Brno – ahol a szakma krémje találkozik

Agro Napló
A világ legnagyobb agrotechnikai kiállításai között tartják számon, hosszú évtizedek óta töretlen népszerűségnek örvend, idén pedig minden eddiginél többen látogatták meg a hatalmas területen berendezett szakvásárt:
március utolsó, április első napjain az Agro Napló is meghívást kapott Brnóba, a Techagro Szakkiállításra.

A csehországi Brnót jól ismerheti a magyar mezőgazdász – minden második évben itt találkozhat a szakma színe-java. Budapesttől mindössze pár órányi autózás választja el a szakkiállítás helyszínét. Sőt, a sűrű vonatjáratoknak és a kiépített autópályának köszönhetően akár egy nap alatt is megjárhatjuk a vásárt. Maximalistáknak nem ajánlott ilyen rövid időre menni: ha mindent alaposan szemügyre vennénk, ha az összes kiállítóval találkoznánk, ha meghallgatnánk az érdekesebbnél érdekesebb szemináriumokat, előadásokat, részt vennénk a kerek-
asztal-beszélgetéseken, legjobb, ha a kiállítás mind az öt napján ott vagyunk.

A szakkiállítást 1989 óta rendezik. A mai rendezvény korábban három nagy rendezvényből állt össze egy egésszé. Húsz éve rendezték meg az első, mai értelemben vett Techagrót az őszi gépipari vásárból, mezőgazdasági és erdészeti gépek kiválásából. Az első három alkalom még évente követte egymást, most már csak minden második esztendőben várja a szakkiállítás az érdeklődőket.

Idén nem csak az elfoglalt alapterület szerint volt a legnagyobb a brnói Techagro, de látogatószámban is. Csak az első nap 38 ezren voltak kíváncsiak a rendezvényre. Öt nap alatt 120 ezren lépték át a vásár kapuját, hogy megtekintsék a 39-40 országból érkezett 730 kiállító termékeit.

Nem csak a mezőgép újdonságok feltérképezésére ad lehetőséget a rendezvény, de a „Z” pavilonban kapott helyet a „Silva Regina”, az erdészeti kiállítás, ahol vadászok, erdőgazdálkodók is találkozhattak.

A vadászat mellett a „Z” vásárcsarnokban helyet kapott a „Biomasse”, a megújuló mezőgazdasági és erdőgazdálkodási energiaforrások szakkiállítása – nem csoda, a szerves anyagok energetikában való felhasználása világszerte egyre népszerűbb. Ezen a részen nem csak biomassza tüzelésű kazánokat állítottak ki, de aprólékot előállító gépeket is.

Élő állatokból sem volt hiány: körülbelül 200 vágómarha érkezett a Techagro helyszínére, a jószágokat a „H” pavilonban láthatták az érdeklődők. A méhészek is külön részt kaptak a kiállítás területén – a kísérő rendezvényt a kiállítás teljes ideje alatt látogathatták az érdeklődők. További kísérő kiállításként állatgyógyászatról is hallhattunk, az „Animal Vetex” szakvásár keretein belül.

Természetesen a magyarok sem maradhattak ki a programból: több hazai mezőgépgyártóval találkozhattunk a Techagrón. Legtöbben a HITA (Hungarian Investment and Trade Agency – Nemzeti Külgazdasági Hivatal) közreműködésével képviseltették magukat a cseh vásáron. A HITA 300 négyzetméteres, közös standján öt magyar mezőgépgyártó mutatta be összesen 14 mezőgazdasági szántóföldi és kerti kisgépét.

A Techagro nagyszerű alkalom a külföldi kapcsolatok építésére, nem csak az újdonságokkal, a konkurenciával ismerkedhetnek meg itt a kiállítók, de a magyar innovációkat is szélesebb körben terjeszthetik – állítják egybehangzóan a HITA standján a magyar résztvevők. Ott volt a Linamar Hungary Zrt., az
Optigép Kft., a Farmgép Kft., az Agrimotor Kft., a Komáromigép, és természetesen a MEGOSZ. Kinek mi a fontosabb – üzleti kapcsolat, vagy megjelenési lehetőség –, vállalkozásonként változnak az okok, ki miért látogat el Brno-ba, annyi azonban bizonyos, megéri pár napra Csehországba „költöztetni a céget”. A magyar stand elsősorban talajmegmunkálással, napraforgó és kukorica betakarítással, növényvédelmi gépekkel és kertészeti kisgépekkel várta az érdeklődőket.

