új AXION 800-as külső jegyeiben igencsak hasonlít 900-as nagytestvérére: négy ponton rugózott négyoszlopos kabinnal rendelkezik, amely előrébb került elhelyezésre, nagyobb és szélesebb is lett. Az egy darabból álló első szélvédőnek és a domború hátsó szélvédőnek köszönhetően a kilátás előre- és hátrafelé is egyedülálló. Az AXION 800-as erőgépek károsanyag-kezelése SCR katalizátorral történik. Az új hathengeres FPT motor 6,7 l-es hengerűrtartalommal, 8%-kal több nyomatékkal rendelkezik, mint elődje, teljesítményrugalmassága pedig 500 fordulat/perc. Üzemanyag fogyasztása pedig elődjénél 12%-al kevesebb.




A CLAAS JAGUAR 800-as sorozata egyre inkább hasonlít 900-as testvéreihez kerek formájával és tágas VISTA CAB fülkéjével, amely kiváló kilátást biztosít a gépkezelőnek. Az új 800-as örökölte még mindemellett a 900-as CEBIS kezelőegységét és mechanikus gyorscsatlakozóját is, amelyek ugyancsak a gépkezelő munkáját segítik.

Szintén újdonság, hogy a JAGUAR 800-as silózók most opcióként MULTI CROP CRACKER szemroppantóval is rendelhetők, illetve az anyagáram optimalizálásához a kidobóventillátor és a hátfal távolságát egyszerűen, mechanikusan be lehet állítani. A megújult járvaszecskázókba továbbra is Mercedes-Benz motorokat szerelnek, amelyek mellé nagyobb, akár 1500 literes üzemanyagtartályt kapnak az újgenerációs JAGUAR-ok. További közös pont a JAGUAR 800-as és 900-as szériákban az új karbantartási megoldás, amely jelentős időmegtakarítást eredményez. A szemroppantó be- és kiszereléséhez a felhajtott jobb oldalburkolatot most 90 fokkal hátrafelé is el lehet forgatni, amely jelentősen megkönnyíti a hozzáférést.


A világ legerősebb fokozatmentes váltójával szerelt erőgépét mutatta be a CLAAS a tavaly novemberben megrendezett Agritechnica-n. A XERION új külseje markáns formájában ölt testet. Keskenyebbnek és dinamikusabbnak hat, habár hatalmas mérete nem változott. Amely első ránézésre feltűnik, az a kipufogó csövének hiánya, amelyet a fülke alá rejtettek. A XERION fontos újításai közé tartoznak az új, hathengeres Mercedes-Benz motorok. A károsanyag-kezelés SCR katalizátorral történik, teljesítve ezzel a Stage IV (Tier4) emissziós előírásokat. A Common-Rail-motorok már 1300 ford./percnél elérik a maximális forgónyomatékot. A gépkezelőknek ez különösen a nehéz talajmunkák során felhasznált alacsony üzemanyagfogyasztás-mennyiségnél mutatkozik meg. A XERION újításai közé tartozik többek között a keresztirányú merevítés a hosszirányú kerettartónál. A csavarozott alváz nagy teherviselést tesz lehetővé, amely különösen nehéz hígtrágya kijuttató eszközök és más munkagépek használatakor jelent előnyt.

Fendt

Az idei évi Agritechnica kiállításon ismét ezüstérmet vehetett át a Fendt, - jelentette be a Német Mezőgazdasági Szövetség (DLG) előzetesen, hogy a Fendt által kifejlesztett moduláris laptömítésű hidraulikacsatlakozó meggyőzte a zsűrit. „Ezzel az új rendszerrel a hidraulikacsatlakozók új generációja lép elő. Az új csatlakozó nem csak környezetbarát és energiatakarékos, hanem lehetőséget teremt egy különösen komfortos össze- és szétkapcsolásra.”- magyarázta büszkén Jürgen Knobloch, a Fendt-Hidraulikafejlesztő részleg vezetője.

Az elsimerés mellett a Fendt-nek újra és újra sikerül bebizonyítania, hogy joggal viseli a fejlesztések kezdeményezőjének címét, hiszen a CargoProfi homlokrakodóval teljesen új funkciókat valósított meg. A Fendt 500-as és 700-as gyártási sorozatok kompakt és hatékony traktoraival,- amelyek az egyedülálló VisioPlus vezetőfülkével és az innovatív Variotronic koncepcióval lettek felszerelve, - teljesen új lehetőségek nyílnak meg a gépek használói előtt, akik olyan előnyökre tesznek szert, amelyekkel a konkurencia nem tud versenyre kelni.

Fejlesztés történt a Variotronic rendszerben is. A koncepciót számos új, innovatív funkcióval bővítették, és optimalizálták az EGY-terminálos stratégiát is. Az egységes vezérlési koncepció most mind a gyártási szériáknál, mind az egyes gépfajtáknál együttesen elérhető: az 500-900 Vario traktorszériáknál, a Katana 65 és 85 silózóban és a Fendt C, valamint az új P és X szériás kombájnokban is. A traktorokba most többek között az automatikus szekcionált munkaszélesség-szabályozás (SectionControl), az AGCOmmand telemetrikus rendszer és a precíziós technikával ismerkedők számára az egyszerűen kezelhető VarioGuide Light alapverziója is beszerelésre került, amely a 7”-os Varioterminallal is már rendelkezésre áll. A Fendt silózókat valamint a P és X szériás kombájnokat szintén új párhuzamvezetéssel és dokumentációs rendszerrel látták el. A teljes Variotronic vezérlési koncepció fontos építőeleme az AGCO új vállalati stratégiájának a „FUSE”-nak, amely új technológiákkal az AGCO, a fő márkáit és a kereskedői hálózatát még szorosabbá fűzi.

