A tejhasznú tehenek takarmányozásának fõbb szempontjai az ellés körüli idõszakban

Agro Napló
A szárazonállás alatti takarmányozás a nagy tejtermelésû tehén takarmányozásának az alapja, mert alapvetõen befolyásolja, hogy a tehén közvetlen az ellés után, a termelésbe lendülés idõszakában milyen étvágyú lesz, képes lesz-e felvenni a tejtermelés hirtelen növekvõ tápanyagigényének megfelelõ mennyiségû takarmányt, azaz sikerül-e a nagy tejtermelés energiaigényét kielégíteni.

A szárazonállási időszak a várható ellés előtt 60 nappal végzett apasztástól az ellésig tart. Az apasztás nagyon lényeges beavatkozás, hiszen a laktáció mesterséges úton történő befejezését jelenti, egyben stresszorként hat. Nem ritka, hogy ebben az időszakban a nagy termelésû tehenek napi tejhozama meghaladja a 20 kg-ot.



Lényeges az apasztás módjának helyes megválasztása. Történhet gyorsan, un. drasztikus módon és fokozatosan, ún. hagyományos módon. A gyors apasztás esetén a teheneket a várható ellésük előtt 60 nappal, az apasztásra kijelölt nap reggelén a fejést és a tőgy egészségi állapotának ellenőrzését követően az állatokat áthelyezik a szárazonállók csoportjába, és többet nem fejik.



Lényeges, hogy a laktáció elején, illetve a laktációs csúcstermelés időszakában bekövetkezett kondícióvesztést a tehén már a laktáció befejező szakaszában visszaszerezze, tenyészkondícióba kerüljön. A szárazonállás alatti takarmányozás a vehem fejlődését és a tenyészkondíció fenntartását szolgálja, amely életfenntartó szükségleten felül 2–3 kg tej megtermelésére elegendő tápanyagtartalmat jelent. Nagy figyelmet kell fordítani arra, hogy a tehenek kondíciója ne csökkenjen a szárazonállás ideje alatt.



Ennek megfelelően a szárazonállás időszakában a napi takarmányadag 11–12 kg szárazanyagban 55–60 MJ NEl, az NDF megközelítőleg 50%, a nyersfehérje-koncentráció 13%, a keményítő 2–4%, a cukor 3–5%, a zsír

A cikk szerzője: Prof. Dr. habil Brydl Endre

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hódít a szermaradvány mentes jelölés

Hódít a szermaradvány mentes jelölés

Egy felmérés szerint a franciák 79 százaléka úgy véli, hogy az élelmiszerek árthatnak az egészségüknek. Ez csak tovább ösztönözte, hogy az egyik legna...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?