2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A KWS prémium kukoricaajánlata - Az új generáció megérkezett!

Agro Napló
A tavalyi év a nagyon száraz, rendkívül aszályos 2003 és a szintén csapadékos és változékony 2004 után ismét rendkívüli idõjárási anomáliákat mutatott. Áprilisban a gyors, korai felmelegedést több hetes hûvös, csapadékos idõszak követte, éppen a hónap második és harmadik dekádjában, amikor a kukoricavetés optimális ideje lett volna. Ezért a vetések jó része májusra húzódott át.

Sajnos a május elején vetett kukoricák nővirágzása éppen július rendkívül forró, légköri aszályos utolsó hetére esett, főleg a hosszabb tenyészidejû fajtáké, amelynek következménye helyenként a csővégek hiányos termékenyülése lett. A részben vagy egészében belvízzel borított táblákon a vetés is nehézkesen haladt, ahol később jelentkezett a probléma, jelentős termésveszteséget okozott. A sokéves átlagnak megfelelően a Dunántúl idén hûvösebb és csapadékosabb volt, a tenyészidő elhúzódott. Amíg korai vetésnél október végén a Tiszántúlon akár 16–18%-os szemnedvességeket mértünk FAO 400 végi hibrideknél is, az ország nyugati felében november elején is többnyire 20–25%-os víztartalomnál történt a betakarítás.



A szélsőséges időjárás ellenére az elmúlt évben új országos kukorica termésrekord született: a 2004. évi 7,1 t/ha (minden idők második legnagyobb országos átlagtermése) hozamot is jóval felülmúlva 7,7 t/ha átlagtermést takarítottunk be, ugyanis a kukorica kritikus fejlődési szakaszaiban a csapadék bőven és optimális eloszlásban állt rendelkezésre.



A KWS és az RAGT új kukoricahibridjei ebben az évben is jól vizsgáztak!

A KWS 2004-ben jelentős kukorica portfólió-váltásba kezdett, amely idén folytatódott: 5 KWS és RAGT hibridet vezettük be a hazai piacra, ezzel termékkínálatunk jelentősen megújult. Az elmúlt két év kísérleti és üzemi tapasztalatai alapján bátran állíthatjuk, hogy új KWS-RAGT hibridkukoricáink szárazságtûrésben, termőképességben, termésstabilitásban és vízleadásban meggyőzően felülmúlják korábban bevezetett fajtáinkat.



A Juxxin (FAO 340) társ anyacégünk, a francia RAGT új kétvonalas hibridje. Egy figyelemre méltó korai lófogú hibrid, melyben kiválóan ötvöződik a magas terméspotenciál a jó vízleadással. Középmagas-magas növények, felálló levélzet, vastag csövek jellemzik. Éréskor a csuhélevelek felnyílnak, melyek a gyors vízleadást segítik.



Az OMMI vizsgálatok alapján a 2002–2004 évek átlagában 11,45 t/ha hozammal 107,1%-ot  ért el 18,7% átlagos víztartalom mellett. Szárazságtûrése kiváló, szintén az OMMI kísérletekben 2002/2003-ban 108%-ot, 2003-ban 110,4%-ot teljesített. 2004-ben terméspotenciálja és kiváló vízleadása is megmutatkozott: az OMMI kísérletekben 13,1 t/ha hozammal takarították be, 21,76% szemnedvességgel (ez a sztenderdek átlagánál 1,5%-kal alacsonyabb volt). A Juxxin a KWS üzemi kísérleteiben 2005-ben 49 hely átlagában 10,2 t/ha hozamot produkált 21,0% szemnedvesség mellett. Elsősorban a jó termőhelyi adottságokkal rendelkező, intenzív termesztéstechnológiát alkalmazó üzemeknek ajánljuk!



A Laxxot (FAO 380) az RAGT új, kiemelkedően magas termőképességû kétvonalas lófogú hibridje. A Laxxot gyakran két csövet is hoz, kiváló a tőszámrugalmassága. Jellegzetesen hosszú, éréskor lelógó, laza csuhéjú csövek jellemzik. Stabil termőképességét, kiváló vízleadását, szárszilárdságát már a második évben bizonyította üzemi kísérleteinkben. A Laxxot 2004-ben 35 üzemi kísérletünk átlagában 9,5 t/ha száraz termést adott 23,6% szemnedvesség mellett, 2005-ben 10,7 t/ha hozammal és 21,6% nedvességtartalommal takarítottuk be (66 hely átlaga). A Laxxot igazi csúcshibrid: tavaly az államilag elismert fajták kísérletében minimális különbséggel a második helyen végzett (12,64 t/ha, 21,55% szemnedvesség). Vízleadásban, szárszilárdságban és kezdeti fejlődésben is messze felülmúlta az első hibridet!