A 2013 évi sajtótájékoztatón a Fendt gyár bemutatta az első kutatási eredményeit a Fendt X koncepció nevű projektje kapcsán. A koncepció lényegében egy Fendt 722 Vario, amely a hidraulikus csatlakozók és a TLT mellett egy magasfeszültségű csatlakozóval is rendelkezik.  Ezen akár 130 kW-os elektromos teljesítményt is elérhető csatlakoztatott munkagépek működtetéséhez. Ezek az eszközök a jól bevált ISOBUS-szal vezérelhetők.

A Fendt traktorok 800 és 900-as gyártási sorozatai a 200 LE feletti teljesítménykategóriában, - 33% piaci részesedéssel - Nyugat- és Közép-Európa abszolút piacvezetői. Egyik mezőgazdasági gépgyártó sem ismeri olyan jól a mezőgazdásági bérvállalkozások és nagy gazdaságok igényeit és követelményeit, mint a Fendt, aki ezen ismeretet képes ütőképesen, hatékonyan és megbízhatóan a termelésbe is átvinni. Ennek is köszönhető, hogy a jelenlegi traktorszériák közül a Fendt 936 Vario és a 828 Vario, a saját LE osztályukban az aktuális DLG Powermix teszt világbajnokai a hatékonyság tekintetében. Annak érdekében, hogy a professzionális mezőgazdasági vállalkozásoknak ma és a jövőben is kimagaslóan hatékony, nagy teljesítményű traktorokat kínálhasson, az AGCO/Fendt tekintettel a folyamatosan növekvő elvárásokra, úgy döntött, hogy a 900 és 800-as gyártási sorozatok csúcsmodelljeit tovább optimalizálja. A 2013-as marktoberdorfi sajtóeseményen először mutatta be nagytraktor családját a mezőgazdasági gépgyártó: az új 900 és 800 Variot.

Mint az jól látható a Fendt esetében sem volt hiány a fejlesztésekből. Az újdonságokról bővebben olvashatnak az alábbi linkeken: http://agronaplo.hu/termekinformaciok/sajtotajekoztato-marktoberdorfban/

Hardi International

A hannoveri Agritechnica kiállításon sajtótájékoztató keretén belül jelentette be az Invest Kft. és a Hardi a két cég együttműködését. November 1-től a Hardi permetezőgépek magyarországi hivatalos forgalmazója az Invest Kft.

A Magyarországon 15 éve piacvezető Hardi permetezők forgalmazója a jövőben az Invest Kft. lesz. A minőségben és innovációban is úttörő permetezőgépek méltán népszerűek a magyar piacon, a Hardi termékek teljesítménye mellett a Hardi tulajdonosok számára az Invest Kft. magas színvonalú szervizszolgáltatása és alkatrészellátása lesz a hozzáadott érték.

„Jelentős mértékben növeltük az Invest Kft. személyzetének létszámát és képzettségi szintjét az elmúlt hónapokban. Eddig 52 fővel működött a cég, jelenleg 110 kollégával dolgozunk együtt, azért, hogy az Investnek bizalmat szavazott munkagépgyártók, mint a Hardi International magyarországi értékesítési és szerviz feladatait az Európában is megkövetelt és megszokott színvonalon láthassuk el” – mondta el Szaxon Róbert, az Invest Gépkereskedelmi Kft. ügyvezetője.

Ian Lind Saddon, a Hardi International export menedzsere bizakodóan és örömmel nyilatkozott az Investtel közös együttműködésről: „hiszünk abban, hogy az Invest Kft. lesz a Hardi megfelelő partnere, és a jövőben a Hardi permetezőgépek még nagyobb figyelmet kapnak Magyarországon.”

A Hardi standon kiállított termékek és termék újdonságok közül néhány jelentős fejlesztésre hívta fel a figyelmet a Hardi munkatársa.

  • A Hardi Saritor önjáró permetezőgép a Hardi legnagyobb permetezője, mely többéves fejlesztés után most debütál majd az amerikai, ázsiai és orosz piacon, Európában később jelenik majd meg.
  • 2014 tavaszán már Európában is bemutatásra kerül majd a Hardi Alpha Evo, a nálunk is népszerű Alpha önjáró sorozat új tagja. A Hardi Alpha Evo fontos ismérve, hogy továbbfejlesztett hidraulika rendszerrel rendelkezik, mely a folyadék áramlást kezeli, így teszi még hatékonyabbá teszi a permetezést.
  • A Hardi Navigator a magyar piacon legnépszerűbb, legnagyobb mennyiségben értékesített Hardi permetező, mely most már nagyobb gazdaságok igényeit is képes kiszolgálni 5000 illetve 6000 literes kapacitással.
  • A permetezők kezelését innovatív elektronikai rendszerrel tették még könnyebbé. A teljes irányítási rendszer és minden funkció egy ergonómikus, felhasználóbarát érintőképernyős kezelőmodullal érhető el, mely három méretben lesz hamarosan kapható. A kezelőmodulok már meglévő, korábban vásárolt gépekhez is kapcsolhatók, így egy alacsonyabb árfekvésű Hardi Ranger permetezőt is könnyebben kezelhetővé tehetjük egy kisméretű, kedvező árú érintőképernyő vásárlásával.


 

Kverneland csoport

Rekordszámú újítással, két DLG ezüstéremmel és két Innovációs helyszínnel a Kverneland Group standján betekintést nyerhettünk a „The Future of Farming” gazdálkodásba. Az új Kverneland és Vicon stand rekord számú látogatót vonzott.


A Kverneland Group ezüstérmet nyert az Agritechnica kiállításon az IsoMatch Simulator alkalmazásért.

Ez egy egyszerű számítógépes alkalmazás, amelyet az Isomatch Tellus készüléken és a Kverneland munkagépeken lehet használni. Ily módon a kereskedők, a potenciális vásárlók, vagy pl. a hallgatók megismerhetik a precíziós gazdálkodást és ISOBUS technológiát bármilyen számítógépen.

