A hozamfokozás jövõje a baromfi-takarmányozásban

Agro Napló
Mire is gondolunk, amikor hozamfokozásról beszélünk?

A hozamfokozás gyakorlatilag azt jelenti, hogy minél kisebb befektetéssel, minél nagyobb hozamot próbálunk elérni. A múltszázad közepétől kezdve a hozamfokozás az állattenyésztésben és a baromfi-takarmányozásban szinte egyet jelentett az antibiotikumok használatával. Az antibiotikumok használatával az állatok gyorsabb növekedését, a takarmány-felhasználás és az elhullás csökkenését és ezzel a hozamok egyértelmû emelkedését lehetett elérni. Amikor manapság hozamfokozásról beszélünk, akkor külön kell választani az Európai Unió országaiban zajló eseményeket, az unión kívüli országokban zajlóktól. E cikkben szeretnénk áttekinteni az antibiotikum hatású hozamfokozók pályafutását, illetve használatuk korlátozásának hatását a baromfitakarmányozásra és az alternatív hozamfokozó anyagok megjelenésére.



A preventív antibiotikumokat adalékanyagként kis mennyiségben folyamatosan az USA-ban kezdték el használni 1955-től, majd később a '60-as években világszerte elterjedten használták őket. A készítmények gyártói használatuk esetén nagyobb napi súlygyarapodást, jobb takarmányértékesítést, kisebb elhullást, egyenletesebb állományt és ezeknek köszönhetően természetesen nagyobb nyereség elérését ígérték. Az antibiotikum jellegû hozamfokozók termelési eredményekre gyakorolt hatását tudományos kísérletekben is vizsgálták, amelynek eredményeit a táblázat szemlélteti.

A táblázat értékeiből látható, hogy az antibiotikum jellegû hozamfokozóknak minden állatfaj esetén kedvező hatása volt a termelés eredményességére, jóllehet ennek mértéke életkortól és állatfajtól függően változó volt. Ezen tények következtében a '70-es évektől kezdve egészen napjainkig a világ minden táján általánossá vált használatuk a gazdasági állatok takarmányozásában. Az elmúlt néhány évben számtalan olyan írás látott napvilágot, hogy a humán gyógyászatban egyre több antibiotikum-rezisztens baktériumtörzzsel találkoznak, amelynek következtében egyre nehezebben tudnak védekezni olyan korábban szinte elfelejtettnek gondolt banális fertőzésekkel szemben, mint például a TBC. Ezt követően olyan publikációk és következtetések jelentek meg, amelyek egyértelmûen arra utaltak, hogy a haszonállatok antibiotikumokkal történő etetése jelentősen hozzájárul a humán antibiotikum-rezisztens baktériumtörzsek kialakulásához. Ezzel egyidőben a múlt század kilencvenes éveiben néhány európai országban részleges vagy teljes korlátozásokat kezdtek el bevezetni a takarmányozásban használt antibiotikumok területén. A tavalyi évtől kezdve az Európai Unióban az antibiotikum típusú hozamfokozók teljes egészében betiltásra kerültek és ezzel megnyílt az út az alternatív készítmények előtt. Az Európán kívüli országokban a saját piacokra történő szállítások esetén még korántsem ilyen egyértelmû a helyzet. A komoly baromfi-exporttal rendelkező országok és az unió területére beszállító nemzetek ugyanakkor saját határaikon belül is igyekeznek megfelelni az uniós előírásoknak.

Európában viszont nem sokáig maradt kitöltetlenül az antibiotikumok tiltása mögött maradt ûr. A különböző adalékanyagok forgalmazásával foglalkozó cégek hamar felismerték az adódó lehetőségeket és a saját alternatív készítményeiket ajánlották a tenyésztőknek. Az alternatív készítmények széles palettájával kapcsolatban a legfőbb elvárás, hogy megközelítőleg azonos hatékonysággal rendelkezzenek, mint korábban az antibiotikumok. Ez az elvárás sajnos még nem minden esetben valósul meg, de számtalan olyan lehetőség adódik, amivel többlet hozamot lehet elérni a baromfi-takarmányozásban is. Az igazi nagy kérdés a különböző készítmények tényleges hatékonyságának mértéke.

A következőkben tekintsük át röviden, hogy milyen lehetőségek és készítmények jöhetnek szóba az antibiotikumok helyettesítésére.

• Az egyik legegyszerûbbnek tûnő megoldás talán az volna, hogy nem használunk helyettük semmit. Ez egyszerûnek és talán logikusnak is tûnő megoldás lehetne, de a telepeken folyamatosan előforduló legkülönbözőbb termelési problémák miatt mégsem biztos, hogy célra vezető.

• A vitaminok szintjének emelése (főként az A- és az E- vitamin) bizonyos tekintetben kedvező hatású lehet, de ez önmagában nem lehet elégséges megoldás.

• A különböző szerves kötésû mikroelemek felhasználásával elért kedvező termelési eredmények, jelentősen ráirányították a figyelmet ezekre a készítményekre.

• A takarmányenzimek használatával pozitívan lehet befolyásolni bizonyos táplálóanyagok emészthetőségét, ezért semmiképpen sem szabad megfeledkezni róluk, mint a hozamfokozás lehetséges eszközei.

• A probiotikumok a bélflóra egyensúlyának megteremtését szolgáló olyan baktériumkészítmények, amelyek a bél pH-ját savas irányba igyekeznek eltolni, ezzel a patogén baktériumok életfeltételeit megnehezítve.

• A prebiotikumok olyan termékek, amelyek elősegítik a hasznos baktériumok felszaporodását, és ezzel támogatják a kedvező bélmikroba összetétel kialakulását. Így szerepük lehet a baktériumok elleni küzdelemben és az antibiotikumok kiváltásában.

• Szerves savakkal a bélben a pH viszonyokat lehet savas irányba eltolni és így teremtve kedvező hatást a bélben a hasznos baktériumok elszaporodásának.

• Az esszenciális olajok a nyál és emésztő enzimek termelésének serkentése és bizonyos mértékû baktériumgyérítő hatásuk révén fejtenek ki kedvező hatást a termelési eredményre.

• Növényi kivonatok (íz- és aroma anyagok) kifejlesztésére rendkívül sok energiát fordítottak, amelynek eredményeként számtalan ilyen pozitív hatással bíró készítmény jelent meg a piacon az elmúlt időszakban.

• A különböző immunrendszert stimuláló anyagok az állatok védekező rendszerének fokozása révén próbálnak termelési eredményjavulást elérni.

 


 





A fentiekből látható, hogy az antibiotikumok kiváltására számtalan lehetséges alternatíva létezik, amelyek önmagukban vagy egymással kombinálva is felhasználhatók. A jövőben ezen lehetőségek egyre nagyobb arányú használata várható, amely várhatóan magával hozza a készítmények árának csökkenését. A biotechnológia iparág további fejlődésével és az egészséges és természetes élelmiszerek iránti egyre növekvő fogyasztói igények megjelenésével, az ilyen típusú készítmények egyre nagyobb térhódítása várható világszerte a takarmányozásban, különös tekintettel természetesen a baromfi-takarmányozásban. A humán gyógyászat terén megjelenő fokozódó problémák azt vetítik előre, hogy az antibiotikumok hozamfokozóként történő alkalmazása a jövőben tovább fog csökkeni a világban. Így a jövőben a további genetikai előrehaladással és a baromfiállományokat érintő újabb és újabb állategészségügyi problémák megjelenésével várható, hogy tovább fog bővülni az alternatív készítmények száma és javulni fog a szerek költséghatékonysága és piaci pozíciója.



Tóth Szabolcs

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!