A szántóföldi permetezõgépek választéka

Agro Napló
Jelenleg szántóföldi permetezõgépek rendkívül nagy választéka áll a gazdálkodók rendelkezésére. A 2007 évi gépkatalógusban több, mint 2300 típus található, 11 ország termékeit kínálják a gyártók és kereskedõk.

Nem könnyû feladat a méretben, felszereltségben, kivitelben, és nem utolsó sorban árban nagymértékben különböző gépek közül a gazdaság adottságainak leginkább megfelelőt kiválasztani. A permetezőgép döntő mértékben meghatározza a védekezések teljesítményét és minőségét, a termelés eredményességét, ezért a vásárlás előtt számos szempontot érdemes mérlegelni. A gépkínálatban történő jobb eligazodáshoz és a megalapozott döntéshez kívánunk az alábbiakban segítséget adni.



A szántóföldi permetezőgépek nagy kínálata azért is lehetséges, mert a gyártók a gépeket építőszekrény elv szerint készítik, gépcsaládokat alakítanak ki, amelyekben az egyes típusok azonos gyártmányú, de különböző méretû, és teljesítményû részegységekből szerelhetők össze. A membránszivattyúk lehetnek például 2, 3, 4 és 6 kamrás kivitelûek, a szórókeretek pedig azonos konstrukcióban készülhetnek 12, 18, 24, és 27 méteres változatban. Nagy- számú típus kialakítását megkönnyíti az is, hogy a főbb részegységek nagy választékban szerezhetők be erre szakosodott gyártóktól. Ezek főleg olasz kis- és közepes vállalatok, amelyek rendkívül nagy darabszámban állítanak elő többek között szivattyúkat, tartályokat, armatúrákat, vagy más részegységeket. Ezek ára elsősorban a nagy darabszám, a korszerû gyártástechnológia, és a kis ráfordítás következtében igen kedvező. Ezért ma már a gyárak többsége olasz részegységekből szereli össze típusait, és csak néhány nagy gyár készíti saját gyártmányú részegységekből a gépeit.



Kötelező a forgalmazási engedély

Figyelembe kell venni azonban, hogy a katalógusban szereplő típusok nagy része nem rendelkezik hazai forgalmazási engedéllyel, pedig a növényvédő gépek 2004 óta csak az FVM Mezőgazdasági Gépesítési Intézet engedélyével hozhatók forgalomba. A forgalmazók nagy része, ha olyan gépre kap megrendelést, amelynek nincs engedélye, akkor azonnal megkéri, és az intézet rövid idő alatt kiadja azt. Ez azért is lehetséges, mert a típusok nagy része az EU más országában már átesett az ellenőrzésen, és az ottani intézet minősítését az MGI elfogadja, a hazai forgalmazási engedélyt egyszerûsített eljárás keretében gyorsan kiadja. Az engedélyt a forgalmazónak a gépen feltûnő helyen elhelyezett matricával kell tanúsítania. A forgalmazási engedély azért is fontos, mert a támogatás csak a megfelelő bizonylatokkal rendelkező típusokra jár. Nem megfelelő típus beszerzése további gondokat okozhat a permetezőgépek közeljövőben bevezetésre kerülő időszakos felülvizsgálatánál is. Ha valaki típusengedéllyel rendelkező gépet vásárol, akkor biztos lehet benne, hogy jó minőségben, a környezetszennyezést elkerülve tudja a vegyszereket kiszórni. Az ilyen gépek jól üríthető és tisztítható permetlé tartállyal, homogén permetlevet biztosító keverő berendezéssel, pontos manométerrel és szintjelzővel, csepegésmentes, pontos szórófejekkel, jól állítható, kielégítő egyenletességû szórószerkezettel, előírásos kiegészítő részegységekkel vannak felszerelve. Az engedélyezett gépek választéka (amely az intézet www.típusminősítés.fvmmi.hu honlapján is megtekinthető) is jelentős, több száz típusból áll.



A gépek választéka

Ha a gépkatalógusban kínált gépek főbb jellemzőit is megvizsgáljuk, megállapítható, hogy a permetlé tartályok térfogata a függesztett gépeknél előforduló 200–300 litertől a vontatott típusoknál jellemző 3000–5000 literig terjed, de vannak 6000, sőt 10 000 literes tartállyal szerelt gépek is. A szórókeret szélessége hasonlóan nagy határok (6–48 m) között mozog. Még nagyobb különbségek tapasztalhatók akkor, ha az árakat vizsgáljuk meg, itt mintegy 200-szoros különbségek is előfordulnak. Kaphatók függesztett gépek 200 ezer Ft alatt, de a legnagyobb és legjobban felszerelt vontatott gépek ára meghaladja a 40 millió Ft-ot is. A drágább gépek nemcsak lényegesen nagyobb méretûek, hanem általában felszereltségük is jóval nagyobb, kivitelük lényegesen igényesebb.

