Fergeteges Claas Show - újdonságokkal

Agro Napló
A 2006-os év World Claas Show-ját a németországi Hinsdorfban láthatták az érdeklõdõk, akik látványos bemutatókon tekinthették meg a gépcsodákat a tízezer hektárnyi területen – ahol a kezdetektõl fogva a Claas betakarítási eszközeit használják – és részletes információkat kaphattak az új generációs világszínvonalú masinákról.
A bemutató programjában a hét standard gyártmány típusainak teljes választéka felvonult, 70 és 608 LE teljesítmény intervallumban, hiszen a Claasnak minden szükséges alkalmazásra van megfelelő kínálata.

A Nectis a gyümölcsösök, és szőlők gépe, többféle feladat ellátására alkalmas, még a golfpályákon is kiválóan használható, s mint ilyen, a 2006-os év traktora elismerés birtokosa.

A Celtis a zöldtakarmány előállításával foglalkozó üzemek kedvelt gépe, kis- és középüzemek is előszeretettel választják. Nagy vonóerő, kategóriájában a legtágasabb vezetőfülke jellemzi, mely még kényelmesebbé teszi a kezelését. Sokoldalúságának köszönhetően szinte bármilyen munkavégzésre bevehető. A rendkívül kényelmes, megbízható, fordulékony és igen sokoldalú Celtis-szel a Claas univerzális, minden körülmény között bevethető traktort alkotott; meggyőző kényelem és egyszerû kezelhetőség, felszereltségek széles skálája, nagyfokú termelékenység és rendkívüli teljesítménnyel párosuló gazdaságos üzem jellemzik. Ez a típus többféle sebességváltóval rendelkezik, biztosítva ezzel a megfelelő munkasebességek megválasztását. A könnyen kezelhető irányváltó és a kimagasló hidraulika teljesítménynek köszönhetően kiválóan alkalmazható homlokrakodóval végezhető munkálatoknál. Az elektronikus függesztőkar szabályozás lehetővé teszi a hidraulika finom mûködtetését. A legtöbb karbantartási munkálat kényelmesen és egyszerûen végrehajtható a traktoron. Az új mûszaki megoldások, mint például az INFOTRAC, mind a gépkezelő hasznára válnak.

Az Ares már egy bevált típus, melyet komoly vontatóerő jellemez. Egyedülálló kényelmével, nagy megbízhatóságával, sokoldalúságával és rendkívüli teljesítőképességével a legjobb választás egy igényes, profi gazda számára – gazdag alapfelszereltség és gazdaságosság jellemzi.

Világpremiernek számított az új Axion felvonulása, amely már teljes mértékben Claas fejlesztés, Claas gyártmány, öt modellje a 174–260 LE teljesítménytartományba tartozik. Ezek a traktorok jellemzően nagy munkaszélességû gépekkel dolgoznak, ezért jellemzően a nagyüzemek kedvelt gépei lehetnek. Természetesen a szállítási munkálatokban is kiválóan helytállnak. Teljesen új traktorosztály, nem utódja egyetlen korábbi típusnak sem. Két modellje 200 LE feletti, 260 maximális LE teljesítménnyel, TIER III-as kategóriába tartozó dízelmotorjai gazdaságos üzemeltetésûek. Rövid traktor nagy keréktávval, speciálisan hozzá tervezett fronthidraulikája akár kívûlről is mûködtethető. A traktor kezelése egyébként a multifunkcionális kartámasznak köszöngetően egyszerû. A Cebis terminál segítségével pedig az összes beállítást egyszerûen elvégezhetjük. A traktorhoz a fokozatmentes váltó a 2007-es Agritechnika kiállítást követően lesz megrendelhető. A CSM a vezető tehermentesítésére szolgál. Létezik E-Drive rendszer, ahol GPS technológia segítségével történik a kormányzás, vagy van EYE-DRIVE is amikor kamera figyeli a növénykultúrákat. A kamera felismeri az akadályokat, sorkultúrákat és csapásokat a talajmegmunkálásoknál, 3 cm-es pontossággal.

A bemutató része volt a felvonultatott kaszakombináció, elöl a Disco 3100F-fel, amely kiválóan alkalmazkodik a talajhoz, egyenletes, tiszta vágást eredményez, köszönhetően a mélyen fekvő forgópontjának. A Disco 3100 Contur tökéletes talajhoz való alkalmazkodásán túl precízen dolgozik hat méteren, újdonság a középső felfüggesztés és a hidraulikus tehermentesítés. A súlypont mélyen van, a talajvezetés tökéletes, így a közúti közlekedésben is biztonságos. Az új technika egy menetben három métert kaszál és nagy felületen is rendkívül hatékony. Összkerék meghajtású, szélsőséges körülmények között is kiválóan helytáll. Kevesebb üzemanyagfogyasztás és alacsonyabb költség mellett is hatékonyabb mûködésû, világcsúcs a kaszálás szélességét illetően, dombos területeken elért teljesítményével.

Bemutatkozott a Volto 1320 új, nagy teljesítményû forgató, 13 méteres munkaszélességgel, stabilitás és egyszerû kezelés jellemzi.

A 2007-es év újdonsága a Variant 300-as sorozat 4 új modellje. A 360-as és 380-as modellek elődjeikhez híven világbajnokok a „körbála Forma1”-ben. Gyors, tömör és első rendû minőségû bálákat készít. Az új technikai jellemzője a végtelenített szíjak, amelyek 3 m/sec sebességgel forognak, ezzel érhető el a legnagyobb bálázó teljesítmény. A két verzió (365-ös, ill. 385-ös) 14 késsel és görgőleszorítóval a megnövekedett elvárásokat elégítik ki. Magasabb a komfort, megnövelt a teljesítmény, a fülke kezelőpultja tökéletes.

A Lexion 600-ast 9 m széles Vario vágóasztallal kínálja a Claas. Óriási magtartálya, 12 ezer literes. A Cruise-Pilot rendszer tehermentesíti a kezelőt, ugyanis a kombájn automatikusan a termésátlag megfelelő motorteljesítménnyel mûködik, jelentős üzemanyag-megtakarítás mellett. Felszerelhető bal- és jobboldali a Laser Pilot is, melynek köszönhetően a vágóasztal teljes szélességben kihasználhatóvá válik. Az egyes rendszerek egymással össze vannak kötve, központi CEBIS-nek (fedélzeti elektronikus vezérlő és információs terminál) köszönhetően az összes beállítási mûvelet egyszerûen elvégezhető ugyanakkor minden adat leolvasható. Természetesen a vezetőfülke klimatizált, pormentes és hûtőszekrénnyel felszerelt.

2007-ben a Claas ismét újdonságokkal jelentkezik. Új fejlesztésû az Active Track rendszer, mely összkerék-hajtás csúszásellenőrző rendszerrel. A kombájn radiális törekoszlatóval van felszerelve, mely az apróra vágott szalmaszecska és törekdarabokat a 9 m-es vágóasztal teljes szélességében egyenletesen szétteríti. A szórás szélessége, a jobb-, illetve baloldal aránya a fülkéből állítható. Fontos fejlesztési cél a talajkímélés, a minimális talajnyomás elérésére a Terra Track megoldásai szolgálnak.

A cikk szerzője: Keresztes

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Gardenexpót szerveznek Somogyban

Gardenexpót szerveznek Somogyban

Partnerségi nyilatkozatot írt alá január 17-én Kaposváron a Marcali Gardenexpo lebonyolításával kapcsolatban Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés e...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!