Egy gép, amelynek ára a körülmények szerencsés összjátéka esetén akár egy betakarítási szezon alatt megtérülhet

Agro Napló
Olimac kukoricacsõ-törõ adapter

Egy megbízható, gyakorlati kísérlet bebizonyította, hogy az automata törőléc állítás, amely az OLIMAC adapter szabadalmaztatott mûszaki megoldása, minimálisra csökkenti a kukorica-betakarítási veszteséget. A mérés eredménye szinte hihetetlen: az Olimac után következő második legkevesebb veszteséggel dolgozó adapter is hektáronként 120 kg-mal kevesebb kukoricát takarít be ugyanabban az állományban.



A betakarítási veszteségek kiküszöböléséről a törőhengerek felett elhelyezkedő automata szabályozású törőlécek gondoskodnak. Egy olyan egyszerû szerkezetről van szó, amelynek megismerése után a szemlélő szinte mindig ugyanarra a következtetésre jut: milyen kár, hogy ezt nem ő maga találta ki. Újbóli kitalálása azonban már nem lehetséges, hiszen ezek a megoldások szabadalmi védettség alatt állnak.

A törőléceket egy rugós mechanizmus szabályozza. Satnyább, kisebb szár átmérőjû állományban a rugók összenyomják a törőléceket, lecsökkentve az azok között lévő távolságot olyan módon, hogy az adapter a legkisebb, legfejletlenebb kukoricacsöveket sem tudja elveszíteni. A rugós szerkezet beállítása olyan, hogy a vastagabb szárak könnyedén szétnyomják a törőléceket, így a gép a nagy méretû csöveket is gond nélkül betakarítja.

Mindehhez jön még a gépnek az a tulajdonsága, amit a kezelő nem tudna beállítani. Nevezetesen az adapter úgymond egyszerre és folyamatosan „figyeli” az összes betakarított sorban az állomány változását, és ezekhez a változásokhoz, a különböző kukoricaszár átmérőkhöz automatikusan, folyamatosan hozzá illeszti a saját mûködését, optimalizálva ezzel a betakarítási folyamatot és minimálisra csökkentve a betakarítási veszteséget.



Az automata törőléc-állítási funkció különösen felértékelődik az idei szezonban, hiszen aszályos körülmények között sokkal több a gyengén fejlett kukorica, mint egyéb években.

Szerencsére láttunk azonban jobb táblákat is, ahol a kukoricaszár vastagabb. A betakarító adapternek tehát szélesebb sávban kell a „növények változatosságához” alkalmazkodnia, mint egyéb években.



Ezen kívül a termény ára is magasabb, tehát minden nem elveszett kukoricaszem felértékelődik.

Egyszerû számtan: vegyünk két elképzelt szélső értéket: egy adapter egy szezonban 300-tól 1000 ha-ig terjedő területen takarít be kukoricát. Az OLIMAC kukoricacső-törő hektáronként – az automata törőléc állításnak köszönhetően – 120 kg-mal takarít be több kukoricát a versenytárs gépeknél.

A kukorica árát ebben a kivételes évben tekintsük 50 000 Ft-nak. A többlet bevétel 300 h-on 120 kg/ha nem elhagyott kukorica szem mellett 36 tonna, amelynek értéke a fenti áron 1 800 000 Ft. Ezer hektár esetében és 120 tonna terménynél a megtakarítás már 6 000 000 Ft, ami közel egy 6-soros, fixvázas, automata törőléc állítással és szárzúzóval felszerelt OLIMAC Drago adapter ára.

Itt utalunk vissza a címben tett kijelentésre. A körülmények szerencsés összjátéka esetén egy OLIMAC adapter megvásárlása lehet olyan gazdaságos gépberuházás, amely csak a gép által produkált többlet eredményből egy betakarítási szezon alatt megtérül.

Egy gyakorlati bemutató után az egyik gazda intelligens kukoricacső-törő adapternek nevezte az OLIMAC-ot és azóta mi is szívesen használjuk ezt a jelzőt abból a célból, hogy ezt a gépet a többi hasonló rendeltetésû berendezéstől megkülönböztessük.



Mitől is intelligens az OLIMAC vagy mitől intelligensebb, mint a többi csőtörő adapter típus?



Hajtásrendszerének kialakítása rendkívüli hatékonyságot eredményez.

A kétoldali behajtás természetesen többszörös biztonsági tengelykapcsolóval védve máshol is alkalmazott megoldás. Különleges viszont, hogy a gép törőegységének összes láncmeghajtási, törőhenger-meghajtási és szárzúzó tengely meghajtási funkcióját egyetlen hajtómû látja el.

A hajtómû központi tengelyén egy dupla kúpfogaskerék található, amely hátulról az egyik oldalról kapja a hajtást, elöl pedig a kúp két oldala hajtja meg a két törőhengert. Ugyanerről a kúpról lent a szárzúzó tengely fordulatszámnövelő áttétele kapja a meghajtást. A központi tengelyre kétoldalt két kisebb kúpfogaskerék van felfûzve megfelelő távolságra a központi kúptól, amelyek a felettük elhelyezkedő láncmeghajtás részére továbbítják a forgónyomatékot.