„A HITA feladata, hogy támogassa a külföldön is piacot hozható iparágakat. Magyarországon 160 mezőgépgyártó működik, ezek a cégek hozzávetőlegesen 160 milliárd forintot termelnek évente. A termelés 80 százaléka pedig export – magyarázza dr. Fekete Gyula, a MEGOSZ főtitkára, miért is olyan fontos, hogy magyar cégek is részt vegyenek külföldi szakkiállításokon. Itt pedig találkozhat a keleti és nyugati piac, hiszen nem csak a cseh piaci szereplőket ismerhetik meg a magyar kiállítók a vásár ideje alatt. Olyan ez a brnói kiállítás, mintha „kis Hannover” lenne. Aki ugyanis nem jut el a németországi kiállításra, annak jó lehetőség lehet Brno, Európa közepén. Akár egy nap alatt is meg lehet járni a kiállítást. A HITA pedig a kiállítás után is kapcsolatban marad a magyar kiállítókkal, ha segítségre van szükségük, számíthatnak ránk.”


Kiállított magyar gépek a HITA standon

Az Agrimotor Kft. – bár az AGROmash-
EXPO-n gyakori vendég, mint érdeklődő, és mint kiállító, viszonteladón keresztül – idén először vesz részt a Techagrón. A cég mindennapi használatú kerti kisgépek gyártásával (fűnyírók, kapálógépek, permetezők, betonkeverők) foglalkozik, melyeket egész Európában értékesítenek direkt szállítással, illetve disztribútorokon keresztül. „Hatalmas lehetőség ez a nemzetközi szakkiállítás – tudjuk meg Abonyi Péter export sales managertől –, hiszen itt nem csak vásárlókkal, de viszonteladókkal, nagy-
áruházláncok beszerzőivel is találkozhatunk. A márkánk Magyarországon már ismert, a célunk, hogy minél több országban így legyen. Fontos feltérképezni azt is, hogy milyen termékek iránt érdeklődik a szlovák, cseh, román, ukrán piac – nem egyszer különböző, mint amit a magyarok keresnek. Ez a kihívás számunkra.” Nem szabad elkényelmesedni, vallja Abonyi Péter, folyamatosan fejleszteni, újítani kell a már meglévő termékeket. Mindemellett persze terjeszkedni is kell, hiszen a piac adott, csak ki kell venni belőle a részünket. „Több lábon kell állni, ehhez pedig elengedhetetlen a külföldi piac. Nem is értem, miért nincs itt, a HITÁ-nál több magyar kiállító, hiszen rendkívül kedvező kondíciók mellett ismertethetjük meg a termékeinket a nemzetközi piaccal – folytatja Abonyi Péter –, lehet, hogy csak egy év múlva érik be a gyümölcse, hogy itt voltunk Brnóban, de mindenképpen megtérül.” A külföldi piac persze nem könnyű haszon: rengeteg munka, nehézség vár a befektetőkre. Hiszen nem csak idegen nyelveken kell tárgyalási szinten beszélni, de szervizhálózatot kell kiépíteni,
biztosítani a nemzetközi fuvarokat, a vámolást, ha nem uniós országgal kötnek szerződést. „Sok a munka vele, ez tény, de hosszú távon nincs más út, nemzetközi piacon is jelen kell lenni” – summázza Abonyi Péter.

Az Optigép számára is fontos a külföldi jelenlét: a cég elsősorban napraforgó és kukorica betakarításához gyárt és fejleszt gépeket, előbbi gyártásában Magyarországon piacvezető. A „napraforgó nagyhatalmaknak”, Oroszország, Argentína és Ukrajnának pedig szüksége van jó gépekre. Jelen is van az orosz piacon az Optigép Kft. – számol be Patkás János ügyvezető igazgató –, évről évre folyamatosan nő az orosz és ukrán piacon az eladás. Jelen vannak még Romániában, Szlovákiában, Moldáviában, Szerbiában, Csehországban, Bulgáriában, Kazahsztánban, Ausztriában, Franciaországban, Kanadában és az Amerikai Egyesült Államokban.


A Farmgép és az Optigép is egy-egy termékkel jelent meg

A megrendelők pedig sorban állnak a gépeikért. Brno erre is lehetőséget ad – a meglévő kapcsolatokat ápolni és újakat köttetni. „Másképp nem megy, még akkor is, ha piacvezetők vagyunk, nem kényelmesedhetünk el – vallja Patkás János. Olyan konkurensük nincs, aki ár-érték arányban azt tudja, amit mi tudunk. Kitartó munka kell hozzá, hogy a vevők erről megbizonyosodjanak, hogy kialakuljon a bizalom.”

Először vett részt a brnói kiállításon a Komáromigép. A családi gazdálkodás 1999-ben alakult. „A külföldi megrendelők közül is elsősorban a szlovák gazdák miatt jöttünk – tudjuk meg Komáromi Attila ügyvezetőtől –, szeretnénk azon a piacon is még erősebbek lenni. A Komáromigépet egyszemélyes vállalkozásból indította édesapám – most húszan vagyunk. Igyekszünk folyamatosan fejlődni, a számok pedig minket igazolnak: minden évben egyre több gépet értékesítünk. Prémium kategóriát céloztuk meg, lehet, hogy nem mi vagyunk a legolcsóbbak, de hosszú távon megéri minket választani. A cseh piac is fontos számunkra, a szakkiállításon most viszonteladókat keresünk. Muszáj fejlődnünk, itt kell lennünk.”