A függesztett és vontatott gépek mellett jelentős a kínálat a magajáró szántóföldi permetezőgépekből is. Ezek nagy része hidas kivitelû, általában 150–300 cm szabadmagassággal. Elterjedésüket elsősorban az amerikai kukoricabogár megjelenése és hazai elterjedése indokolta, hiszen ez ellen a kártevő ellen a növények fejlett állapotában, teljes magasságánál is védekezni kell. A hidas permetezőgépek használhatók más, magas növésû növények kezelésénél is, például napraforgó deszikkálására. A 150 cm-es szabad magasság nem elegendő minden növényállománynál, a kezelések jelentős részénél a 180–200 cm hasmagasságra is szükség lehet. A magajáró és hidas permetezőgépek általában 100–200 kW teljesítményû motorral, 2000–3000 literes tartállyal és 18–32 m munkaszélességû szórókerettel készülnek.

A hidas permetezőgépek iránti keresletet növelni fogja az is, hogy az EU be akarja tiltani, vagy legalábbis rendkívül erősen korlátozni fogja a repülőgépes növényvédelmet.



A választás szempontjai

A szántóföldi permetezőgép kiválasztásánál általános irányelv, hogy érdemes igényes kivitelû, jó minőségû, üzembiztos típus mellett dönteni. A választás során figyelembe kell venni többek között a kezelendő terület nagyságát, terepviszonyait, az üzemeltető erőgép felépítését, teljesítményét, a védendő növényeket, az alkalmazott védekezési eljárásokat. A védekezéseknél a költségek nagyobb részét a vegyszerek teszik ki, a korszerû permetezőgépek nagyobb ára a vegyszerek megtakarítása, illetve jobb hasznosulása révén általában gyorsan megtérül. A permetlé egyenlőtlen kiszórása vagy a gyakori üzemzavarok, meghibásodások a gép beszerzési költségénél lényegesen nagyobb károk forrása lehet. Törekedni kell tehát arra, hogy az alkalmazott permetezőgép lehetőleg jó minőségû és üzembiztos legyen.

A 10–20 hektáros területen alkalmazzák a kisebb, 300–600 literes tartállyal felszerelt, 8–12 m munkaszélességû szórókeretes gépeket. Általában hegesztett idomacél vázon helyezkedik el a polietilén permetlé tartály, a szivattyú, valamint a nyomásszabályozó és kapcsoló armatúrák a manométerrel. Két vagy háromkamrás membránszivattyú szállítja a permetlevet a szórófejekhez. A vázhoz rögzített szórókeretek nyitása és zárása, valamint magasságának állítása kézi mûködtetéssel történik. A függesztett gépeknél fontos szempont, hogy olyan traktor álljon rendelkezésre, amellyel a stabilitás a gép felszerelése és feltöltése után is megfelelő marad. Az egyszerû kivitelû, olcsó gépek üzembiztossága és tartóssága nem mindig kielégítő, eredményes üzemeltetésükhöz megfelelő hozzáértés és nagy gondosság szükséges.

Nagyobb felületeken 1000–3000 dm3-es tartállyal 18–24 m-es kerettel készült vontatott permetezőgépek alkalmazása lehet célszerû, ezekkel gyorsabb és gazdaságosabb munka végezhető. Ebben a kategóriában a legnagyobb a választék, különböző kivitelû, felszereltségû és minőségû gépek kaphatók.

A gépeken a legtöbb esetben 3–6 kamrás, 15–20 bar nyomású membránszivattyút alkalmaznak a folyadék szállítására. Az igényesebb típusokon a göngyölegeket nem kell a tartály tetejére felemelni, mert a gép oldalán elhelyeztek vegyszerbemosó szerkezetet. Ennek kialakítása többnyire olyan, hogy a kiürített göngyölegek (kannák, ballonok, zsákok) kimosását is lehetővé teszi. Ez különösen fontos, mert a növényvédő szeres göngyölegek veszélyes hulladéknak minősülnek, amelyeket csak megfelelő mennyiségû tiszta vízzel történő kimosás után vesznek vissza az értékesítés helyén. Ehhez a gépeken külön víztartály áll rendelkezésre. A permetlé tartály fontos tartozéka a pontos szintjelző, amely segítségével követni lehet a tartályban lévő folyadék mennyiségét, így a töltést a kezelendő terület nagyságának megfelelően lehet elvégezni.