Ez az első alkalom az Agritechnica kiállításon, hogy egy ‘'Ezüst érmes Innovációt'' ingyen kínálnak, ami egyedülálló kezdeményezés a Kverneland Group által.

Az IsoMatch Simulator ingyenesen letölthető a következő weboldalról: http://www.isomatchtellus.com .


A Kverneland 250 Projekt is bemutatkozott a 2013-as Agritechnica kiállításon. Ez a projekt követi a 4 ekéből álló Kverneland 150-es elnevezésű sorozatot (2009 - 2012). Kverneland 250 project: A max. 150 LE traktorokhoz való 4 fejes ekék sikeres bevezetése után, a Kverneland 250, függesztett, váltvaforgató ekesorozatot a max. 250 LE traktorokhoz ajánlja a gyár. Kverneland 250 jövőkép: egy olyan eke készítése, amely a legtöbb talaj- és időjárási viszonyok között is könnyen kezelhető. A Kverneland hagyományos értékeit, mint a robosztusságot, könnyű kialakítást, egyszerű beállítást, teljesítményt megtartották és tovább fejlesztették. A Kverneland 250-es széria a kezdete az új generációs Kverneland ekéknek. Modern kialakításuk, és vadonatúj funkcióik igen vonzóvá teszik ezen ekéket a gazdálkodók körében és ezen keresztül válik a Kverneland 250-es sorozat a „Jövő ekéjévé”. A Kverneland Kutatási és Fejlesztési részlege egy külső, Norvég cég bevonásával valósította meg ezt a fejlesztést.  Az Eker Design ipari formatervezésben szerzett tapasztalata nagyban hozzájárult az eredményhez, a cég sikeres projektjei közül valóak például a sporthajók (Hydrolift) és a sportautók (Koenigsegg). A Kverneland 250 olyan kívánságoknak tesz eleget, mint például a modern kialakítás, amelyet az autóipar ihletett. A kialakításnak köszönhetően néhány autó sokkal vonzóbb, mint a többi. Miért ne lehetne ez így az ekegyártásban is?


A Kverneland egyesítette a teljesítménnyel és a felhasználó-barát igényekkel szemben támasztott elvárásokat az újonnan bemutatott vetőgép kombinációjában, az úgynevezett, “u-drill” gabonavetőgép családban. Most 2013-ban, a 6 méter munkaszélességű gép mutatkozott be, de a közeljövőben, mint gabonavetőgép és műtrágyaszóró egyben fogja teljesebbé tenni a termékpalettát. Az u-drill egy vontatott vetőgép kombináció, amely egyesíti a magágykészítést, a szintezést, a visszatömörítést és a vetést egy menetben. A kialakításánál nagy hangsúly kapott a nagy sebesség mellett történő üzemeltetés (10-18 km/h) miközben tökéletes és pontos maglehelyezést alakít ki. A hatalmas, 4350 literes magtartállyal rendelkezik, ahol a magot két elektromos meghajtású egység adagolja.

A Kverneland kibővíti az Optima vetőgép termékskáláját is. A még nagyobb rugalmasság érdekében a Kverneland Accord az Agritechnica kiállításon mutatta be az új Optima V változtatható sortávolságú vetőgépét is. A gép alapja egy teljesen új váz koncepció, ami lehetővé teszi a gazdálkodóknak, hogy gyorsan változtathassák a sortávolságot a minimális 30cm-ről, 80cm-re. Az Optima V vetőgépen mutatja be a Kverneland Accord, teljesen új váz koncepcióját, amely egyesíti az Optima vetőegységek bevált megbízhatóságát, egy még erősebb és sokoldalúbb vázon.

Az új Optima V függesztő szerkezete cső profilból készül, amely letisztult megjelenést biztosít az Optima V vetőgépnek, valamint nagyobb stabilitást nyújt, a mai szabványoknak megfelelően. A műtrágya tartály közvetlenül a függesztő keret fölé van helyezve, ügyelve a jó súlyelosztásra, és a minél kisebb emelési kapacitás igényre. Az új, 1100 literes tartály elérhető lesz nagyobb méretben is a későbbiekben. A másik újdonság, amelyet szintén ezen a gépen mutattak be először, az új vákuumos levegő rendszer, mely javítja a légáramlást, így növelve a magtávolság pontosságát.

 

Lemken

Művelő utak műholdas támogatással

A műholdas támogatású nyomkövetés és kormányzás ellenére, eddig szigorúan tartani kellett vetéskor a vetési nyomokat, hogy megfelelően meghatározott művelő út álljon rendelkezésre a növényvédelem és a tápanyag utánpótlása céljából. Ez a folyamat nagyfokú koncentrációt igényel a kezelő részéről, és számos hibaforrást hordoz magában, például amikor egy akadály miatt fel kell emelni a vetőgépet. A Lemken által kifejlesztett GPS támogatású művelő út rendszer segít e hibákat elkerülni, és időmegtakarítást tesz lehetővé ágyásokba történő vetéskor.

Akár teljes munkaszélességről, akár fél munkaszélességről legyen szó, egyszerűen kezdjen el vezetni és a számítógép gondoskodik a többiről: ez ma már valósággá vált a GPS-vezérlésű művelő út rendszerrel, ha rendelkezik ISOBUS rendszerrel. A kezelőnek csak be kell írnia, hogy a tábla bal vagy jobb oldalán, illetve teljes vagy fél munkaszélességgel kezd dolgozni. Ezeket az információkat a vetőgép vezérlése továbbítja az ISOBUS terminál nyomvonalat vezérlő rendszerének, a vetőgép munkaszélességével és a permetezőgépnél alkalmazandó munkaszélességgel együtt.   Az első elvetett menet szolgál kiindulási vonalként, amelyet a párhuzamos nyomkövető rendszer alapul vesz a jelenlegi művelő út és a jobb oldalra eső művelő út kiszámításánál, ami továbbításra kerül a vetőgép feladatvezérlő számítógépébe a rákövetkező meneteknél.