A Laxxot fajtát a közepes és jó adottságú, intenzív kukoricatermesztő gazdaságoknak ajánljuk, akik szárítási költségeiket is minimalizálni szeretnék.

A KWS 2376 (FAO 390) jelenleg az egyik legnagyobb termőképességû kétvonalas hibridünk. Az új generációs KWS kukoricák jellemzőit mutatja: középmagas, kompakt növények, erősen antociános, vöröses színû szár, széles, felálló levelek, jellegzetesen „torpedó” alakú csőtípus. Az állami elismeréshez végzett OMMI kísérletek alatt (2002–2004) 107%-ot ért el 19,8% átlagos szemnedvesség mellett. Ki kell emelni kiváló szárazságtûrését (OMMI, 2002–2003: valamennyi sztenderdet felülmúlva 109%-ot, illetve 2003-ban 110,5%-ot ért el) és kiváló kórtani tulajdonságait.



A KWS 2376 jó adottságok mellett rekordtermésre képes, 2004-ben Hajdúböszörményben üzemi kísérletünkben 17,2 t/ha termést adott 21,4% szemnedvesség mellett! 2005-ös üzemi kísérleteinkben 10,2 t/ha terméssel és 22,0%-os szemnedvességgel takarítottuk be (78 hely átlaga).



Az Amandha (FAO 440), egy háromvonalas hibrid, közeli rokon konstrukció a KWS 2376-al (gyakorlatilag annak TC változata). Üzemi körülmények között két év tapasztalatai alapján az Amandha vízleadásban felveszi a versenyt a FAO 400 csoport elején érő hibridekkel! Kiemelkedő stressz-toleranciáját 2003-ban figyelhettük meg, ekkor 16,6% szemnedvességgel 9,2 t/ha termést adott (111,4%, OMMI). Szintén az OMMI kísérletekben 2002-2003-ban valamennyi sztenderdet felülmúlva 110%-ot ért el! Az Amandha megjelenése jellegzetesen az új KWS hibridek tulajdonságait mutatja, hasonló a KWS 2376-hoz. Az Amandha az elmúlt években hihetetlen stabilitásával és alkalmazkodó képességével tûnt ki, egy abszolút megbízható, nagy termőképességû hibrid, amely méltó ellenfele a piacvezető hibrideknek! A KWS üzemi kísérletekben 2005-ben 77 kísérleti hely átlagában 10,5 t/ha termést ért el.



A Luxxus (RH 0321) az RAGT figyelemre méltó új kétvonalas, lófogú fajtája (FAO 440). A Luxxus kifejezetten magas, zöld száron érő hibrid. A vizsgált két év átlagában az OMMI kísérletekben éréscsoportjának legjobb fajtajelöltje volt, kiváló szemnedvesség mellett (108%, 19,6% szemnedvesség). A Luxxus azon kevés hibridek közé tartozott, amelyek 2004-ben az OMMI kísérletekben elérték a 13,5 t/ha termésszintet!



2005-ben a KWS üzemi kísérletekben a Luxxus 37 hely átlagában 11,15 t/ha termést adott, 23,1% szemnedvesség mellett!

A Luxxus az intenzív kukoricatermesztők számára ajánlható, akik a rekordtermések mellett kedvező szemnedvességgel akarnak betakarítani.

Biztosak vagyunk, hogy amennyiben új KWS és RAGT kukoricahibridjeinket választja, jövőre is minket választ majd, hiszen fajtáink már bizonyítottak és Önnél is bizonyítani fognak.

A cikk szerzője: Dr. Nagy Sándor

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Velünk a SIKER stresszben is garantált!

Velünk a SIKER stresszben is garantált!

Az évek múltával a kukoricakultúra szárazabb nyarakkal és szigorúbb szabályozási korlátokkal (vízgazdálkodás, tápanyag-utánpótlás stb.) néz szembe. Ku...

Belső erőket mozgósított az RAGT

Belső erőket mozgósított az RAGT

Több mint negyven év szakmában eltöltött idő, ebből 14 év RAGT-nál betöltött országvezetői státusz után Lonsták János nyugdíjba vonul. A szakember nev...

KWS kukorica-újdonságok

KWS kukorica-újdonságok

Ismerje meg a KWS 2021-es tavaszi szezon kukorica vetőmag újdonságait! Három szemes- és egy silókukoricával bővül a KWS portfóliója. Korai előszezon-k...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!