A szórófejekhez irányuló folyadék nyomásának és mennyiségének beállítása leggyakrabban a traktor üléséből távvezérléssel történhet. A nagyobb teljesítményû, igényesebb gépek ma már többnyire fel vannak szerelve szabályozó automatikával. Ez biztosítja, hogy a fajlagos permetlé felhasználás (dm3/ha) állandó maradjon a fordulatszám, vagy a haladási sebesség változásai esetén, továbbá adatokat szolgáltat az üzemeltetés jellemzőiről (nyomás, szórásteljesítmény, kezelt terület nagysága, a kiszórt permetlé mennyisége stb.), megkönnyítve a kezelő munkáját.

A 18 m-es és nagyobb szórókeretek nyitása-zárása általában hidraulikus munkahengerekkel történik. A permetezés minősége szempontjából döntő fontosságú, hogy a szórófejek és a permetezett felület távolsága megfelelő és állandó legyen. Ezért a keret magasságának állítása ezeken a gépeken szintén hidraulikus úton végezhető. A gép mozgása következtében lengő keret rontja a keresztirányú szórásegyenletességet. A lengések csökkentésére az igényes gépeken különböző csillapító megoldásokat alkalmaznak, amelyek a szórófejek elmozdulását minimálisra csökkentik.

A keretre szerelt korszerû szórószerkezetet úgy alakítják ki, hogy legfeljebb 4,5 m-es szakaszokat külön lehessen kapcsolni. Ezáltal lehetővé válik a nagyobb távolságokon bekövetkező nyomásesés elkerülése mellett az is, hogy olyan esetekben, amikor nem kell teljes munkaszélességben permetezni (például a tábla szélén), a felesleges szakaszok lezárhatók legyenek, és így elkerülhető legyen egyes területek kétszeri kezelése.



A szórófejek és fúvókák szerepe

A permetezés minőségét alapvetően a fúvókák határozzák meg. A fúvókák, illetve a folyadék megvezetésére alkalmas magjuk bronzból, mûanyagból, rozsdamentes acélból vagy kerámiából készülhetnek. A kopásállóság, illetve az élettartam ennek a sorrendnek megfelelően jelentős mértékben növekszik. Tehát nagyobb éves teljesítménnyel üzemelő gépekhez feltétlenül érdemes kopásálló fúvókákat választani, mert így a szükséges állandó szórásteljesítmény és a megfelelő munkaminőség hosszabb időre biztosítható. Az olcsó, igénytelen fúvókák alkalmazása a pontatlanságokból adódó hibák mellett a gyakori cserék miatt jelentős költségnövekedést is okoz. A különböző védekezési feladatokhoz eltérő kialakítású és méretû fúvókák alkalmazása lehet célszerû.

Egyenletes szántóföldi permetezésre rendszerint a réses fúvókák a legalkalmasabbak, a hagyományos fúvókák azonban igen apró cseppeket képeznek. Ez előnyös a permetlé eloszlása szempontjából, de a kisméretû cseppek könnyen elsodródnak, elpárolognak. Ez különösen a tavaszi vegyszeres gyomirtási munkáknál okoz problémát, amikor a felázott talajok, illetve a növényzet gyors növekedése miatt a rendelkezésre álló idő meglehetősen rövid, és az ilyenkor gyakori erős szelek is csökkentik a permetezésre alkalmas napok számát. Az injektoros fúvókák lényegesen nagyobb cseppeket képeznek, ezért ezekkel nagyobb szélsebesség mellett is biztonságosan lehet dolgozni.

A növényzet jobb és egyenletesebb kezelése céljából és a cseppek elsodródásának még hatékonyabb megakadályozására használhatók a légzsákkal felszerelt permetezőgépek. Ezeken a szórófejek felett elhelyezett mûanyag tömlőbe (esetenként légszekrénybe) nagy teljesítményû axiálventilátor nyomja a levegőt. Ebből az alul kiképzett nyílásokon át áramlik ki a levegő és a cseppeket a célfelületre szállítja. Növényállomány kezelésénél a légáram megnyitja a permet előtt a lombozatot és olyan örvénylést kelt, amely lehetővé teszi a növény teljes felületének viszonylag egyenletes kezelését. Ez azért fontos, mert a kártevők és kórokozók többsége a lombozat belsejében, illetve a levelek fonák oldalán támad.

