2024. május 3. péntek Tímea, Irma

Erjesztett takarmányok készítése segédanyagokkal

Agro Napló
Az erjesztett takarmányok minõsége nagymértékben befolyásolja a szarvasmarhatartás eredményességét.

A jó technológiai kivitelezés mellett különböző adalékanyagokkal lehet segíteni azon, hogy az erjedés megfelelően menjen végbe, a beltartalmi értékek megfelelők legyenek, és a takarmány hosszú ideig stabil maradjon. A különféle hatásmechanizmussal rendelkező segédanyagok megválasztásánál fontos meghatároznunk azt, hogy milyen konkrét problémát szeretnénk megoldani használatukkal.

 


Amennyiben a növény fajtája és nedvességtartalma, a tárolásra szolgáló siló típusa és állaga, valamint a silózási technika is megfelelő, előfordulhat, hogy alapvetően nincs szükség segédanyagra. Ilyen esetben az adalékokat általános minőségjavításra lehet alkalmazni, itt viszont kiemelten fontos meghatároznunk azt, hogy egységnyi többletráfordítás milyen mértékû eredményjavuláshoz vezet.



A piacon forgalomban lévő adalékanyagok

Szénhidrát adalékok: ezek adagolásával az a célunk, hogy a tejsavtermelő baktériumok számára a szükséges tejsav megtermeléséhez elegendő szénhidrátmennyiséget biztosítsunk.

Biológiai készítmények: ezek általában homo- és/vagy hetero-fermentatív tejsavtermelő baktériumkultúrát, és esetenként enzimeket tartalmaznak az erjedési folyamatok szabályozására.

Savkészítmények: általában szerves savas készítmények, ill. azok sói terjedtek el a gyakorlatban. Alkalmazásuk kettős célú; míg a szerves savak egy része (pl. hangyasav) inkább az erjedés irányítására alkalmas, szelektív mikrobagátló hatásán keresztül, más részük (pl. propionsav, szorbinsav, benzoesav) inkább a káros élesztők és penészek ellen nyújt védelmet (növelve az aerob stabilitást).

Egyéb mikrobagátló anyagok: ilyen hatással rendelkezik a formalin, a kén-dioxid (vagy valamely sója), ill. a nitritek, nitrátok.



Készítményeink alkalmazási területei

Biológiai készítmények

Lactofast és Bioprofit készítményünk közül előbbi kizárólag tejsavbaktérium kultúrát (Lactobacillus plantarum), utóbbi pedig tejsavbaktérium kultúra (Lactobacillus casei rhamnosus) mellett propionsavtermelő baktériumokat (Propionibacterium freudenreichii spp. shermanii) is tartalmaz.

Az Lactofast mikrobáit erőteljes tejsavtermelés jellemzi, és emellett alacsony a proteolitikus aktivitásuk. Az erősen savas közeget is jól tûrik. Elsősorban a megfelelő irányú erjedés beindításához ajánljuk, lucerna és fûszilázsok kezelésére, 2,5 × 105–106 CFU dózisban, 1 g terményre vonatkoztatva.

A készítménnyel végzett vizsgálataink alapján kijelenthető, hogy a kezelés által növekedik az erjesztett takarmány tejsavtartalma, csökken az ecetsavtartalom, illetve kisebb a mérhető ammóniatartalom. A kontrolléhoz képest mért alacsonyabb pH is ezeket támasztja alá, illetve hozzájárul ahhoz, hogy később valamelyest kisebb legyen a káros utóerjedési folyamatok veszélye.

Az Bioprofit baktériumai lassabban „indulnak be”, de hatásuk folyamatos, a teljes erjedési periódusra kihat. Ezen kívül magasabb szárazanyag-tartalom esetén is (>50%) aktívak. A propionsav-termelés miatt javul az aerob-stabilitás is. E terméket általában kukoricaszilázs kezelésére ajánljuk, 2 × 105–5 × 105 CFU dózisban, 1 g terményre vonatkoztatva.



A biológiai készítmények alkalmazásának előnyei, hátrányai

E készítményekkel általános minőségjavulás érhető el, kezeletlen terményekkel összehasonlítva. További előnyük a savakkal szembeni kedvező árfekvés. Limitáló tényező, hogy túl alacsony (55%) szárazanyag-tartalom esetében kérdésessé válik alkalmazhatóságuk, valamint az, hogy élő szervezetek lévén a megfelelő hatás nagymértékben függ a terményben található konkurens flóra mennyiségétől és a tejsavbaktériumok számára felvehető szénhidrát-tartalomtól.



Szervessav-készítmények

Attól függően, hogy milyen célt szeretnénk elérni, és milyen a kezelés módja, többféle készítményt fejlesztettünk ki az erjesztett takarmányok kezelésére.



A teljes tömeg kezelése

Amennyiben a fő célunk a közepesen és nehezen erjeszthető, és/vagy kedvezőtlen sz. a. tartalmú növények megfelelő irányú erjedésének elősegítése, valamint a stabilitás növelése, akkor Kemisile 2000 Plus, Kemisile 2 S termékeink közül célszerû választani. Ezek fő hatóanyagként hangyasavat tartalmaznak. A bevitt hangyasav egyrészt biztosítja a tejsavbaktériumok elszaporodását segítő pH-csökkenést, másrészt szelektív mikrobagátló hatása révén megakadályozza a káros baktériumok elszaporodását. A termékek emellett különböző mennyiségben propionsavat is tartalmaznak; ez a káros utóerjedési folyamatok ellen nyújt védelmet, és megnő a kezelt takarmány aerob-stabilitása. E termé-keknél a takarmány teljes tömegét kezeljük, megfelelő kijuttatási technológia mellett.



Felületi védelem

Könnyen erjeszthető növények (pl. silókukorica) esetében megfelelő nedvességtartalom és gondos tömörítés mellett nem biztos, hogy szakmailag és ökonómiailag indokolt a teljes tömeg kezelése. Ilyenkor inkább a szilázs felső részén, az oldalfalak mentén jelentkezhetnek problémák, káros élesztők és penészgombák elszaporodása formájában. Ennek megakadályozására elegendő a kritikus réteg felületen keresztül történő kezelése PropCorn NC készítményünkkel, amelyek fő hatóanyagként propionsavat tartalmaznak, és kiváló penészgátló hatással rendelkeznek. Ugyanezeket a szereket javasoljuk akkor is, ha a marási felületen észlelünk romlásra utaló jeleket (ez főként a nyári időszakban, széles silótereknél következhet be).

Amennyiben a témakörben részletesebb információra van szüksége, legjobb tudásunk szerint állunk a Tisztelt Olvasó rendelkezésére.



Karnóth Joris, Business Manager, Silage & Preservation Technologies, Noack, Group of Companies, 30/520-3446

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!