Ezután a kezelő a párhuzamos művelő utakat tetszőleges sorrendben fejezheti be, mivel a feladatvezérlő számítógép a vetőgépen mindig tudja, hol kell művelő utat létrehozni, és a művelő utak számolását többé nem befolyásolja a munkagép felemelése akadályok esetén. Ez megelőzi a művelő út kialakítása során előforduló hibákat. Ezen túlmenően, nem kell többé bonyolult fordulásokat végrehajtani a forgón, mivel a kezelő választhatja a következő könnyű ráfordulással elérhető nyomot vagy menetet. Ez időt takarít meg, és jó hatással van a talajra is, mivel a forgón végrehajtott manőverek száma, ezáltal a talaj tömörödése is.

Rövidtárcsa mélyebb művelőhatással

A Rubin 12 „koncepcióval”, már a 2011 évi Agritechnika kiállításon bemutatott a Lemken egy olyan rövidtárcsát, amely lehetővé teszi a mélyebb, az akár 20 cm mély művelést is. Két év intenzív munkájával és számos szántóföldi próba után a Rubin 12 készen áll a sorozatgyártásra. A tárcsák pozicionálása és a váz felépítése tovább lett fejlesztve. A függesztett típusoknál egy teljesen új koncepciójú támasztókerék is rendelkezésre áll.

A két sorban lévő 736 mm átmérőjű csipkés homorú tárcsák lehetővé teszik, hogy a Rubin 12 olyan mélyen dolgozzon, mint egy kapás kultivátor, de munka során sokkal intenzívebben kever és aprít. A sorokban a tárcsák szimmetrikus elrendezése lehetővé teszi az oldalirányú húzás nélküli munkát, még nagy munkasebesség mellett is. A tárcsáknak a talajjal bezárt 20°-os szöge, és a haladási iránnyal bezárt 16°-os szöge optimális behatolást tesz lehetővé, és lehetővé teszi a teljes munkaszélesség átdolgozását 7 cm munkamélységtől. A szárak speciálisan hajlítottak és csavartak, így a lehető legnagyobb távolság érhető el a tárcsák között. Ez a középső tárcsák enyhe eltolásával együtt megakadályozza az eltömődést. Mivel a kapás kultivátorokhoz viszonyítva nagyobb a munkasebesség és kisebb a szlip, a Rubin 12 nagyobb területteljesítményt biztosít alacsonyabb üzemanyag-fogyasztás mellett.

Az első sor mögött elhelyezett pálcás borona intenzív keverő és rögtörő hatással bír, miközben a második tárcsasor mögött lévő egyengető borona biztosítja a talaj optimális eloszlását és a tökéletes egyengetést. Mindkét boronasornak központi mélységállítása van egy innovatív önzáró rendszerrel, így nincs szükség külön reteszre.

A függesztett változatban a Rubin 12 felszerelhető egy mélységhatároló- és szállítókerékkel, amely a traktor mellső tengelyét terheli, amikor a munkagép fel van emelve. Ez stabillá teszi a gépet közúti szállítás során, és megkönnyíti a manőverezést a forgón.  Egy új félig-függesztett rendszer emeli a munkagépet egy kiegészítő vezérlő egység nélkül, kizárólag a hárompont-emelő működtetésével se vezérli, és átterheli a henger tömegét a mélységhatároló- és szállítókerékre. Így már nincs akadálya a nehéz hengerek használatának a jobb visszatömörítés elérése érdekében.

A Rubin 12 mind tarlóművelésre, mind alapművelésre is alkalmas, még a legnehezebb körülmények között is.  Továbbá nagyobb mennyiségű szerves anyag keverhető be intenzíven és különösen egyenletesen a talajba. A gép függesztett merevvázas kivitelben 3 – 4 méteres munkaszélességben, valamint hidraulikusan csukható félig-függesztett változatban 4 – 6 méteres munkaszélességben rendelhető.

Mindig ugyanabban a mélységben végzett művelés

A hegyes vidéken élő gazdálkodók gyakran szembesülnek azzal a problémával, hogy a félig- függesztett kultivátoruk nem dolgozik elég mélyen a mélyedésekben, de túl mélyen dolgozik a domború területeken. A kezelőnek nehéz a kézi beállítás, és nagyfokú érzékenységet kíván. A művelőtagok mögötti forgásponttal és egy kiegészítő munkahengerrel a Lemken egy egyszerű megoldást talált a félig-függesztett Karat kultivátor esetében.

Ha feltételezzük, hogy a mélységhatároló kerekeken egy bizonyos terhelés megfelel a kívánt munkamélységnek, akkor a mélységhatároló kerék terhelését állandó szinten kell tartani egyenetlen terület esetén is. A félig-függesztett Karat nyolc méteres hosszánál ezt nem lehetett automatikusan megtartani, amikor a gép egy völgyben vagy hegytetőn dolgozott. Ha nincs átállítva, a kultivátor a kívántnál sekélyebben dolgozik a mélyebb foltokon, és mélyebben a hegytetőkön. Ennek eredményeképpen jelentősen megnő a vonóerőigény.

A kiegészítő munkahenger a félig-függesztett vázban a kapák mögött a forgásponton keresztül szabályozza a tárcsa/henger egység helyzetét, lehetővé téve a talajfelszín követését. A közvetlenül a kapák mellett lévő mélységhatároló kerekek terhelése - és ez által a munkamélység is - állandó marad.  Ez nincs hatással a normál hidraulikus mélységhatárolás beállítására. A fennmaradó terhelés, melyet a gép tömege, és a talajba hatoló kapák okoznak, teljesen a traktorra van átterhelve.