 


 

 





Nagy teljesítményû gépek

A legnagyobb, több száz-, vagy ezerhektáros gazdaságokban, illetve bérmunka vállalkozók üzemeltetésében alkalmazhatók eredményesen a 3000–10 000 literes tartállyal és 24–48 m munkaszélességû szórószerkezettel felszerelt vontatott, valamint a magajáró permetezőgépek. Ezek számos olyan újszerû megoldással vannak felszerelve, amelyek a nagy teljesítmény és a pontos munkavégzés biztosítása mellett a kezelő kényelmét is szolgálják. A légkondicionált vezetőfülkében Joy-stick segítségével irányítható a gép. Az üzembiztosság, a teljesítmény és a munkaminőség szempontjából egyaránt előnyös, hogy a gép alváza pneumatikus rúgózással van ellátva. A csillapított rezgések következtében kényelmesebb az üzemeltető munkája, kisebb a gép elemeinek igénybevétele, nagyobb munkasebesség alkalmazható, kisebb a szórókeret lengése, és javul a kereszt-,

illetve hosszirányú szórásegyenletesség. A keret optimális magasságának biztosítására egyes gépeken elektronikus rendszer ügyel. A szárnyakon ilyen esetben ultrahangos érzékelők vannak elhelyezve, amelyek a talajtól való távolságot mérik. Ennek alapján történik a szabályozás, amelynek során, ha a keret túlságosan megközelíti a talajt, akkor a vezérlés mûködésbe lép, és automatikusan megemeli a szárnyakat. A különböző terepviszonyok között végzett munka biztonságát és jó minőségét szolgálja az, hogy a szórókeretet a gép helyzetétől függetlenül a lejtővel párhuzamosan lehet mûködtetni. A lengéscsillapítás természetesen ebben a helyzetben is biztosított.

Ilyen korszerû mûszaki megoldásokkal felszerelt, nagy teljesítményû, hidrosztatikus hajtású, hidas permetezőgép látható az ábrán. A Damman-trac DT 2000H típusú gépet, amely az AGROMASH-EXPO kiállításon nagydíjat kapott, hathengeres Daimler Chrysler motor hajtja. Közúton és tavaszi munkákban 120 cm szabadmagassággal mûködhet, a növényállomány növekedése esetén a szabadmagasság 190 cm-ig növelhető. Légszekrényes szórószerkezete olyan kialakítású, hogy a penetráció megkönnyítése, és az elsodródás megakadályozása érdekében a szórófejek előtt és mögött is légáramot biztosít. Permetezés mellett repítőtárcsás mûtrágyaszóró adapterrel tápanyagpótlásra is használható.

Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a nagy teljesítményû vontatott, vagy magajáró gépek hatékony, eredményes alkalmazásának feltétele a kellő nagyságú mûködési terület mellett a megfelelő üzemeltetési feltételek biztosítása. A gépek gyors áttelepítését teszi lehetővé például, hogy a gépek egy része már 40–50 km/h sebességgel közlekedhet.

Összefoglalásképpen megállapítható, hogy a szántóföldi növényvédelemhez nagy választékban állnak rendelkezésre különböző méretû és kivitelû permetezőgépek. A gyors mûszaki fejlődés eredményeként egyre újabb, korszerûbb típusok jelennek meg. A kiválasztás megfelelő körültekintést és gondosságot igényel. Fontos, hogy forgalmazási engedéllyel rendelkező gépet vásároljunk. Az adottságoknak megfelelő gép kiválasztása és szakszerû üzemeltetése a biztosítéka a védekezések időben történő, biztonságos elvégzésének, a megfelelő munkaminőség elérésének, a vegyszertakarékos kezeléseknek és a környezet megkímélésének.



Dr. Dimitrievits György

FVM Mezőgazdasági Gépesítési Intézet

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A hónap takarónövénye: szudánifű

A hónap takarónövénye: szudánifű

A szudánifű (Sorghum sudanese) vékony szárú, dús levélzetű, jól bokrosodó, egyéves cirokféle. Zölden, silózva, szénaként és legelőként egyaránt haszno...

Adalékolás és fitotoxicitás

Adalékolás és fitotoxicitás

Sokszor apró dolgokon múlnak nagy eredmények, amelyek néha látszanak; a legtöbbször viszont nem! A gyomirtás két olyan szegmense kerül most terítékre,...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!