A Farmgép már rutinos „ vásáros” cégnek számít, lehetőség szerint minden szakvásáron ott vannak. „Mi is viszonteladókat keresünk – mondja Gyökös Zsolt ügyvezető igazgató –, akik megfelelő szervizháttérrel le tudják fedni a termékeink utógondozását. Mivel mindenhol 24 órán belül ott vagyunk, a közeli országokat céloztuk meg: Szlovákiát, Romániát, Szerbiát, Horvátországot.” Fennállásuk óta tavaly zárták a legjobb évet, az export és otthoni eladás fele-fele arányban oszlik meg, erre 1998 óta törekednek. „Kicsi a magyar piac és sok a konkurens. Folyamatosan fejlesztünk exportképes terméket és igyekszünk a bővülő technológiai lehetőségeket is beépíteni a gépeinkbe.” – summáz Gyökös Zsolt.

A Linamar Hungary Zrt. Délkelet-Magyarország egyik legnagyobb gépgyártó cége. Minden jelentősebb agrárkiállításon megjelenik vagy önállóan, vagy disztribútorai által.
„A brnói kiállítás is egy kitűnő alkalom, hogy a közép- és nyugat-európai régióban megerősítsük pozíciónkat.” Kukorica betakarító gépei, melyeket több mint 45 éve gyárt és fejleszt méltán kedveltek a gazdák körében. Az OROS név egy olyan fogalommá vált, amit sok helyen a kukorica betakarítással együtt emlegetnek. „A kiállításon szeretnénk a legújabb modelljeinket bemutatva a gazdáknak jelezni, hogyan tudnak még több pénzt megtakarítani, ha minket választanak. Technológia fejlesztéseinkkel a világ élvonalába tartozunk és elégedettséggel tölt el minket, mikor a vevői visszajelzések minket igazolnak. Köszönjük a MEGOSZ-nak és a HITA-nak, hogy lehetőséget biztosítottak a részvételre.” – mondta el Békési Albert kereskedelmi igazgató.


A legújabb modellekkel érkezett a Linamar Hungary Zrt.

Kevesen járják végig marketing szempontjából azt az utat, amit végig kell járni a sikerért – vallják egybehangzóan a magyar résztvevők. Hit, tudás és szerencse is kell ahhoz, hogy vállalkozásuk felvirágozzon.

Nem csak a HITÁ-n keresztül, önköltségen is vettek részt magyarok a kiállításon: a gabonatechnikai, erdészeti és vegyipari pavilonokban még további 17 magyar kiállítóval találkozhattak a látogatók.

Új kiállító a Techagrón az Infracont Kft. Az infravörös gabonaelemzőket gyártó cég modelljeivel nem csak az öreg kontinensen van jelen – világszerte keresik műszereiket. „A jelenlegi céget édesapám és üzlettársa alapította 1998-ban, azonban elődjében 1986-óta gyártottak NIR-műszereket.” – tudjuk meg Takács Dániel ügyvezetőtől.
A vállalkozásban jelenleg tízen dolgoznak, hogy gabonaelemző termékeikkel segítsék a termelők, felvásárlók munkáját. „Bár kicsi a piac, és bőven van konkurensünk, a mi műszereink saját fejlesztésű, egyedi optikai elrendezésüknek köszönhetően egyszerűbb mechanikai felépítésűek, kisebbek, könnyebbek és olcsóbban gyárthatók, mint a konkurens termékek. Ugyanakkor mérési pontosságban felveszik a versenyt a vezető gyártók termékeivel, ezért ár/értékben nagyon versenyképesek a műszereink.” – magyarázza Takács Dániel. A fejlesztés náluk is elengedhetetlen: mind a termékeket, mind a kalibrációkat folyamatosan fejlesztik. Tavaly új modellt dobtak piacra, amely az idei szezontól hektolitersúly-mérő modullal is rendelhető.

Az érdeklődők találkozhattak a gumiabroncsgyártó Michelinnel is a „P” pavilonban.

Nem hiába olyan fontos, hogy minél több magyar cég vegyen részt a Techagróhoz hasonló szakkiállításokon: a HITA beszámolója és előzetes becslései szerint a kiállításon regisztrált és az ottani megjelenés után remélt megrendelések értéke a becslések szerint 500 ezer eurónál is több lehet. Felmérésekből kiderül, ha mezőgazdasági gépgyártásról van szó, Magyarország a régió egyik legfontosabb ipari szereplője, a KSH adatai szerint a termelés 80%-át exportálják a gyártók. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?