A hidraulikus munkahengert egy elektronikus eszköz szabályozza, amely folyamatosan jelet kap az egyes mélységhatároló kerekeknél elhelyezett erőmérő csavaroktól. Ha a terhelés változik, a munkahenger automatikusan működésbe lép. A kezelőnek csak egyszer, a munka megkezdése előtt kell beállítania a munkamélységet a rendszer bekalibrálásához, és biztos lehet az állandó munkaminőségben.

Az egyszerű, de hatékony rendszer opcióként rendelhető a Lemken Karat félig-függesztett kultivátorokhoz. A vásárló kettős előnyt élvez. Üzemanyagot takarít meg az állandó megnövekedett tapadást révén, és optimális művelési eredményt ér el hegyvidéki területeken, mivel a gép tökéletesen alkalmazkodik a terület felületi viszonyaihoz.

 

A Zirkon forgóborona új, moduláris felépítésű változata

A Zirkon forgóborona régóta szerepel a Lemken kínálatában, mind szóló kivitelben, mind vetőgép kombinációban. A Zirkon sorozat kínálatának csúcsát képviselő gépet továbbfejlesztették, és moduláris felépítéssel jelenik meg. A Zirkon 12 ezentúl több hajtómű és boronafog változattal rendelhető, ami lehetővé teszi a vevő részére, hogy megtalálja a gazdaságához legjobban megfelelő forgóboronát. Az új Zirkon 12 koncepcióját számos apró és intelligens újítás és fejlesztés teszi teljessé.

A Zirkon 12 esetén a vevő ezentúl két fajta középső hajtómű közül választhat, amelyek 1000-res TLT fordulatszám mellett a bevált 330 1/perc és 440 1/perc rotor fordulatszámot biztosítják. Azok a gazdálkodók, akiknek nincs szükségük a rotor fordulatszámának rendszeres változtatására, gazdaságos megoldásként egy új szöghajtóművet választhatnak, két kézi úton cserélhető fogaskerékkel. Az új szöghajtómű az összecsukható változatokhoz áll rendelkezésre 320 LE (235 kW) traktor teljesítményig. A továbbfejlesztett Dual-Shift hajtómű karral kapcsolható váltást biztosít, mint korábban, és 408 LE (300 kW) traktor teljesítményig használható. Így jelentős mértékben nőtt a teljesítmény a korábbi Zirkon 10 típushoz képest. A mellső TLT csatlakozás és a hátsó tengelycsatlakozás új megoldása a tengelyek simább működését eredményezi. Természetesen a Zirkon 12 rendelkezik forgásirányváltással is, ami lehetővé teszi a gazda számára, hogy gyorsan át tudjon állni a fogak húzott helyzetéből a tolt helyzetben való üzemeltetésre, és fordítva.

A Zirkon 12 esetén választható a boronafogak csavaros és gyorsrögzítős rögzítési megoldása. A csavaros rögzítésű boronafogak közvetlenül a rotorra vannak csavarozva, ami az alapkivitel részét képezi.  A gyorsrögzítős fogak esetén a fogtartó van a rotorra csavarozva, mely tartja a boronafogakat. Ez feláras opció, és a forgóborona bármikor átalakítható később is ilyen kivitelre.

Számos apró, de hasznos újítás található a forgóboronák új családjában. Az összecsukható változatok szállítási retesze ezentúl hidraulikusan oldható. A mélység beállítása és az oldallemezek vezetése jobb beállítást tesz lehetővé. A hárompont csatlakozása a mai traktorok nagyobb kategóriájú csatlakozásaihoz lett igazítva.

A Lemken először kínál hidraulikus mélységállítást a Zirkon 12 révén. A kezelő a traktor üléséből munka közben kényelmesen beállíthatja a munkamélységet a változó talajviszonyok függvényében. A hárompont 3.000 kg-ra megnövelt emelőképessége lehetővé teszi a Zirkon 12 összekapcsolását nehéz függesztett munkagépekkel. Az összecsukható változatok új világításrendszere - amely állandó jelleggel a forgóboronához csavarozható – teszi teljessé a Zirkon 12 sorozat új tulajdonságainak skáláját. 

Manitou

2013-ban a Manitou számos újdonsággal lepte meg az érdeklődő gazdákat. Bemutattak teljesen új modelleket, és újításokat a meglévő szériákhoz. Új típus az MLT 960, az eddig létező legnagyobb kapacitású mezőgazdasági teleszkópos rakodógép. Ezzel a géppel 6.000 kg terhet lehet mozgatni, mellyel kifejezetten olyan mezőgazdasági nagyüzemeket céloz meg a gyártó, ahol folyamatosan nagy mennyiségű anyag rakodását kell megoldani.

Az MLT 1040 137 PS is új típusként került kiállításra, amely az új generációs MLT 840 137 PS gép erős alapjain nyugszik. Tulajdonképpen ebből a 8 méteres emelési magasságú gépből alkottak meg egy 10 méteres verziót. Az új MLT 1040 137 PS rakodógéppel még pontosabban kielégíthetők majd kielégíteni a gazdálkodók igényei.


Massey Fergusson

A Massey Ferguson a 2014-es szezonra két új traktorcsaládot vezetett be: a nagygazdaságok vezérgépe lehet az MF 8700-as széria, míg a minden gazdaság által igényelt 100 LE-s, négyhengeres szegmensbe lép be az 5600-as széria 3 új modellje.