Így a láncmeghajtás, törőhenger-meghajtás és szárzúzó-tengely meghajtás egy egységet képez, a funkció ellátásához szükséges, lehetséges legkisebb kúpfogaskerék számmal.

Mindez azt eredményezi, hogy a gép ellenállása kicsi, egy hatsoros adapter szárzúzóval már akár 150 lóerős kombájnnal is kitûnően tud mûködni.

Egy nagyobb gépnél ez természetesen azt jelenti, hogy a betakarításnál a fajlagos üzemanyag-felhasználás kevesebb, mint más adapterek üzemeltetése esetén.



Ez az egyhajtómûves rendszer döntően meghatározza a szervizigényt is. A láncokat, a törőszerkezetet és a szárzúzót meghajtó fogaskerekek egy térben helyezkednek el, együtt kapják a kenést. A hajtómûben 7 kg kenőanyag fér el, amelynek szintje egy nívópálcával ellenőrizhető.



Az OLIMAC kiváló kvalitásokkal rendelkező, alacsony energia-felhasználású ötletes technika, amely sok örömet tud okozni felhasználójának, ennek azonban ára van: a hajtómûben lévő kenőanyag szintet a nívópálcával kétnaponta ellenőrizni kell.

Az alkalmazott kenőanyag, zsír állagú, még magas hő hatására sem válik folyékonnyá. Amennyiben a hajtómû bármelyik csapágya, szimeringje tönkremegy, két nap alatt max. 1–1,5 kg zsír tud a hajtómûből „megszökni”. Miután ezt észrevettük, a hiányt pótolni kell, de amennyiben ugyanennyi vagy még nagyobb mennyiségû zsír az elkövetkezendő két nap után is hiányzik, ellenőriznünk kell, melyik szimeringnél van szivárgás. Tapasztalati tény, hogy ez leggyakrabban a szárzúzó kés tengelyénél fordul elő.

Ez a szimering szántóföldön is rendkívül gyorsan cserélhető. A szárzúzó tengely kúpos csapágya koronás anyával felszabályozható.

Sokat írhatnánk még itt a gép „szervizbarátságos” mûszaki megoldásairól, a terjedelem korlátozottsága azonban nem teszi ezt lehetővé.

A gép törőszerkezetéről el kell mondanunk, hogy azt extra hosszú törőhengerekkel konstruálták, amelyek fel is vannak késezve. A törőegység kitûnő konstrukciója az automata törőléc állításhoz párosítva lehetővé teszi a nagy sebességû, veszteségmentes betakarítást.



A gép rendkívül lapos építésû, a talajra helyezési szöge 18 fok, amellyel szinte bújik a sorok között, és könnyen felemeli a ledőlt szárakat is, a rajtuk levő csövekkel együtt. Amennyiben az állomány nagyon megdőlt, akár mindkét oldalra felszerelhetünk hajtott száremelő csigákat, amelyek teljesen megoldják a problémát.



Nem szabad megfeledkeznünk a kitûnő szárzúzás követelményéről sem. A gépnél alkalmazott felkésezett törőhengerek a szárat beirdalják, a percenkét 2400-at forduló vízszintes kések folytatják a szárzúzási munkát, és nagy szerepe van a gépre szerelt ellenkésnek is. Mindezek a technikák azt teszik lehetővé, hogy a szárzúzás minősége 8–9 km-es sebességnél is megfelelő legyen. Amennyiben a kombájnos ennél gyorsabban halad, a betakarítási veszteség még mindig nem fog megnövekedni, de a szárzúzás minősége már hagy kívánni valót maga után.

Mindezek miatt rendkívül fontos, hogy a megfelelő kombájn- mérethez és teljesítményhez megfelelő méretû OLIMAC adaptert válasszunk. 300 lóerő felett 8, 9, 10 vagy 12-soros adapter üzemeltetése ajánlott.

Érdekességként közöljük, hogy Magyarországon két 12 soros gép mûködik Kaposvár környékén és Tamásiban a vevők nagy megelégedésére, és az USA-ban 16-soros OLIMAC gépet is eladtak már.



Szeretnénk felhívni a figyelmet szervizszolgálatunkra.



Szervizbuszunk elegendő alkatrésszel van ellátva ahhoz, hogy telephelyre történő visszatérés nélkül akár 10 gépen el tudjuk végezni a szükséges javításokat, természetesen nem generál felújítás szinten.

A szervizbusz és speciális szerelő nyújtotta garanciális felülvizsgálatot egy szezon üzemeltetés után minden új vevőnknek térítésmentesen biztosítjuk.



Több, mint száz magyarországi „régi” OLIMAC tulajdonost minden betakarítási szezon előtt meglátogatunk szervizbuszunkkal, felajánlva szerviz– és gépjavítási szolgáltatásainkat.

Ennek a rendszernek a bevezetése óta, mintegy két éve a betakarítási szezonok sokkal nyugodtabban telnek. A jól felkészített gépeknél az eseti meghibásodások száma minimálisra csökkent.



Használja ki Ön is ezeket a lehetőségeket: vásároljon OLIMAC adaptert, tegyen szert többletbevételre, a mûszaki kérdések megoldását pedig bízza szervizszolgálatunkra!

Pannonagri Kft.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!