Már több, mint 100 milliárdot megkaptak a gazdálkodók

Agro Napló
A múlt év végén már több, mint 100 milliárd forintot fizetett ki a gazdálkodóknak a Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) a 2008. évi Egységes Területalapú Támogatás (SAPS) az unió által finanszírozott részbõl.  






 

A kifizetés az elmúlt évekhez képest egy héttel korábban, már tavaly december közepén megkezdődött a mintegy 188 ezer jogosult számára. A gazdálkodók hektáronként 31 429 forint támogatást kapnak, a visszaosztási ráta pedig 0,9744. Az ide vonatkozó rendelet szerint a kifizetési időszak a múlt év december 1-jétől ez év június végéig tart.



Az MVH-nál felhívták a figyelmet arra, hogy az elektronikus kérelembeadások következtében több pontatlanságra is fény derült. Az eddig „külön futó” igényléseket – ebből 12 volt – egyetlen támogatási kérelemben kellett beadni. Így az előző évi 1 000-1 200 változtatás-átvezetési kérelemmel szemben 2008-ban 36 ezer volt. Ez viszont lénygesen több munkát jelentett a hivatal számára.



Az MVH 23 milliárd forintot meghaladó összegû agrár-környezetgazdálkodási támogatást is átutalt még tavaly az érintetteknek, mindez pedig az EMVA alapot már nem terheli. Az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) eddig 26 támogatási jogcímet hirdettek meg. A támogatások közel 40 százalékát már le is jegyezték a magyar gazdálkodók.



Ez pedig azt jelenti, hogy a kötelezettségvállalás mértéke elérte a 442 milliárd forintot, az úgynevezett determinációkkal – vagyis az áthúzódó kifizetési kötelezettségekkel – együtt. Az EMVA kifizetések pedig a determinációkkal együtt meghaladták a 70 milliárd forintot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?