MF 5600 – 4 hengeres modellek 110 és 130 LE között

Az 5600-as család négyhengeres motorjai AGCO POWER (SISU) eredetűek és 4.4 literes hengerűrtartalommal rendelkeznek. A teljesítmény 110, 120 és 130 LE verziótól függően 468 és 545 Nm közötti nyomatékkal párosítva.  Mindhárom négyhengeres ”ötezerhatoshoz” Dyna-4 16/16-os, valamint Dyna-6 24/24-es hajtómű egyaránt választható. A traktorokhoz elérhető az AutoDrive funkció, amellyel közúton a hajtómű mind a 16 vagy 24 fokozatot automatikusan váltja terhelés alatt is. Szántóföldi üzemmódban pedig a főcsoportokon belül váltja a rendszer a fokozatokat. Ez nemcsak üzemanyag-takarékos, de kényelmes kezelést is lehetővé tesz. A fülke felszereltsége két szintre osztható (Essential, Efficient), amelyek főleg az automatizálás fokában, kartámla funkciókban és monitorban térnek el egymástól. A fülke Panorama üvegfelülettel rendelkezik az egyik legtágasabb helykínálattal a piacon. A munkagépek mozgatása sem jelent gondot a traktoroknak: 540/540 ECO/1000 f/p-es TLT, piacvezető elektronikus emelőmű vezérlés (hajszálpontos süllyesztés és emelés), 5.200 kg teherbírású „hárompont” és akár 110 l/perces zárt rendszerű hidraulika érhető el az erőgépekhez.

A 110-130 LE-s, négyhengeres traktorokhoz GPS alapú sorvezető rendszer és távfelügyeletet szolgáló (AGCOMMAND) rendszer egyaránt elérhető.  A négyhengeres „ötezerhatosok” megfelelnek a magyar viszonyoknak: üzemanyaggal feltöltve súlyuk 50 mázsa feletti (frontsúly, folyadékok és kezelő nélkül), így garantálják a megfelelő tömeget. 

MF 8700 – nagykategÓRIÁS traktorok 400 LE-vel

Az MF 8700-as széria mind az öt modellje igazi vezérgép. A díjnyertes MF 8600-as alapjaira épülő sorozat teljesíti a legújabb Tier4 final károsanyag kibocsátási értékeket. A traktorok a két legmagasabb MF felszereltségi szinttel az Efficient és Exclusive verzióval érhetők el. A nagyobb teljesítmény végett az MF 8600-hoz képest új a hűtőegység és a motorháztető kialakítása. A szerviz intervallum is 500 órára emelkedett.  A váltó a fokozatmentes Dyna-VT egység. Segítségével nincsenek teljesítmény lyukak, sem rántások vagy üzemanyag-pazarló gázadások. A traktor mindig az optimális teljesítmény mellett a megfelelő mennyiségű hajtóanyagot használja fel. A hidraulika 205 l/perces zártrendszerű, akár 6 pár kiadószeleppel. Az emelési kapacitások az MF 8600-ból már jól ismert 12.000 kg a hátsó háromponton, míg 5.000 kg a mellső emelőművön. A fülkében újdonság a színes kijelzős monitor, amely az alapfelszereltség részét képezi, de a legmagasabb fülkeszinthez (Exclusive) nem szükséges külön megrendelni a többfázisú fülkerugózást, a Datatronic 4 monitort, valamint az automata légkondicionálót sem.

Modell

Teljesítmény LE

Teljesítmény EPM-mel

Motor/Hengerűrtartalom 

Hajtómű

MF 8727

270

300

Agco Power 6 Heng./8,4 l TwinTurbo

Dyna VT

MF 8730

295

325

Agco Power 6 Heng./8,4 l TwinTurbo

Dyna VT

MF 8732

320

350

Agco Power 6 Heng./8,4 l TwinTurbo

Dyna VT

MF 8735

350

380

Agco Power 6 Heng./8,4 l TwinTurbo

Dyna VT

MF 8737

370

400

Agco Power 6 Heng./8,4 l TwinTurbo

Dyna VT

Centora, Delta- 8 ládás és hibrid kombájnok

A 2014-es szezonban bemutatkozó új MF Delta és MF Centora gépekkel a Massey Ferguson teljesen megújítja termékkínálatát a legmagasabb teljesítményű kategóriákban. A Centora továbbra is egyedülálló 8 ládás kínálatával, míg a Delta két ellentétesen forgó rotoros hibrid technológiával újul meg a piacon.  Az új kombájnok az elsők, amik teljesítik a legszigorúbb „Stage IV/Tier4 final” környezetvédelmi előírásokat. A gépek erejéről hat és héthengeres AGCO POWER (SISU) motorok gondoskodnak 4 szelepes technológiával, amellyel a maximális teljesítménye 379 és 496 LE közötti. A magtartály is megnövekedett: 12.500 liter a nagyobb, 7382 Centora és 9380 Delta esetében, valamint 10.500 liter a kisebb Centora (7380) és minden AutoLevel gép (automatikus szintkiegyenlítés) esetében. 


A nagyobb motorteljesítmény, valamint a megnövekedett tárolókapacitás lehetővé teszi a nagyobb beáramló terménymennyiséget is. Ennek megfelelően új, nagyobb méretű PowerFlow szalagos vágóasztalt mutat be a MF.

Vadonatúj Delta kombájn betakarítás közben: http://www.youtube.com/watch?v=kmd5DOnpA6o

Az új szalagos PowerFlow asztal a Delta esetében 10,7 m szélességgel rendelkezik, míg a Centora gépeknél 9,2 m a hasznos munkaterület. A nagy távolság a motolla és a behordócsiga között garantálja az elégséges helyet bármilyen magas szárú terménynek. Az aktív és folyamatos terményáramlást a PowerFlow szalagok biztosítják egészen a behordócsigáig. Az új SuperFlow csiga a 10,7 m-es PowerFlow asztal esetében megbirkózik még a legnagyobb mennyiségű terménnyel is. 762 mm átmérőjével a legnagyobb elérhető csiga a piacon. Repce betakarítás esetén a nagy átmérőjű és teljesítményű SuperFlow csiga révén nem szükséges felső, kiegészítő behordócsigát alkalmaznunk.

Egyedülálló MF szalagos vágóasztal rendszerbemutató videó:

Agritechnika MF stand megtekintő:

New Holland

A New Holland standján a 2014-es év legnagyobb újdonságának a fokozatmentes váltóval szerelt T8-as nagytraktor széria számított, amely 300 és 420 Le maximális motorteljesítmény között kínál nehéz univerzális erőgépeket. A 2013-as fejlesztési munkálatok során hazánkban is gyakorlati tesztelésen áteső traktor Auto Command változatával a hazai nagyközönség a 2014-es év első mezőgazdasági seregszemléjén az AGROmashEXPO-n találkozhatott először testközelből.

