Ajánló

Agro Napló
Amikor ezek a sorok papírra kerülnek, országosan, de határainkon túl is a kalászos vetések összehasonlíthatatlanul jobb képet mutatnak, mint egy évvel ezelõtt.

Az utóbbi évek időjárási anomáliái (enyhe telek, szárazság, aszály, hőségnapok, egyenlőtlenül sok csapadék stb.), nem egy esetben országosan, esetenként lokálisan, komoly termés- és minőségi eltéréseket okozott a kalászos gabonák betakarítása során. Az időjárási viszonyok változásával és azok következményeként a hagyományosnak mondható betegségek erőteljesebb megjelenése, illetve újabb kórokozók gyakoribb előfordulása (vírusok, levél- és kalászbetegségek, rovarkártételek) komoly kihívást jelent, melyek kordában tartása a helyes agronómia gyakorlat és nem utolsó sorban a jó fajtaválasztás és annak magas biológiai értékû fémzárolt vetőmagja adhat esélyt. Összességében, a biotikus és abiotikus stressztûrés növelése egy összetett feladat, hiszen az eredményes és jövedelmező termelés záloga a termés és annak minőségének stabilizálása, a fajta és a termesztéstechnológia által nyújtott potenciális lehetőség mindenekelőtti kihasználásával.

Sok szó esik arról, hogy a világ gabonakészletei erősen lecsökkentek, ami nem csak a termésátlag elmaradásával valamint a vetett terület csökkenésével függ össze, hanem azzal is, hogy jelentősen nőtt a fogyasztás (Ázsia) és a gabonafélék ipari felhasználása (etanol) is.

Az elmúlt év hazai és közép-európai búza termésátlaga nem mondható magasnak, és soha nem látott kellemes árak alakultak ki, melyek kedvezően érintették a bevételi oldalt, bár esetenként az alacsony hozamok csak szinten tartották az eredményességet. Lehet, hogy az idei évben a termésátlagok jobban alakulnak, de akkor a környező országokban is, ami a felvásárlási árakat negatívan érintheti, a minőségi elvárásokat pedig generálhatja.

A fentiek értelmében, ezért a termelőknek függetlenül attól, hogy még csak a tenyészidő derekán és az aratás előtt állunk, már most el kell kezdeni az információk begyûjtését a fajta, a vetőmag, a termesztéstechnológiában beállott változások és a piaci lehetőségek vonatkozásában.

Az előzőek értelmében hívjuk meg tehát Önöket a szegedi és táplánszentkereszti bemutatóinkra, hogy ott személyesen kapjanak információkat a sikeres régi és az újabb fajtáinkról, technológiákról, piaci lehetőségekről, árakról előadóinktól, kollégáinktól, a kiállítóktól és nem utolsó sorban egymástól (idelátogató vendégeinktől) hiszen „a szomszéd földje mindig zöldebb” annál is inkább mivel GK fajtát termeszt.

Viszontlátásra Szegeden!



Üdvözlettel: Beke Béla

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A Gabonakutató bőtermő kalászosai

A Gabonakutató bőtermő kalászosai

A szegedi nemesítőház őszi kalászos gabonái közül több fajtát is tudunk javasolni a kifejezetten nagy termőképességű fajtákat kereső gazdáknak, melyek...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?