A széria csúcsmodellje, a szintén újdonságnak számító 420 LE-s maximális motorteljesítményű T8.420-as kizárólag az új fokozatmentes váltóval rendelhető, míg a többi modell 273 és 389 LE közötti tartományban 5 féle maximális motorteljesítménnyel áll rendelkezésre a jól ismert Ultra Command PowerShift vagy az új Auto Command fokozatmentes kivitelben.


A középkategóriában is bemutatkozott a szintén fokozatmentes váltóművel rendelkező T6-os traktorszéria is, amely ugyancsak újdonságnak számít a gyártó palettáján. A saját fejlesztésű és gyártású New Holland Auto Command™ sebességváltó a T6-os széria négyhengeres modelljeihez elérhető. A fokozatmentes sebességváltók új generációja több olyan közvetlen mechanikus hajtásponttal rendelkezik, ahol 100%-os tisztán mechanikus erőátvitellel működik. A tervezésekor arra törekedtek, hogy tökéletesen illeszkedjen a leggyakrabban alkalmazott sebességtartományokhoz: a növény- és talajművelő munkálatok, valamint a szállítmányozás során jellemzőkhöz. A széria hatékonyságát tovább növeli a fejlett kettős kuplungvezérlés. Az itt felsoroltaknak is köszönhetően a New Holland fokozatmentes váltókat a leghatékonyabb és leggazdaságosabb váltóművek között tartják számon a piacon.


A betakarítógépek iránt érdeklődő látogatók sem maradtak azonban újdonság nélkül. Először láthatta a nagyközönség az új hengeres bálázókat és a 12,5 méter munkaszélességű Varifeed gabona adaptert.


A kiállítás további újdonságának számított a külcsínben és technológiai tartalomban is megújuló hevederes bálázó széria, amely továbbra is 1,5 méteres és 1,8 méteres maximális bálaméretben készít hengeres bálákat. A továbbfejlesztett és megerősített rendfelszedő hatékonyabb beadagolást garantál a legnehezebb körülmények között is. Az erősített elemek és hajtásláncok mind a fejlesztés azon irányát mutatják, hogy egyre nagyobb területteljesítményt és mind tömörebb és egységesebb bálákat tudjunk képezni.


Az új CX7000/8000 Elevation széria gépei az eddig csak a CR rotoros kombájnokban alkalmazott páratlanul hatékony Elevation tisztítóművel, Opti-Fan precíziós szelelőventilátorral, a domborzati viszonyokhoz alkalmazkodó intelligens szalmarázóláda hajtás variátorral és gyárilag rendelhető első gumihevederes járószerkezettel igazi kuriózumnak számít. A piacvezető 75 cm átmérőjű cséplődobbal rendelkező kombájnszéria több mint egy évtizede a zászlóshajója a gyártó hagyományos keresztdobos cséplőrendszerrel rendelkező gépei között, amely köszönhetően a fáradhatatlan fejlesztői munkának most újabb igen jelentős mérföldkőhöz érkezett.


Szintúgy most mutatkozott be az új teleszkópos rakodó család, amely megújult gémszerkezetével és nagyobb hidraulikus teljesítményével méltó vetélytársa lehet a jövőben bármely más gyártó hasonló gépének.


Steyr

A Steyr gyár dolgozói a saját nevüket adták az általuk készített traktorokhoz. Ez az ún. exclusive csapat dizájn az egyik szimbóluma lett a világszínvonalú traktorgyártásnak. Emellett a teljes elektronikus vezérlésű front hidraulikát üdvözölték az Agritechnika 2013 külön kiállításán, mely a “mérföldkövek a mezőgazdasági technológiában” elnevezést kapta.

A kiállított Steyr Multi a rendkívüli megjelenésével mágnesként vonzotta a látogatókat. Viseli mindazoknak a nevét, akik részt vettek a gyártási folyamatban, ezzel vált szenzációvá az Agritechnica speciális külön kiállításán.


“A háttere ennek a különleges mintázatnak az, hogy a gyártási folyamatban aktívan részt vevő szakemberek nemcsak a tudásukat és lelküket, hanem a nevüket adva állnak a termék gyártása mögött. Ezzel is fel kívánjuk hívni a figyelmet a kivételes minőségi színvonalra és az osztrák gyártás magas szintű kivitelezésre is.” – magyarázta Gabriele Hammerschmid, a Steyr marketing igazgatója.

Nemcsak a dizájn, hanem a Steyr által fejlesztett technológiai újdonságok is kiérdemelték a látogatók figyelmét. Ennek köszönhetően kitüntető szerepet kapott többek között a teljes elektronikus vezérelésű front hidraulika talajnyomás szabályozás.

A talajnyomás szabályozásnak köszönhetően a munkaeszköz automatikusan alkalmazkodik a terepviszonyokhoz. Ez azt jelenti, hogy ferde munkaterületen a biztonságosabb haladással együtt a növény védelmét is biztosítja. A talajnyomás szabályozása folyamatosan állítható a kabinból munkavégzés közben.

Az új rendszer kiválóan használható a talajművelésben is. Többek között a magágy készítésnél, mivel az új technológia segítségével a front hidraulikára függesztett tömörítő henger végig azonos nyomással tömöríti a földet, ezzel biztosítva a növény egyenletes növekedését.

A Steyr márkanév több mint 60 éve szinonimája a vezető technológia alkalmazásának és a kiváló minőségű munkagépek gyártásának. A prémium terméket előállító Steyr gyár termékpalettája olyan piaci szereplőkre fókuszál, akik a kiemelkedő kényelmet, a pontos és megbízható működést, a bevált technikai újdonságok használatát, a maximális hatékonyságot és a költségtakarékos üzemeltetést keresik a mezőgazdasági, erdészeti vagy akár a kommunális szektorban. A Steyr vásárlók mögött a gyár első osztályú támogatását élvező, szakmailag és emberileg megbízható viszonteladói hálózat áll.

 

TeeJet

Sokat jelent az Agritechnica kiállításon való megjelenés a TeeJet Technologies számára. Részvételükkel szerették volna bemutatni a növényvédelemhez kapcsolódó legújabb és legjobb megoldásaikat a jelenlévő gazdáknak, forgalmazóknak gyártóknak és az agársajtó részére egyaránt. A kiállítás egyben jó lehetőséget biztosított hogy a stratégiai partnereikkel találkozzanak, üzleti lehetőségről tárgyaljanak, amiért esetenként külön meg kell látogatni őket.

„Nagy megelégedésemre Horvátországból, Szerbiából, Bulgáriából, Romániából, Magyarországról, stb. sikerült új potenciális forgalmazókat, gyártókat vendégül látnom standunkon. Természetesen ezek mellett adott volt a lehetőség a piactársak eredményeinek feltérképezésére, az új trendek és irányvonalak megismerésére” – emelte ki dr. Jan Śpitalniak területileg illetékes értékesítési menedzser.

 

Traktorpool

A TeeJet álláspontjához hasonló a német székhelyű, print és online alapú használtgép oldal, a Traktorpool véleménye. Mint az egy vezető szakmai kiállításon megszokott a neves gyártók megjelennek kínálatukkal. A Traktorppol számára szintén adott volt a lehetőség, hogy meg tudják mutatni saját termékeiket, lehetőségük volt személyesen is találkozni vásárlóikkal. Továbbá adott a lehetőség, hogy a piaci szegmensükbe tartozó döntéshozókkal találkozzanak, felmérjék a fejlesztések irányvonalát. A kiállítás véleményük szerint igen pozitív. Számos meglévő ügyfelükkel találkoztak, sok jó visszajelzést kaptak. 

 

 Valtra

Az új S széria 8,4 literes motorjai már teljesítik a Tier4 kibocsátási értékeket, a legnagyobb 400 lóerőt és 1650 Nm forgatónyomatékot adnak le.

Az iker turbó elektronikus szabályzású. Ennek köszönhetően alacsonyabb fordulatszám mellett is nyomatékos, e mellett a kipufogó gázok hőmérséklete csökkent, javítva a motor hatásfokát. Nem csak SCR, hanem EGR is felszerelésre került. A SISU TRONIC motor kimagasló üzemeltetési paramétereinek köszönhetően viszont nincs EGR részecskeszűrő. Az AdBlue és katalitikus reakciós katalizátorokon kívül más nem szükséges.

Az új S Széria piacvezető sebességváltója, kimagasló hatásfokú motorja és a Valtra ARM kartámasz messzemenőkig emelik a termelékenységet.

Az új Valtra S Széria GPS alapú automata kormányzás előkészítéssel szerelt, az AUTOGUIDE 3000 perceken belül beszerelhető, az AgCommand telemetria minden kérdésre választ ad. Az U Pilot táblavégi forduló automatika és az Isobus előkészítés alapfelszereltség.


 

Vogel Noot

ProfiDrill A – mechanikus felépítményű vetőgép

A precíz mechanikus vetőgépek továbbra is igen keresettek. Fontos a nagy tartályméret, a kedvező súlyeloszlás, a duplatárcsás csoroszlya és a vetés utáni lezáró görgők. A ProfiDrill magában foglalja ezeket az előnyöket és a VN forgóboronával együtt egy igazán ütős párost alkotnak.

A jól átgondolt műszaki megoldások nagyfokú stabilitást és munkaminőséget garantálnak. A kényelmes és biztonságos kezelés pedig felteszi az i-re a pontot.


TerraMaxx – sokoldalú magágykészítő-kultivátor

Nagy területteljesítmény alacsony üzemanyag felhasználás mellett – a fejlesztés középpontjában ezen elvárások álltak. A 6,5 és 8 méteres munkaszélesség, a 60 cm keretmagasság és a 15,5 cm-es kapaosztás lehetővé teszi az univerzális felhasználást és a tökéletes munkaminőséget.


Terramat Hydro – új kialakítású, összecsukható forgóborona

A legjellemzőbb tulajdonsága az új összecsukható forgóboronának a kompakt felépítés és a nagy területteljesítmény a 4 – 8 méteres munkaszélességgel. A kúpgörgős csapágyazás, a hidraulikus mélységállítás, az automatikus talajkövetés és a további apró részletek mind a tökéletes magágykészítés szolgálatában állnak.


MasterCut MU2 – új szárzúzó család 2,8m munkaszélességig

Minden részletében meggyőző: szabadonfutós hajtómű, mellső- vagy hátsó függesztési lehetőség, állítható támasztóhenger, zárt csapágyazás, opcióban speciális rotor dupla művelőeszközzel. A TST Plus és a SG szárzúzók teszik teljessé a szárzúzók új családját.


 

TerraDig KSS – új lazító egyenes késekkel

A jól ismert TerraDig lazítócsalád tovább bővült a TerraDig KSS egyenes késű lazítóval. Elérhető 3 és 4 méteres munkaszélességben.

Az egyenes lazítókések előre dőlnek és helyzetük több fokozatban állítható. A keskeny késkialakítás igen könnyen vontathatóvá teszi a TerraDig KSS lazítót, a megfelelő mértékű lazítás és csekély mértékű talajszelvény rombolás mellett


 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erdőtelepítésre még bőven van forrás

Erdőtelepítésre még bőven van forrás

Az ezen a héten újranyíló pályázattal együtt a Vidékfejlesztési program (VP) öt kiírásában van még fejlesztési forrás az erdőgazdálkodók számára. A pr...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!